Acasă Actualitate Epopeea FNI s-a sfarsit intr-un stil deja propriu: cu scandal

Epopeea FNI s-a sfarsit intr-un stil deja propriu: cu scandal

DISTRIBUIȚI

Reprezentantii opozitiei din Camera Deputatilor, mai putin cei ai UDMR, care au absentat la votul final, s-au opus ieri proiectului de lege initiat de Guvern privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI, lege adoptata in aceeasi zi si de Senat. Deputatul PD Alexandru Sassu a declarat ca Guvernul Nastase a ignorat hotararea de anul trecut a Parlamentului, potrivit careia trebuiau gasite modalitati pentru despagubirea investitorilor si nu pentru acordarea de -ajutoare- de pana la 10 milioane de lei, asa cum prevede legea votata ieri. El a precizat ca PD isi rezerva dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a aratat la randul sau ca legea discrimineaza categoriile de investitori, iar reprezentantii PRM Lucian Bolcas si Tudor Marcu au sustinut ca acest act normativ impiedica recuperarea banilor de la cei vinovati de prabusirea Fondului, cu scopul de a-i proteja.

Un grup restrans de FNI-sti prezenti ieri in Camera Deputatilor au fost evacuati de catre fortele de ordine pentru ca au tulburat dezbaterile, scandand lozinci impotriva Guvernului si a parlamentarilor.

Deputatii au dezbatut si votat ieri in regim de urgenta Legea privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI. Proiectul, care a trecut cu toata opozitia PD, PNL si PRM, prevede acordarea de -ajutoare- pentru pagubitii FNI in limita a 10 milioane de lei, daca se intrunesc cumulativ anumite conditii. PD a anuntat ca isi rezerva dreptul de a ataca legea la Curtea Constitutionala.

Grupul de investitori FNI, prezent ieri la lucrari, ca de altfel si politicienii din opozitie au fost nemultumiti de proiectul de lege inaintat de Guvern si sprijinit de partidul de guvernamant. Principala reglementare a legii se refera la acordarea unui ajutor financiar de pana la 10 milioane de lei persoanelor care indeplinesc cumulativ mai multe conditii: au investit in unitati de fond la FNI si nu au efectuat nici o rascumparare de unitati de fond; au un venit net lunar pe membru de familie, in luna depunerii cererii pentru acordarea ajutorului, de pana la un milion de lei.

Grupurile parlamentare ale PD, PNL si PRM au anuntat inca de la inceputul dezbaterilor ca vor vota impotriva legii. Liderul PD Alexandru Sassu a declarat ca Guvernul Nastase a neglijat hotararea adoptata anul trecut de Parlament, potrivit careia trebuiau gasite modalitati pentru despagubirea investitorilor, nu pentru acordarea de -ajutoare-, existand totodata obligativitatea extinderii anchetei asupra tuturor institutiilor in vederea stabilirii vinovatiilor. Mai mult, Sassu crede ca nici una dintre promisiunile electorale ale PDSR (actualul PSD) sau din luarile de pozitie de pe vremea cand nu se afla la guvernare nu se mai regaseste in atitudinea de astazi a partidului de guvernamant. La randul sau, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a sustinut ca -legea discrimineaza categoriile de investitori, impartindu-i in bogati si saraci-. In schimb, prin vocea deputatului Lucian Bolcas, PRM a adoptat o atitudine ultraradicala, sustinand ca legea impiedica recuperarea banilor de la cei vinovati si ascunde beneficiile profitorilor de la FNI. Colegul sau de partid Marcu Tudor a declarat ca pe lista celor care au rascumparat unitati de fond inainte de prabusirea Fondului se afla patroni de presa, directori de banci, dar si politicieni, unii dintre ei aflandu-se in partidul de guvernamant. Deputatul PRM s-a intrebat retoric -de ce acopera PSD fraudele unor mafioti?-.

Feneistii, evacuati din sala

Spre deosebire de anul trecut, cand mai multi pagubiti FNI s-au baricadat in Parlament, in semn de protest fata de hotararea luata atunci, investitorii Fondului prezenti ieri la dezbateri nu au mai avut o atitudine la fel de agresiva. Ei s-au manifestat totusi zgomotos, au inceput sa fluiere si sa scandeze tot felul de lozinci impotriva Guvernului, parlamentarilor si acelora care se fac vinovati de prabusirea FNI. Pentru ca nu au respectat regulile de conduita in Parlament, pagubitii FNI au fost evacuati de catre fortele de ordine, fara a se inregistra incidente.

PD ar putea contesta legea la Curtea Constitutionala

Cu mici exceptii, nesemnificative, amendamentele opozitiei, apartinand in special reprezentantilor PD si PRM, au fost respinse. In mai putin de trei ore, legea a fost votata pe articole. In timpul pauzei de pranz, inaintea votului final, Alexandru Sassu a anuntat, intr-o conferinta de presa extraordinara, ca PD isi rezeva dreptul de a ataca legea la Curtea Constitutionala. Democratii considera neconstitutional art. 15 alin. (2) din lege, potrivit caruia -membrilor Consiliului de incredere ai FNI, cat si persoanelor care au detinut functii de conducere sau au fost angajati ai SOV-INVEST SA li se interzice dreptul de a mai desfasura activitati specifice pietelor reglementate si supravegheate de CNVM-. Sassu pretinde ca se incalca astfel articolul constitutional privind neingradirea unui drept si ca vinovatiile trebuie stabilite doar de instantele de judecata. Pentru a-i aduna in sala pe deputati, inaintea votului final s-a strigat catalogul. Dintr-un total de 237 de deputati care au raspuns prezent, au votat pentru 143, iar 62 impotriva, insumand 205. Un deputat PRM a venit la un moment dat la tribuna si a spus ca grupul parlamentar al UDMR a parasit in corpore sala, inaintea votului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.