Acasă Actualitate Fata lui Nicolae Popa dă în vileag relația cu Vîntu

Fata lui Nicolae Popa dă în vileag relația cu Vîntu

DISTRIBUIȚI

Ioana Popa, fata lui Nicolae Popa, golănasssul drag al lui Sorin Ovidiu Vîntu, ne-a scris pe adresa redacției. Fata a pierdut o bună ocazie de a tace neasimilând probabil elemente de manual de PR contemporan, care indică faptul că cea mai bună tactică atunci când ai o muscă pe căciulă e să-ți ții ciocul. Între nestematele gândirii populare românești, se găsesc de asemenea învățături de folos concretizate în ziceri precum: dacă tăceai filozof rămâneai, vorba lungă sărăcia omului, gura bate curu, las-o jos că măcăne etc.

În cazul Ioanei Popa măcăneala nici măcar nu-i aparține, deoarece textul pe care ni l-a trimis, ca replică la adresa unui material din „Curentul“ în care semnalam schimbarea depoziției acesteia în beneficiul lui Sorin Ovidiu Vîntu, este scris de altcineva, un expert în ale scrisului, dar nu suficient de expert în ale informaticii.
Toate fișierele digitale au o semnătură electronică unică. Documentul trimis de pe adresa de mail a Ioanei Popa are ca orice document electronic niște proprietăți, ce indică niște parametri, generați automat pentru documentele create în suitele Office utilizate. Printre altele, la proprietăți apare numele proprietarului platformei.
Proprietarul, respectiv autorul textului trimis de Ioana Popa, este Florin Iaru, ne arată proprietățile documentului – așa-zisa replică a fetei lui Nicolae Popa.

Florin Iaru a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor și este la bază poet, reprofilat în analist al Realitatea TV, după un îndelungat stagiu pe meterezele revistei umoristice „Cațavencu“.
Simțul umorului i s-a mai relaxat, în schimb i s-a întărit organul propagandistic, devenind un soldat credincios al patronului de la butoanele „organizației“, cum îi zice Vîntu, destinată executării întocmai și la timp a dorințelor celor mai intime ale acestuia. Una dintre cele mai intime dorințe ale lui Vîntu este să scape de pușcărie, dorință fierbinte, impudic expusă public deja, dacă ne amintim că SOV a declarat că e dispus să decarteze o mare parte din averea sa dobândită prin fraudă pentru a scăpa de „problema judiciară“. A încercat totul, apăsând pe toate butoanele deodată, trăgând de manivele din răsputeri, apelând la ginecolog pentru a-și autentifica probleme la inimă și la cardiolog pentru probleme la genunchi, reușind să se pricopsească, până la urmă, cu un „accident casnic“ la picior. Celebra metodă a „piciorului în ghips“ este brevetată de generalul Stănculescu, dar are priză, iată, și astăzi, la 20 de ani de la „revoluție“. I-a mai mers și altă dată figura cu piciorul lui Vîntu, când procurorul Irinel Păun l-a făcut scăpat printr-o disjungere abilă, tot pe motiv de buba la picior.

