Statele Unite traiesc un adevarat cosmar psihologic dupa descoperirea a 13 cazuri de antrax, cele mai multe dupa ce persoanele respective au intrat in contact cu scrisori care contineau, probabil, bacilul acestei maladii. Alertele cu antrax, care de obicei se dovedesc a fi false, au cuprins, in citeva zile, intreaga Europa, extinzindu-se inspre Est si ajungind pina in Rusia.Chiar daca in afara Statelor Unite nu s-a inregistrat nici un caz de contaminare cu antrax, Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut apel la vigilenta. Printre tarile care au raspuns, imediat, la acest apel se numara si Romania.
Postasii vor lua masuri speciale in cazul corespondentei suspecte
Potrivit unui ordin al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Dan NIca, operatorii postali vor lua masuri speciale de protectie in cazul corespondentei suspecte si vor colabora indeaproape cu Parchetul General, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Sanatatii si Familiei si Institutul de Seruri si Vaccinuri Dr.I.Cantacuzino pentru a preveni aparitia unor situatii periculoase.
Aplicarea prevederilor ordinului este obligatorie pentru toti operatorii postali de pe teritoriul Romaniei si va fi strict monitorizata de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Laboratoarele in care se lucreaza cu bacterii vii au fost securizate
Ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, a luat masuri pentru securizarea laboratoarelor in care se lucreaza cu bacterii vii, printre care si cele de antrax, medicii avind obligatia sa raporteze orice suspiciune de boala si, in 72 de ore de la primul anunt, sa confirme ori sa infirme existenta maladiei, a declarat, ieri, Adrian Streinu Cercel, consilier al ministrului.
Sefii laboratoarelor si directorii unitatilor sanitare respective vor fi responsabili pentru securizarea culturilor, sigilarea zonelor, precum si pentru verificarea persoanelor care intra in laboratoarele in care sint utilizate ca material de studiu bacteriile vii, a mai spus Adrian Streinu Cercel.
Medicii, indiferent de unitatea in care lucreaza: dispensar, scoala, policlinica sau spital, vor primi de la sefii Directiilor de Sanatate Publica, indrumari privind definirea unitara a antraxului, pentru a evita alte interpretari decit cele stiintifice. Orice suspiciune de boala va fi anuntata imediat DSP-urilor, implicit Ministerului Sanatatii, si trasmisa, ulterior, spre confirmare laboratoarelor de specialitate, a mai spus Streinu Cercel.
In plus, ministrul Sanatatii a cerut sefilor Directiilor de Sanatate Publica sa raporteze orice suspiciune privind imbolnaviri cu risc major de transmitere pentru populatie, precum variola, pesta sau ebola.
In Romania au existat, intotdeauna, cazuri de antrax cutanat. Numai in 2000, au fost inregistrate 54 de cazuri, cu trei, cel mult patru decese. Antraxul este o boala cu declarare obligatorie, care necesita internarea celor bolnavi.