Acasă Actualitate Familia vicelui CJ Botosani are monopol pe reparatia de sosele cu bani...

Familia vicelui CJ Botosani are monopol pe reparatia de sosele cu bani publici

DISTRIBUIȚI

Reparatiile la drumurile judetene din Botosani par a fi afacerea familiei vicepresedintelui Consiliului Judetean, Constantin Contac – Succesul a venit brusc, dupa ce el si fiul lui au ajuns in pozitii cheie din administratia locala

Miliarde de lei au intrat de la inceputul anului si vor continua sa intre si in 2002 in conturile firmelor lui Constantin Contac, din repararea drumurilor judetene. Banii urmeaza circuitul Consiliul Judetean Botosani, unde vicepresedinte este Constantin Contac, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), unde director general este Liviu Contac, fiul lui Constantin, si se opresc in final la SC Transporturi Auto SA (SC TA SA), unde actionar principal este Constantin Contac. Acest lucru a fost si este posibil prin faptul ca SC Transporturi Auto SA a castigat mai mult de jumatate din obiectivele scoase la doua licitatii din acest an de catre DJDP. La licitatia din 7 mai a.c., SC TA SA a reusit sa ia fata unor firme de renume in domeniu, precum Codin, Conrec sau Genesis, castigand absolut toate cele sase obiective licitate pentru tratament asfaltic. Pe 21 mai, intre DJDP si SC TA SA s-au semnat contracte pentru respectivele drumuri, din care societatea vicepresedintelui CJ a incasat sau urmeaza sa incaseze suma totala de 14,25 miliarde lei. Potrivit clauzelor contractuale, SC TA SA nu executa integral lucrarile in acest an, ca atare primind doar o parte din sumele mentionate, circa patru miliarde lei, restul avand sa fie primit cel mai probabil in 2002.

Tot la licitatia mentionata, SC TA SA si-a mai adjudecat, pe langa toate tratamentele asfaltice si pietruirea DJ 282 H. Tronsonul castigat este de 11,54 kilometri pe relatia Rauseni-Calarasi, contractul stabilind primirea de catre societate a unei sume de 0,1249 miliarde lei pentru fiecare kilometru lucrat.

Marea lovitura a fost data la o licitatie din 19 septembrie a.c. Directia a scos la licitatie pentru executarea unui strat bituminos 20,75 kilometri de pe DJ 296 Botosani-Roma-Nicseni. Obiectivul a fost astfel scos la licitatie incat firma SC TA SA a fost singura din judet care putea indeplini cererea DJDP. Aceasta a solicitat prin anunt executarea de -strat bituminos foarte subtire executat la rece (slurry-seal)-, ori, in intreg Botosaniul, o singura societate poate turna bitum la rece. Bineinteles, este vorba de SC Transporturi Auto SA care astfel a mai semnat un contract cu DJDP in jurul a opt miliarde lei.

Adunand la aceste opt miliarde lei cele 15,6 miliarde lei de la obiectivele licitate in primavara, rezulta ca, numai in urma licitatiilor organizate in acest an de DJDP, SC TA SA si-a adjudecat lucrari de circa 23,6 miliarde lei. Pentru a va face o imagine despre ce inseamna aceasta suma, va vom spune ca reprezinta subventia acordata societatii Eltrans pe sase-sapte ani sau veniturile proprii ale Primariei Botosani pe jumatate de an ori salariile celor 800 de angajati Termica pe patru-cinci luni de zile.

Constantin Contac nu crede insa ca societatea al carui actionar principal este are avantaje pentru ca el este si vicepresedintele CJ, institutia care da banii, iar fiul sau director la DJDP, unitate care organizeaza licitatiile. -Directia de Drumuri a facut publica licitatia si in Monitorul Oficial. Puteam sa spun eu cuiva din tara sa nu participe la ea? Administratia Nationala a Drumurilor este cea care recomanda folosirea metodei slurry-seal, iar eu am un utilaj modern, adus din Europa, care executa astfel de lucrari-, explica vicepresedintele si actionarul Contac.

Cele circa 23,6 miliarde lei nu reprezinta nici intr-un caz singurii bani care ajung in buzunarele lui Contac din afacerile legale, dar de o moralitate discutabila, in domeniul drumurilor judetene. Miliarde de lei intra in conturile firmelor si prin alte contracte. Astfel, in acest an, ALDP Iasi a executat doua impietruiri, pe drumurile Dangeni-Mihalaseni si Dangeni-Hanesti, in valoare totala de circa un miliard lei. Firma cu sediul central in Iasi a luat in subantrepriza, adica a cedat o parte din lucrari, societatii Transporturi Auto. Cum a ajuns tocmai ca tot SC TA SA, care deja castigase o multime de alte lucrari, sa fie luata in subantrepriza se poate explica prin faptul ca seful santierului Botosani al ALDP Iasi este Dan Lazaruc, nimeni altul decat cumnatul lui Constantin Contac. Alti bani s-au castigat din relatia cu Genesis International. Firma a executat in acest an lucrari pe drumurile Saveni-Cotusca si Dorohoi-Dumeni, in valoare de circa 60 miliarde lei, bani care, deocamdata, nu au ajuns in totalitate in conturile firmei. O mare parte din agregatele folosite la reciclari au fost aduse de la balastiera detinuta de SC Con 2000 SA, societate pe care Constantin Contac o controleaza prin actiunile pe care le are ca persoana fizica si prin cotele detinute de 99 CCC si Transporturi Auto, firme la care principalul pilon este tot Constantin Contac. Veniturile de pe drumuri ale vicepresedintelui CJ nu se opresc insa nici aici. Licitatia pentru activitatea de iarna pe anul 2001 a fost castigata tot de SC Tranposturi Auto SA, din aceasta afacere societatea avand de incasat in jurul a 1,7 miliarde lei.

Drumuri si Poduri S.A. face pasi mari spre faliment

In timp ce societatile lui Contac prospera de la o zi la alta, SC Drumuri si Poduri SA, firma al carui actionar este Consiliul Judetean si al carei interese, prin postul de vicepresedinte pe care il ocupa, ar trebui ca vicele Contac sa le reprezinte, face pasi mari spre faliment. -Este inadmisibil ca licitatiile pe bani publici sa fie organizate de Directia de Drumuri, unde director este fiul lui Constantin Contac si sa fie adjudecate intr-o buna parte de SC Transporturi Auto SA, societate al carei actionar principal este Constantin Contac. In urma discutiilor pe care le-am avut cu domnul Contac am ajuns la concluzia ca SC Drumuri si Poduri SA nu are sanse prea mari sa obtina modernizari de drumuri nici in 2002-, ne declara Ioan Ciobanu, inginer-sef al SC DP SA.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a vizitat zilele trecute parcul auto pentru iarna al lui Constantin Contac. -Dumnealui a fost inspirat sa cumpere acel utilaj care poate asfalta la rece. Ma feresc sa comentez chestiunea cu gradele de rudenie si cred totusi ca trebuie sa privim si dotarile sau bonitatea firmei dumnealui-, afirma prefectul Costica Macaleti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.