Acasă Actualitate Epistolele lui Sima: Nu am fugit și nu mă ascund. Predoiu m-a...

Epistolele lui Sima: Nu am fugit și nu mă ascund. Predoiu m-a dus la Hrebenciuc

DISTRIBUIȚI

Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, a transmis, vineri, o a treia scrisoare în care susține că nu a fugit și nu se ascunde și că dacă toți clienții de la WBS Holding și-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro și circa două milioane dolari.
Sima arată că birourile WBS aparțin RPH SRL unde el este acționar majoritar și că jumătate din bani s-ar recupera de aici,  dar înainte așteaptă plângerile penale și sumele revendicate.
"Aș vrea să dorm, e plină noapte aici, dar acum televiziunile românești continuă să fabuleze și caută As vrea sa dorm.E plina noapte aici ,dar cum televiziunile romanesti continuă să fabuleze și caută un senzațională care nu există și vreau să fac câteva precizări. NU am fugit, nu mă ascund și sunt înregistrat la această adresă cu nume și prenume și cu pașaportul meu valabil", se arată în scrisoarea atribuită lui Sima și publicată pe blogul jurnalistului Radu Soviani.
  El susține că WBS Romania nu are clienți discreționari, iar controlul CNVM va confirma că toate conturile clienților sunt pline cu ceea ce clienții știu și cu acțiunile lor. Sibex casa de compensație și depozitarul au toți banii în lei, dolari și franci și au început deja să vânda dolarii în lei, iar dacă vor aștepta până la sfârșitul anului, bursa va ieși pe câștig chiar dacă nu mai face nicio tranzacție, ci doar din câștigul financiar, susține omul de afaceri.

" Nu uitați, capitalizarea bursieră a Sibex este de 32 milioane de roni, iar pe conturile societății plus casa și depozitar sunt 58 de milioane roni în depozite dolari și franci. Le-aș recomanda să continue relația cu London SE și să nu dizolve bursa ", este sfatul transmis de Sima.
Potrivit acestuia, dacă toți clienții de la WBS Holding și-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro și de aproximativ două milioane de dolari.
"Acum, uitați-vă la birourile WBS în care filmați zilnic. Ele aparțin RPH SRL unde acționar majoritar sunt eu cu nume și prenume.Nu sunt ipotecate și nu exista credite la bănci. Jumătate din bani s-ar recupera de aici, nu mă dau înapoi să recuperez banii clienților, am lista lor și toate transferurile, dar înainte aștept plângerile penale și sumele revendicate. Apropos de numele vehiculate la televizor, Daniel Dăianu avea 200.000 și Irina Schrotter 100.000. Nu există zeci de milioane de euro și nici măcar 10 milioane de euro. E drept, în marjă am rulat și un miliard de dolari pe lună, dar Goldman Sachs iți permite marje de 0.25% la monezi și futures pe indici și de 5% pe acțiuni, adică uneori riști de 400 de ori suma investită", afirmă Sima.
El susține că nu dorește să se scuze că a pierdut banii și nici nu încearcă să își spele imaginea.
  "Nu vreau să mă scuz că am pierdut banii, nu caut să-mi spal imaginea care va fi terfelită și, dacă mâine aș veni cu 4 milioane cash, nici nu vreau să spun «ați semnat, v-ași asumat riscul, am pierdut asta e, deși asta ar fi calea cea mai ușoară și comodă pentru mine. Nu vreau să candidez pentru că nu m-ar alege nici mama acuma, nu vreau să sprijin pe nimeni din clasa politică, nu e nicio conspirație. Vreau să urlu adevărul, sunt un Ronin, adică singuratic și voi muri ca un Ronin. Nu mă spijină nimeni acasă, nimeni nu știe unde sunt deși nu mă ascund, la urma urmei nu există nicio plângere și niciun mandat. Povestea e lungă și fără amănunte, va fi ciopârțită, deja și ceea ce am spus până acum va fi aruncat în derizoriu. Ajungând în distress financiar și fiind atacat puternic de sifuri, care nu doreau să-mi iasă colaborarea cu LSE, am cerut ajutorul lui C Cătălin Predoiu(singurul politician roman pe care-l cunosc de o cinste impecabilă, singurul care a intrat în politică bogat și a ieșit sărac, singurul patriot din politica românească și vă voi dovedi asta cu lux de amanunte) Cătălin m-a dus la VViorel Hrebenciuc, se arată în scrisoare.