Alba-neagra în declarațiile de la Parchet și instanță

Dacă lui Vîntu salvarea i-a venit până acum de la picior, pentru unii dintre angajații săi primordială este mâna. Mâna patronului pe care o pupă, umplând-o de bale, mâna cu care duc la gură polonicul cu rahat, mâna care numără biștarii ridicați de la casierie cu sacoșa, mâna cu care împrăștie balega pe ogorul mediatic al mogulului. Florin Iaru este și el un truditor pe ogorul mogulului, după cum se autodefinește, devenit – dintr-un poet al frondei înainte de 1989 – revoluționar cu patalama după, ba chiar slujbaș al agregatului politico-mediatic aflat în subordinea Tătucului Iliescu, furajat din banii șutiți de mogul de la păgubiții FNI. Fost responsabil de Public Relations la o firmă particulară și fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, Florin Iaru a redactat pentru fata prietenului drag al lui SOV un text muncit la greu, în care se încearcă justificarea elasticei atitudini a Ioanei Popa, care în declarațiile din 20 ianuarie 2010 și 27 septembrie 2010 date în fața procurorului anchetator afirma că în anii 2007-2008 a primit, de la tatăl ei, din Indonezia, în două tranșe, o sumă totală cuprinsă între 12.000 și 14.000 de euro, sume relevante nu atât sub aspectul consistenței, ci mai ales deoarece certifică traseul banilor ajunși la Nicolae Popa de la Vîntu, acuzat că l-a susținut financiar pe interpusul său în tunul FNI pe întreaga perioadă a „sejurului“ forțat al acestuia în Indonezia.
Înțelegerea circuitului financiar al fondurilor înspre/dinspre Nicolae Popa este fundamentală pentru o decizie corectă a instanței, iar mărturia Ioanei Popa, în care se făcea referire la fonduri primite de la tatăl ei, are relevanță.
Declarațiile Ioanei Popa s-au modificat între timp, astfel că la termenul din data de 27 februarie al procesului în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat de o instanță a Tribunalului București, pentru favorizarea infractorului, la audierea acesteia, în fața judecătoarei Camelia Bogdan, a declarat că banii au fost primiți în perioada 2008-2009, au fost în jur de 10.000 de dolari și – detaliul cel mai important – n-au fost trimiși de tatăl ei, ci de prietena acestuia, Cecilia.
În declarația dată în fața procurorului Marius Iacob, afirma: „Pe la sfârșitul verii anului 2008, într-o discuție telefonică, tatăl meu m-a invitat din nou în Indonezia, iar după ce am acceptat, mi-a trimis în contul meu de la banca BRD cred că suma de 7000-8000 de euro. Deplasarea am făcut-o pe ruta București-Frankfurt-Singapore-Bali, folosind companiile Lufthansa și Singapore Airlines“. Așadar, în declarația dată în fața procurorului, banii erau de la „tata“, iar în cea dată în fața judecătorului, banii erau de la prietena lui tata. Schimbarea declarației Ioanei Popa îi folosește lui Vîntu, pentru că dacă Popa nu i-a trimis bani fiicei sale, înseamnă că Popa n-avea bani, caz în care Vîntu nu-i trimisese, logic, nicio lețcaie.

Cum e turcul, și pistolul

Ascunderea adevărului nu este ceva nou  în familia Ioanei Popa. Chiar mama ei, Căciulă Anca, a jonglat cum a putut mai bine în ascunderea unor informații utile anchetei penale, schimbându-și declarația dată în fața procurorului Marius Iacob după cum bătea vântul. Astfel, în 11 ianuarie 2010, întrebată fiind dacă știe sau a auzit să-i fi trimis cineva bani fostului soț, Nicole Popa, ea a negat cu seninătate. „Eu nu știu dacă cineva i-a trimis fostului meu soț, Popa Nicolae, bani sau alte foloase pentru care acesta să se sustragă de la executarea pedepsei. Nici nu am auzit pe cineva discutând despre aceste probleme.“ Ea a povestit totuși că fusese sunată de Popa, care-i spusese că așteaptă să-i trimită „ăla“ bani, dar mai multe nu știe. „Înainte cu câteva săptămâni de apariția anunțului privind prinderea lui Nicolae Popa în Indonezia, acesta m-a sunat și, printre alte probleme, mi-a spus că «nu am bani, sunt într-o situație proastă financiară și sper să îmi trimită ăla bani». Fostul meu soț nu a detaliat aceste aspecte și nu mi-a spus cine e «ăla» și nici câți bani sau cum să primească.“
Pe 27 septembrie 2010 însă, procurorul anchetator îi pune în față mamei Ioanei Popa un document de la SRI în care se precizează că, în urma interceptării uneia dintre convorbirile telefonice dintre Popa Nicolae și Căciulă Anca, aceasta din urmă știa mai mult decât declarase în timpul anchetei. „În ziua de 13.11.2009, Popa Nicolae o contactează pe numita Căciulă Anca, utilizatoare a terminalului mobil având codul IMEI de mai sus. În  cadrul discuției, rezultă că Sorin Ovidiu Vîntu i-a transmis lui Popa Nicolae suma de 44.500 euro, deși respectivul solicitase 43.000 USD, precum și faptul că Sorin Ovidiu Vîntu i-a dat fratelui său, Popa Virgil, suma necesară deplasării unor membri ai familiei sale în Indonezia“ – s-a consemnat în „actul de constatare“ al SRI. Acesta este motivul pentru care, pusă în fața evidenței, mama Ioanei Popa a fost nevoită să-și amintească faptul că mințise în prima declarație. „Astăzi mi-a fost prezentată o notă declasificată a SRI din care rezultă că în ziua de 13.11.2009 am discutat telefonic cu fostul meu soț Popa Nicolae aflat în Indonezia. Recunosc în totalitate conținutul acestei convorbiri“. Adică exact ceea ce spuneam.

