Acasă Actualitate Dosarul CI-CO, pasat de la Cercetari Penale la Directia Economica si retur

Dosarul CI-CO, pasat de la Cercetari Penale la Directia Economica si retur

DISTRIBUIȚI

Cercetarile intreprinse de Politie in cazul ilegalitatilor savarsite la societatea comerciala de bauturi racoritoare CI-CO SA par a se fi impotmolit, tocmai din cauza balbaielilor oamenilor legii.

Dovada in acest sens stau doua adrese trimise Sindicatului liber CI-CO SA, in aceeasi zi, de doua directii ale Inspectoratului General al Politiei, fiecare aruncand pisica in curtea celeilalte. Astfel, in adresa Directiei de Cercetari Penale se spune ca memoriile trimise de sindicat Parlamentului si Guvernului privind abuzurile savarsite de actionarii societatii -au fost inaintate in vederea efectuarii de acte premergatoare Directiei Economico-Financiare din Inspectoratul General al Politiei, competenta a efectua aceste activitati-.

Nu de aceeasi parere este insa si Directia Politiei Economico-Financiare din IGP, care a trimis sindicalistilor o adresa similara, tot pe data de 25 iunie a.c. In acest document se spune, negru pe alb, ca sesizarile respective au fost trimise la Directia Cercetari Penale din cadrul IGP, -urmand sa va comunice rezultatul acestora-.

Raspunsurile primite de la Politie i-au indignat pe sindicalisti si le-au intarit convingerea ca autoritatile doresc sa musamalizeze ilegalitatile comise in societate. -Am facut sesizarea catre Parlament pentru ca s-a stopat ancheta. Nu stiu de ce, dar stiu ca Eugen Popescu, membru al Consiliului de Administratie, intra razand cand este chemat la Cercetari Penale si iese tot asa-, ne-a declarat liderul sindical Marin Florea.

Situatia de la CI-CO SA a facut recent obiectul unor arestari spectaculoase, in fruntea celor acuzati, alaturi de alti directori din Fondul Proprietatii de Stat, aflandu-se chiar directorul general executiv al institutiei, Alin Giurgiu. Ulterior insa, asa cum am aratat, cercetarile treneaza si sansele de a se scoate la lumina intreaga caracatita care a falimentat societatea par a fi tot mai indepartate.

Necazurile societatii bucurestene, candva prospera, au inceput dupa ce un grup de firme care detine numai 18% din actiunile societatii a preluat conducerea acesteia. Este vorba de firmele Global Trade SRL, Bivuac Impex SRL, Agrom Trust SRL si Pestisorul de Aur SRL. De tranzactia prin care cele patru firme au pus mana pe acest pachet de actiuni nu este strain nici -celebrul- Sorin Beraru, implicat in mai multe privatizari frauduloase.

Printre ilegalitatile comise de actuala conducere se numara si instrainarea mai multor active, la preturi infime comparativ cu valoarea lor de piata. Astfel, unitatea de sifoane Delfinului a fost vanduta pentru modica suma de 1,61 milioane de lei (TVA inclusa), chiar daca dispunea de imobil si teren cu o suprafata de 42,15 mp. In aceasta suma au fost incluse si mijloacele fixe, care chiar si subevaluate valorau la acea data 190.200.000 lei.

Si atelierul de reparat tuburi Budila a fost vandut pentru numai 8,21 milioane de lei, chiar daca dispunea de o suprafata de teren de 553 mp, situat chiar in centrul Bucurestiului, pe Strada Tepes Voda, in apropiere de Foisorul de Foc. Atelierul cu pricina avea si un imobil de 287 mp, precum si utilaje in valoare de 348,6 milioane de lei.

Falimentarea societatii continua. Anul acesta, la CI-CO SA nu s-a mai produs nimic, iar numarul angajatilor a ajuns la numai 80 plus cinci directori, fata de 250 de salariati, cati erau anul trecut. Si banii societatii s-au dus pe Apa Sambetei. Daca in mai 1999, in conturile intreprinderii erau 9,6 milioane de dolari proveniti din cesiunea a 14,56% din partile sociale ale societatii de imbuteliat Coca-Cola SRL, acum mai exista numai 3,6 milioane de dolari. Mult spus -exista-, pentru ca ei au fost depusi la Banca Populara Furnica, institutie care, potrivit legii, nu avea dreptul sa deruleze operatiuni in valuta. Din aceasta cauza, ulterior Banca Furnica a deschis, cu banii de la CI-CO SA, un cont in valuta la Pater Bank.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.