Sima își continuă relatarea spunând că, după ce a plecat în Deltă și apoi la Bruxelles, atacurile sifurilor s-au intensificat, iar CNVM –ul a decis marți, înainte de AGA din 23 septembrie, să declare concertate 30% din acțiunile Sibex deținute de susținătorii săi.
  "AGA fusese convocată pentru a mă schimba pe mine din funcție. La întâlnirea de la clubul Francez îi declarasem domnului Hrebenciuc că sunt dispus să mă retrag din funcția de președinte și membru CA de la Sibex (i-am propus să fie numiți Predoiu și Dăianu, Predoiu a spus că se gândește, era de față), dar vreau să facem ceva cu Londra la Sibiu și, cum vor veni vremuri grele, o piață de energie și de titluri de stat puternică, ca și listarea indicelui bursei de la Moscova la Sibiu, ar fi un mare câștig pentru România (LSE e proprietara indicelui rusesc și a rupt relațiile cu bursa moscovită deși futuresul pe indice e cel mai tranzacționat produs la Moscova. Nicola Bertrand CEO la Londra poate confirma discuțiile mele cu el, ca și Paul Miclăuș și Alexandru Găitan care au fost cu mine la Londra).
Hrebenciuc înțelege mai mult despre bursă decât oricine din CNVM deși nu are o pregătire în domeniu, dar are o minte de șahist cu viziune de ansamblu și anticipă perfect mișcările pe termen lung. Surprins că nu sunt ajutat (vreau să precizez că nu a fost vorba de un târg sau de avantaje materiale), dar chiar sunt atacat mai rău decât înainte m-am revăzut cu domnul Hrebenciuc în birourile WBS pe 20 septembrie, o zi înainte de ședinta CNVM de 16 ore și 2 zile înainte de AGA la Sibex. Mi-a spus că nu a reușit de la Bruxelles să sune nicăieri și că acuma singura soluție e să se amâne AGA. A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclăuș în birou la CNVM, și la Dorina Mihăilescu care era la Frankfurt cu Mugur Isărescu, dar se întorcea a doua zi la ședință și le-a cerut oficial să amâne AGA până când se va vedea ce se întâmplă acolo cu concertații, textual «îți cer oficial să amânați AGA pentru că am senzația că acolo se întâmplă golănii».
?ê?£edința CNVM de a doua zi a început la AGA la 11 a.m. și s-a terminat la 3 a.m., când am primit faxul că se amână AGA. Nu știu de ce a durat 16 ore acea ședință, iar astăzi mă văd amendat cu 10.000 lei pentru că în timpul ședinței CNVM, la ora 23:30 pm, CA de la Sibex a declarat concertate sifurile și BRK exact cu aceleași argumente și extrase de lege ca și declararea concertării CNVM de marți 18 septembrie", își încheie Sima relatarea.
El anunță însă că vineri seara va dezbate pe larg modul în care lucrează CNVM, cum sunt aleși comisarii, ce pregătire au ei și cum se lucrează la nivelul corespondenților de la Londra sau New York și își încheie scrisoarea cu sintagma folosită și anterior: "Dacă și mâine voi trăi, voi continua să scriu".
Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, care nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, susține într-o scrisoare trimisă joi noaptea către Hotnews că mai are 2.500 de franci și trei cărți de credit blocate, iar avionul care traversează Atlanticul îi creează o ciudată senzație de pace.
"Deși lungimea funiei este aceeași cu înălțimea ghilotinei, onoarea trebuie să redevină o virtute, să-și recapete valoarea de piață; altfel, «oamenii de onoare» așa cum se autodenumesc mafioții, vor ajunge să fie mai numeroși decât oamenii onorabili. Nu mă pot defini nici «om de onoare» și cu atât mai puțin onorabil. Avionul care traversează Atlanticul îmi creează o ciudată senzație de pace și liniste, toată lumea a adormit brusc lăsându-mă parcă să-mi hotărăsc singur sfârșitul. Decizia finala e luata. Aș vrea să fiu un razboinic Ronin, dar nu sunt. Sunt singur și am nevoie de timp mai mult decat am nevoie să traiesc (…) Când va izbucni scandalul, toți mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine știe ce insulă din Pacific", ar fi spus Sima într-o scrisoare primită joi noaptea de către Hotnews.