„Neconcordanțele pe care le-ați semnalat sunt reale“

Revenind, schimbarea completă a declarației Ioanei Popa, în punctul esențial, este ușor de bănuit că nu s-a produs din senin. Nu degeaba procurorii argumentau că judecarea lui Vîntu în stare de libertate, poate determina „influențarea“ unor martori. Cum anume putea fi influențat martorul Ioana Andreea Popa, pentru a da o declarație favorabilă lui Vîntu, rezultă din interceptările convorbirilor dintre Nicolae Popa și SOV, în care acesta din urmă îi atrăgea atenția că fata sa a cam luat-o pe miriște, ba chiar pe iarbă. În noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu i-a cerut lui Nicolae Popa să nu-i mai trimită bani fiicei sale pentru că îi cheltuiește cu un „Gigel“ mai vârstnic, cu care ar fi combinată, dar și pe motive de… „iarbă“. Consumul de iarbă este penal la noi, iar efectele utilizării ierburilor lasă urme în organism vreme îndelungată, atât în sânge, cât și în firul de păr. La data când Ioana Popa își semna declarațiile inițiale date în fața procurorilor, nu erau încă publice interceptările convorbirilor dintre Vîntu și tatăl său. Când au devenit cunoscute problemele Ioanei, discutate de cei doi golănași, a apărut firește și o pârghie sensibilă de presiune la adresa sa.
După apariția articolului din „Curentul“ în care semnalam neconcordanțele din cele două declarații ale sale și exprimam ipoteza că Vîntu o are la mână cu consumul drogului de risc canabis (numit popular iarbă sau marijuana), care este condamnat cu până la 15 ani de închisoare, am primit la redacție un drept la replică pe care îl prezentăm integral. Deși aveam, conform legii presei, art. 73, cincisprezece zile să publicăm acest drept la replică, fiica infractorului Nicolae Popa, prin intermediul contului de Facebook al mamei sale, Anca Arun (fostă Popa, fostă Căciulă), a postat pe fundalul contului nostru de Facebook un text în care ne acuză că am refuzat să-i acordăm dreptul la replică.

Și deși i-am explicat

că trecuse doar o zi de când primisem e-mailul său, aceasta a continuat să posteze textul respectiv pe „peretele“ contului de Facebook al mamei sale din timp în timp.

