Acasă Actualitate Euro baga in faliment bisnitarii de valuta

Euro baga in faliment bisnitarii de valuta

DISTRIBUIȚI

La data de 1 ianuarie 2002, cand va fi pusa oficial in circulatie moneda unica europeana, bancile vor fi singurele care vor detine bancnote sau monede euro. Acest lucru protejeaza oarecum traficul ilegal de valuta, zilele valutistilor fiind deja numarate. Acestia sunt nemultumiti de faptul ca bancile refuza sa vanda moneda unica europeana caselor de schimb, locuri in care schimbul unor sume imense de valuta nu ar atrage atentia politistilor de la Economic. Desi se asteapta la zile negre, bisnitarii din Alba Iulia ne-au spus ca in ultima perioada au avut castiguri -frumusele-. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii au inceput sa-si schimbe marcile de la saltea, in dolari sau chiar in lei. Pe de alta parte, politistii atrag atentia celor care vor sa schimbe valuta la colt de strada ca s-ar putea sa aiba surprize si ne informeaza ca in ultima perioada au fost inregistrate cazuri de inselaciune.

Bisnitarii au vazut euro doar in poze

-Am vazut euro doar la televizor si in ziar, nu am reusit sa pun mana pe asa ceva-, se plange un bisnitar din Piata Iuliu Maniu din Alba Iulia. Asta, probabil din cauza ca noii bani europeni vor sosi in tara ain cel mai mare secret, in special pe calea aerului, urmand sa beneficieze de protectie speciala. -Nu este corect ca numai bancile sa vanda euro. De ce nu dau si la casele de schimb? Ce vor sa faca astia? Lumea o sa se calce in picioare la banca si parca vad ca, dupa ce stai la cozi imense, o sa-ti impuna sa cumperi doar cat vor ei. Daca o sa vada ca schimbi multi bani, o sa te ia in vizor si o sa te dea pe mana Politiei. Nu este corect-, ne-a declarat un bisnitar care, din motive lesne de inteles, a dorit sa-si pastreze anonimatul. La sfarsitul lunii trecute, bancherii au anuntat ca, prin instaurarea -embargoului- asupra monedei unice europene, vor sa-si recupereze banii pe care ii cheltuiesc cu operatiunile de transport, care sunt deosebit de costisitoare. Se pare ca -embargoul- este agreat si de politisti, care spera ca in acest fel se va reduce simtitor traficul ilegal de valuta. -Cred ca este o masura foarte buna ca, in prima perioada, schimbul monedei europene sa fie controlat de institutiile bancare. Dupa ce o parte din populatie va schimba, iar lumea se va obisnui cu noua moneda, atunci cred ca se poate da drumul si la casele de schimb. Daca in prima perioada nu va exista un control, iar moneda europeana va fi schimbata la colt de strada, vor aparea probleme. In primul rand, populatia va fi foarte usor de inselat, deoarece nimeni nu stie care sunt elementele de siguranta si cum arata bancnotele. Cel care schimba poate sa schimbe ce vrea-, a spus purtatorul de cuvant al IJP Alba, lt.-col. Mircea Grava.

Ultimul castig al bisnitarilor este substantial

Valutistii albaiulieni se asteapta la zile negre, dar spun ca in ultimele doua luni au avut castiguri impresionante. -Pot sa zic ca am castigat intr-o luna cat intr-un an. Cel mai bine merge cu marca. Lumea schimba pe rupte. In general, prefera sa schimbe valuta in valuta, dar sunt si aia mai speriosi care cred ca se schimba si dolarul. Astia schimba marcile in lei-, ne-a spus un alt bisnitar. Din valul mare de oameni care schimba la bisnitari sunt multi care au fost si inselati. -Nu putem sa spunem ca in ultima perioada s-a inmultit numarul de inselaciuni, dar exista plangeri impotriva anumitor valutisti. De aceea, tinem sa atragem atentia celor care au ales sa-si schimbe banii la colt de strada ca s-ar putea sa aiba fel si fel de surprize-, a mai spus lt.-col. Mircea Grava. Bisnitarii cu care am stat de vorba ne-au spus ca in aceasta perioada o sa le fie foarte bine. Pe langa faptul ca lumea este nevoita sa schimbe valuta europeana, se apropie sarbatorile de iarna, cand traficul este in floare in fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.