Acasă Actualitate Exista martori care sustin acuzatiile de hartuire sexuala aduse staretului de la...

Exista martori care sustin acuzatiile de hartuire sexuala aduse staretului de la Cernica

DISTRIBUIȚI

Doi fosti elevi ai seminarului -Episcop Chesarie Paunescu- au reclamat Inspectoratului Judetean Ilfov ca directorul institutiei, Clement Popescu, i-ar fi supus la perversiuni sexuale timp de aproape trei ani. Ionut Alexandru Cochirleanu, din municipiul Braila, si Sergiu Vicentiu Machidon, din orasul Adjud, judetul Vrancea, ambii in varsta de 19 ani, au declarat politistilor ca staretul Manastirii Cernica, Clement Popescu (46 de ani), i-a supus la perversiuni sexuale, in perioada 1 septembrie 1998 – octombrie 2001, perioada in care au fost elevi ai seminarului -Episcop Chesarie Paunescu-, din cadrul manastirii. Duminica, in jurul orei 15.30, cei doi elevi s-au dus la sediul Politiei Ilfov, unde au depus plangere impotriva staretului Clement Popescu. Politistii ilfoveni sustin ca au identificat martori care confirma acuzatiile de hartuire sexuala aduse staretului de la Manastirea Cernica. In cazul in care va fi gasit vinovat de catre Patriarhie, parintele Popescu risca sa fie chiar -depus din treapta-, ceea ce ar echivala cu excluderea din randul preotilor.

Elevii au depus o reclamatie similara si la cabinetul Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care are si calitatea de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in cadrul careia se afla si Manastirea Cernica. PF Teoctist a desemnat o comisie de preoti, condusa de Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care cerceteaza veridicitatea acuzatiilor la adresa staretului Clement Popescu. Acest Consistoriu Bisericesc este intrunit la Manastirea Cernica si, printre altele, va lua declaratii elevilor seminarului si obstii monahale pentru a stabili daca acuzatiile de hartuire sexuala, aduse staretului Clement Popescu, sunt sau nu reale. Potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe Romane, in cazul in care va fi gasit vinovat, parintele Popescu risca sa fie chiar -depus din treapta-, ceea ce ar echivala cu excluderea din randul preotilor.

Cercetari paralele: Politiei – Patriarhie

Cei doi elevi sustin ca preotul Clement Popescu ii hartuia sexual de mai multi ani si ca ei nu ar fi singurele victime, dar ca celorlalti baieti le-ar fi frica sa vorbeasca. Elevii mai spun ca staretul ar avea -patima betiei- si ca, de multe ori, -intrecea masura si devenea violent-. Unul dintre cei doi elevi agresati afirma ca staretul a incercat prima oara sa abuzeze de el in toamna anului 1998, el descriind situatia jenanta in care s-a aflat. De frica si de rusine, baiatul nu le-a spus nimic parintilor. Cel de-al doilea elev care l-a reclamat pe staret a relatat o discutie avuta cu preotul dupa ce acesta ii facuse avansuri. -L-am intrebat daca nu-i pacat, iar staretul mi-a raspuns ca, daca noi ne iubim, nu mai conteaza-, a spus tanarul.

In urma declaratiilor date de cei doi fosti elevi, politistii ilfoveni au identificat martori care confirma acuzatiile de hartuire sexuala aduse staretului de la Manastirea Cernica. Martorii indicati de cei doi reclamanti vor fi audiati de catre politisti, in zilele urmatoare. Conform politistilor, verificarile sunt ingreunate de faptul ca o parte dintre martori au parasit seminarul, fie terminandu-si cursurile teologice, fie transferandu-se la alte lacasuri de cult. Ieri nu au putut fi demarate cercetarile, deoarece s-a acordat prioritate Comisiei de verificare a cazului, trimisa la fata locului de catre Patriarhie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.