Această disperare a sa ne-a certificat faptul că fata avea cuiva explicații de dat. Cu atât mai surprinzător este faptul că deși mama sa a lucrat în presă și acum e căsătorită cu ziaristul George Arun, dreptul la replică a fost scris de cine trebuia: de sclavul lui Vîntu, Florin Iaru. q.e.d. Am citit cu atenție acest drept la replică și am ajuns la concluzia că fraza cheie este: „Mai mult, nici instanța nu a consemnat că mi-aș fi schimbat declarația – mă refer la cele câteva neconcordanțe pe care desigur că le-a sesizat“. Noi putem să-i spunem doar atât: Nu a consemnat ÎNCĂ! Tentativa de a duce aceste neconcordanțe în derizoriu este jalnică, cum de altfel e și acest extravertit cu aer infantil, numit Florin Iaru, atunci când apare pe micul ecran.
În „replica“ sa, Ioana Popa – sau, în fine, alter egoul ei, Florin Iaru, recunoaște că există necondordanțe între declarații: „Scrieți în articol că «am asistat la influențarea martorului» (înțelegându-se că am fost influențată de dl. Vîntu), invocând câteva neconcordanțe dintre cele două declarații pe care le-am dat la Parchet și declarația mea din instanță. Vreau să vă spun că nu am avut până acum, la 22 de ani ai mei, nefericita experiență de a da vreo declarație nici la Parchet, nici la vreo instanță de judecată. Afacerile cu Justiția ale dl Vîntu nu mă privesc, sentimentul meu este că joc fără voia mea într-un film prost. Singurul lucru care mă afectează este soarta tatălui meu. Neconcordanțele pe care le-ați semnalat sunt reale, însă ele nu țin decât de memoria mea pe care nu am vrut să o încarc cu aceste lucruri, în special cu cele legate de bani“.
Ioana Popa nu a vrut să-și încarce memoria cu probleme legate de bani, dar i-au prins bine totuși banii de furat. Cât despre starea sa de nepăsare juvenilă față de „afacerile cu Justiția ale dl Vîntu“, dacă îi aparține conținutul acestei propoziții, înseamnă că fata chiar a luat-o pe miriște, cu iarbă ori ba! Tatăl ei va executa 15 ani bătuți pe muche, fără posibilitate de scădere a pedepsei tocmai datorită „afacerilor lui Vîntu“, a jafului în care acesta s-a folosit de mâna tatălui ei pentru a semna și ridica banii în locul său.
Și pentru că Ioana Popa nu înțelege „cum o vorbă, chiar și din partea dlui Vîntu, m-ar putea trimite la închisoare pentru 15 ani“. Îi amintim cazul lui Andrei Gheorghe care a aruncat o vorbă la PRO FM că a încercat marijuana și a fost reținut la Parchetul General. Consumul de droguri de risc și mare risc poate apărea în analizele amănunțite și după o lungă perioadă de timp. În plus, Vîntu nu a urmărit-o personal pe Ioana, pentru că are handicap locomotor, ci a pus niște băieți care evident că au probe în acest sens. Iar posibilitatea ca Vîntu să-l fi mințit pe Nicolae Popa în acest caz este zero, pentru că există riscul ca acesta, alertat, să vrea să vină în țară ca să-și ajute copilul cum ar încerca orice părinte să facă. Și s-a demonstrat deja cât de mult își dorea SOV ca Popa să se întoarcă în România.
Ioana Popa își încheie mesajul (scris de userul Florin Iaru) îndemnându-ne filozofic la reflecție: „Vă repet, am doar sentimentul că sunt figurant într-un film prost și că nu merit nici mediatizarea excesivă, și cu atât mai puțin mediatizarea lipsită de onestitate profesională, bazată doar pe supoziții și scenarii. Cu încrederea într-o mai bună reflecție“. Mă tem că Ioana Popa, figurantă ori ba, ar trebui să-i adreseze îndemnul la o mai bună reflecție în primul rând tăticului ei care urmează să sosească în curând acasă, pentru executarea pedepsei ce-i va permite 15 ani de filozofări, iar cât despre onestitate, nici ea, nici figurantul Florin Iaru nu au cum să vorbească din motive cât se poate de evidente. Acest cuvânt – onestitate – desemnează cinstea, corectitudinea, integritatea – termeni incombatibili vocabularului unora care s-au îndestulat din bani de furat, obținuți din mâna unui infractor, fie el Nicolae Popa ori Sorin Ovidiu Vîntu.

 George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.