Acasă Actualitate Doua TIR-uri cu carne au trecut prin Vama Bors fara sa fie...

Doua TIR-uri cu carne au trecut prin Vama Bors fara sa fie vamuite

DISTRIBUIȚI

Un vames de la Punctul de Trecere a Frontierei Bors este cercetat de politisti, fiind suspectat ca a acceptat intrarea in Romania a doua autotrenuri cu carne de pui fara indeplinirea formalitatilor legale.

Politia a descoperit ca stampila lucratorului vamal Sergiu Ignat, in varsta de 35 de ani, a fost folosita pentru confirmarea unui transport de contrabanda cu carne de pui. Marfa, valorand 1,7 miliarde de lei, provenea din Belgia si era incarcata in doua autotrenuri care au intrat in Romania, prin Vama Bors, in dimineata zilei de 21 ianuarie.

Deoarece transportul nu avea facturi pe marfa, vreun document al firmei beneficiare sau viza fitosanitara obligatorie, autotrenurile au fost indrumate de vamesi intr-o parcare privata din vecinatatea punctului de trecere a frontierei. Dupa cateva zile, la un control de rutina, s-a descoperit insa ca transporturile de marfa au disparut, fara ca formalitatile vamale sa fi fost incheiate. Politia a depistat o parte din marfa in depozite din localitatile Targoviste si Brasov, de unde urma sa fie comercializata neoficial, fiindca beneficiara importului s-a dovedit a fi o firma fantoma. Pres Com SRL din Bucuresti, firma care apare in acte, nu este inregistrata la Registrul Comertului.

Cercetarile au scos la iveala faptul ca scrisorile de trasura ale transporturilor fusesera vizate cu stampila unui lucrator din Vama Bors, Sergiu Ignat. Soferii celor doua autotrenuri apartinand societatii Transcar Sibiu l-au recunoscut la confruntari pe Ignat ca fiind functionarul care le-a dat acceptul de a parasi vama de frontiera fara indeplinirea formalitatilor.

Sergiu Ignat a declarat ca nu isi explica de ce si de cine a fost folosita stampila sa pentru oficilializarea unui transport ilegal. -stampila a fost tot timpul asupra mea. Cand am ajuns acasa si mi-am dat uniforma jos, era la locul ei, in buzunar. Nu stiu cum a ajuns sa fie documentul parafat cu ea-, a declarat vamesul suspectat. Pana la definitivarea anchetei Politiei, Directia Regionala Vamala Oradea a amendat firma transportatoare cu un milion de lei pentru sustragere de la vamuire si solicita acesteia contravaloarea marfii, suma de 1,7 miliarde de lei acoperind si cuantumul taxelor vamale neachitate. Directorul Transcar, Ioan Albu, contesta aceste masuri, considerand ca firma sa nu are nici o vina.

Seful Inspectoratului de Politie Bihor, colonelul Viorel Dumitras, a declarat ca, in scurt timp, impotriva lui Sergiu Ignat va fi inceputa urmarirea penala. (D.V.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.