”Am 2500 de franci și trei cărți de credit blocate”
Sima adaugă că ar avea nevoie de cel puțin două luni pentru a așterne pe hârtie tot ceea ce a trăit, nu doar în ultimele patru luni, ci mai ales în ultimii 51 de ani.
"Am 2.500 de franci, trei cărți de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri și un cont în bursa la GS de 10.000 de euro, cu care trebuie să câștig ca să reusesc să supraviețuiesc două luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienților, deși au semnat că își asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil și de câștigurile de până acum? Am fost mereu un luptator și cred și acum că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continuu ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienților, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câștiga încrederea și respectul", a mai spus Sima.
El a afirmat că are nevoie să-și spună adevărul ,"să-l urle", indiferent de ce se va întâmpla după aceea, însă mai întâi este impetuos necesar să-și recunoască greșelile.
"Voi plăti pentru ele cu demnitate.Soarta mi-a dat enorm până acum și e normal să mi se ceară dublu, totdeauna plătești cu dobândă mare", a afirmat el, adăugând că pentru a înțelege tot ce s-a întâmplat din 2008 și până azi e nevoie să descrie personajele pe îndelete și evenimentele cu lux de amănunte, atât cât îi va permite "timpul pe care tot aceste personaje" i-l vor acorda.
În scrisoare el mai spune că a avut "doi ani de grație divină" și că tot ce a încercat în 2007 și 2008 i-au "ieșit perfect".
"La sfârșitul lui 2006 am crezut că sistemul financiar global se va prăbuși cu o viteză amețitoare. Am acționat în consecință. Am suferit până la 1 noiembrie 2007, zi în care bursele americane au început să cadă ireversibil. În 2007 eram membru în CA al BVB și mă luptam cu toata lumea pentru a introduce vânzarile short și futures-ul pe indice, trebuia creată urgent posibilitatea pentru investitori de a se proteja împotriva unui crah. Nu am reușit. Am demisionat și mi-am vândut acțiunile lui Morgan Stanley pentru 10 milioane de lei", a continuat el.
Totodată, Sima susține că la finele anului 2007 a fost contactat de Marian Dinu, fost președinte al Comitetului Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia, fost președinte Alpha Bank Securities și "fost atașat de atașat la ambasada României de la Moscova în vremea puterii populare și un «om de onoare»" și de Alexandru Elian, fost președinte al firmei de brokeraj Delta Valori Mobiliare "și el un «om de onoare» dar din partea lui Meyer Lansky".
"Cei doi vroiau să scape de Stere Farmache și Dan Paul de la BVB și aveau nevoie de mine ca să reușim un puci pentru a schimba conducerea și a face din BVB o bursă europeană. Am convocat AGA pentru revocarea CA, am strâns voturile necesare (pentru a avea voturile lui Daniel Țepeș a trebuit să-i cumpăr la preț maxim 10% din acțiunile de la Sibex și așa am devenit acționar la Sibiu)și…în momentul votului Dinu și cu Elian au votat contra mea, deși ei au fost primii inițiatori și ei pregătiseră și documentele pentru AGA. Trădare, trădare, dar să știm și noi. Din acel moment am început să mint sau, dacă vreți, să coafez realitatea. E doar o precizare temporală, nu o scuză", mai spune el.
Sima menționează și că în anii 2007 și 2008 a ieșit și din investițiile imobiliare "atât cât am reușit să vând, oricum cea mai mare parte".
"În toate afacerile în care am intrat am atras prieteni și cunoscuți. Aveam nevoie să fac oamenii să câștige pentru a fi adulat după aceea. Evident, tot ce s-a vândut din imobiliare în profit a fost partea clienților (doar spusesem la tv că trebuie vândut tot) ce a rămas a fost partea mea și o am și în ziua de azi. Mulți din cei ce reclamă pierderile de azi au câștigat mult mai mult atunci, dar au uitat. Un client care câștigă nu spune nici măcar nevestei, cel care pierde te spurcă în piața publică. Pentru a putea exploata lăcomia ai nevoie de un raport cu banii de totală indiferență. Nu am cumpărat niciodată o mașină mai scumpă de 30.000 de euro, locuiam până în decembrie într-un apartament comunist de pe Dorobanți și de atunci într-un alt simplu apartament de două camere (apropos … mult vehiculata casă în Elveția e cu chirie). Sunt și astăzi convins că singura avere pe care o poți lua cu tine oriunde e capul și experiența. Dacă voi mai fi liber peste două luni, sper să dovedesc din plin ce am afirmat mai sus", a continuat el.
