Acasă Actualitate Dupa cresteri astromice ale preturilor la energire si gaze, MIR s-a gandit...

Dupa cresteri astromice ale preturilor la energire si gaze, MIR s-a gandit sa introduca tariful social

DISTRIBUIȚI

Masurile pe care Ministerul Industriei si Resurselor le va propune Executivului in vederea reducerii valorii facturilor de energie si gaze vizeaza introducerea unui tarif social pentru consumul de gaze naturale, cresterea plafonului de consum in cazul tarifului social pentru energia electrica de la 50 kWh la 60 kWh si reducerea la jumatate a valorii abonamentului zilnic pentru consumul de electricitate. In ceea ce priveste plata esalonata a facturilor de intretinere, ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, a precizat ca aceasta varianta nu depinde de institutia pe care o conduce.

Introducerea tarifului social pentru consumatorii casnici de gaze va conduce, in opinia reprezentantilor MIR, la reducerea cu pana la 20% a valorii facturilor lunare. Tariful social se va aplica pentru un nivel al consumului de 180 metri cubi, urmand ca restul cantitatii consumate peste acest prag sa fie facturat la un pret mai mare decat cel reglementat, de 2.751 lei/1.000 mc fara TVA. Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici s-a majorat anul trecut 100%, ajungand de la 1.272 lei/1.000 mc la 2.538,8 lei/ 1.000 mc (fara TVA). Din luna ianuarie a acestui an, recalcularea pretului la un curs de 33.350 lei/USD a condus la valoarea de 2.751 lei/1.000 mc, urmand ca din luna aprilie sa aiba loc o noua reajustare.

In cazul energiei electrice cresterea pana la 60 kWh a pragului de consum va determina, potrivit estimarilor MIR, ca aproximativ 3,5 milioane de consumatori sa beneficieze de noile inlesniri. Tariful social valabil pentru luna februarie este de 1.117 lei/kWh, iar din martie va creste la 1.157 lei/kWh. Conform politicii tarifare impuse de FMI din luna octombrie a anului trecut, pretul energiei se majoreaza lunar cu 3,6%. Pretul mediu al energiei electrice pentru populatie a fost majorat incepand de anul trecut si pana in prezent cu aproape 35%, ajungand de la 1.228,2 lei/kWh la 1.656,2 lei/kWh.

Tot anul trecut, incepand cu luna octombrie, pretul national de referinta pentru energiea termica a crescut cu 57% , de la 350.000 lei/Gcal la 550.000 lei/Gcal. O noua majorare s-a operat din luna ianuarie 2002, cand pretul national de referinta pentru energia termica a fost stabilit la 575.000 lei/Gcal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.