Sima spune că s-a orientat spre bursa de la Sibiu pentru a face din aceasta o bursă europeană.
"Ieșit puternic ciufulit din luptele de culise de la BVB și ajuns fără voia mea acționar semnificatic la Sibiu, mi-a încolțit ideea de a realiza ceea ce nu am reușit la București… o bursă europeană. Îmi plac luminile rampei și cred că, și acum, ca și atunci, la începutul aventurii, nu am înțeles până unde pot să vorbesc. Dar, orice Ronin are dreptul la un ultim strigăt, eu de ce nu aș avea? Pentru a înțelege tot ce s-a întâmplat din 2008 și până azi e nevoie să va descriu personajele pe indelete si evenimentele cu lux de amănunte, atât cât imi va permite timpul. Timpul pe care tot aceste personaje mi-l vor acorda.Daca acest serial se va întrerupe înainte de termen, vă rog să nu cumva să speculați pe seama vreunui nume pomenit aici. Orice potrivire de nume și fapte e total întâmplătoare", a adăugat el.
Fostul director al Bursei din Sibiu afirmă că nu vrea să se creadă că se justifică pentru pierderile din bursă aruncând noroi în jur.
"Vreau doar să povestesc cum am ajuns aici și mai ales, cum voiam să ies. Pentru a calma un pic lucrurile vreau să vă spun că WBS Holding nu a avut niciodată mai mult de 60 de clienți, toți au acceptat riscul, mulți au retras deja o mare parte din capital și alții au retras chiar mai mult decât au depus. Toată vina pentru situația în care s-a ajuns îmi aparține. Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, niciun angajat nu e răspunzător pentru nimic. Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici CNVM-ul, nici clasa politică , nici «oamenii de onoare», nici onorabilii clienți.Am nevoie să spun însă tot adevarul pentru ca sistemul financiar politic de la noi și nu numai să fie înțeles. Nu am niciun ban ascuns, dar evident am o responsabilitate morală pe care mi-o asum în totalitate. ?ê?£i undeva, într-un colț ascuns, mai cred încă că toată lumea își va recupera capitalul ….nu și așteptatul profit", a încheiat Sima.

Despre Gușă, Marie Rose Mociornița și Turcescu
El a completat într-o a doua scrisoare, trimisă vineri către Hotnews, că din cauza diferenței de fus orar nu a asistat în direct la "mazilirea" sa în mass-media.
"Este surprinzător cum sunt analizat de psihologi care nu m-au cunoscut în viața lor și de analiști gata oricând să-și dea cu părerea despre oricine și orice. Când încă mai frecventam asiduu platourile televiziunilor, refuzam constant să fiu declarat analist economic, uzitând de butada: Care este deosebirea dintre un analist și Dumnezeu? Dumnezeu nu se crede analist. Au existat însă și câteva personaje pe care le-am cunoscut mai bine și ale căror reacții aș vrea să le comentez", a spus el.
Pe Marie Rose Mociornița spune că a cunoscut-o prin Robert Turcescu, la cererea lui, datorită faptului că îl fascina inteligența și mai ales coerenta ei în exprimările televizate.
"Am invitat-o la masă. După cinci minute m-a întrebat dacă-mi iubesc soția. Îmi este jenă să vă relatez răspunsul meu, a fost tăios, dar nicidecum bădăran. A devenit clientă odată cu Robert Turcescu. Turcescu nu mi-a trimis niciun ban pentru că și-a cumpărat mașină sau s-a răzgândit. Doamna însă mi-a trimis 10.000 de euro și a câștigat în câteva luni cam 20% și și-a retras banii.Cu Marie Rose am avut două discuții: am sfătuit-o să-și vândă toate acțiunile la Fondul Proprietatea în prima zi de cotare la bursă, chiar dacă vor crește, și să nu mai vină la birou cu cațelușa, pentru că e nepoliticos", a spus Sima.
Pe Cozmin Gușă, Sima spune că l-a cunoscut în platourile tv și într-o zi, în plină campanie electorală pentru presedenție în 2009, l-a invitat la masă și i-a spus că va fi șeful de campanie a lui Mircea Geoană și caută susținători.
"Ținta era Hotnews. I-am explicat că nu mă amestec în politica editorială, sunt doar acționar al site-ului cu pricina și i-am spus cinstit că nu îmi place Geoană și între două rele aleg să votez cu Băsescu. Evident eram cu laptopul conectat la bursă, dar nu i-am propus să devină client, ba dimpotrivă i-am explicat ce riscuri presupune tranzacționarea în marjă, așa cum a și recunoscut la Realitatea TV azi. La sfârșit i-am dat un material scris de mână despre cum ar trebui România să se împrumute masiv înainte de explozia crizei datoriei suverane și i-am prognozat că în câțiva ani toată finanța mondială va fi o schemă Ponzi globală, din care cel mai bine la sfârșit vor ieși cei foarte îndatorați. Același material i l-am dat și lui Traian Băsescu prin Alexandra Gătej și mai apoi mult mai detaliat prin Cătălin Predoiu și Iulian Fota (voi atașa o copie și aici când mă voi hotări să mă leg din nou la server). În decembrie același an am apelat la Cosmin Gușă pentru a mă ajuta să fac rost de sânge pentru tatăl meu care era pe moarte la spitalul Colțea și îi mulțumesc că a făcut-o (…) Gușă m-a mai sunat acum un an, era la Sibiu și vroia să mă vadă dar întâlnirea nu a mai avut loc și nu știu ce voia", mai spune el.
Totodată, Sima firmă că doar un client al său, Marian Dușan, a plecat de la WBS cu mai puțini bani decât a venit.
"S-ar putea bănui o schemă Ponzi, de fapt am fost deja acuzat, dar oare ce schemă Ponzi poate funcționa 15 ani cu doar 60 de clienți? Sau nu cumva neplata impozitelor pe câștig îi sperie azi pe mulți? Sau poate proveniența fondurilor? Vreau să afirm de la început că tot ce voi povesti aici, deși acum se bazează doar pe memoria mea, poate fi probat cu extrase swift-uri și chiar înregistrări audio. Nu le-am facut ca să șantajez pe cineva, dar cum am trăit pe marginea lamei de ras, mă așteptam să sfârșesc ca Nick Leesson sau Jesse Livermore și știam că la un moment dat voi avea nevoie de probe dacă nu pentru justiție, măcar pentru posteritate", a adăugat brokerul.
Fostul șef al bursei de la Sibiu mai spune că Tudor Chirilă este unul dintre puținii săi prieteni și afirmă că a fost "profund surprins" că artistul are dubii în ceea ce-l privește.
"Am rămas surprins și că v-a spus că s-a retras din bursă uitând să spună dacă a câștigat sau pierdut și cum. Dar cel mai surprins am fost când i-am trimis aceste rânduri rugându-l să le publice pe blog. Mi-a transmis răspunsul: «De ce să le public?» «Oamenii de onoare» din Yakuza își tăiau un deget la intrare. Eu oare îl voi tăia la ieșirea din scenă? Am ascultat și declarațiile Irinei Scrotter și ale lui Daniel Dăianu, dar cum ei sunt personaje principale în povestea Sibex 2008-2012 voi ajunge și acolo. Amândoi nu au retras niciun ban din capitalul inițial și sper cu toată convingerea că le voi restitui capitalul", a mai scris Sima.
În finalul celei de-a doua scrisori, Sima spune că nu a vândut toate investițiile pe care le deținea, ci în urmă cu trei săptămâni chiar a cumpărat un pachet de acțiuni Sibex cu bani dintr-un credit bancar pe care l-a gajat cu o casă în valoare de 217.000 de euro.
"Singurele acțiuni pe care le-am vândut au fost cele de la Hotnews, cu banii încasați plătind câțiva clienți. Hotnews am vândut pentru că de aici cred că mi s-a tras sfârșitul. S-ar putea să mă înșel. Cel care le-a cumpărat nu m-a forțat cu nimic și îi doresc cât mai multe succese. Daniel Dăianu m-a avertizat în multiple rânduri că nu se pot face afaceri când ești acționar în media. Poate doar în România nu! Oricum nu regret nimic din aventura Hotnews și aș repeta-o din nou cu un și mai mare entuziasm", a afirmat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.