Acasă Actualitate Fostul ministru liberal Tudor Chiuariu riscă 15 ani de închisoare!

Fostul ministru liberal Tudor Chiuariu riscă 15 ani de închisoare!

DISTRIBUIȚI

DNA vrea pușcărie pentru doi foști demnitari

Foștii miniștri ai comunicațiilor și justiției, Zsolt Nagy și Tudor Chiuariu, riscă pedepse cu închisoare în dosarul „Poșta Română“, dacă magistrații Curții de Casație vor da curs solicitărilor de condamnare formulate ieri de procurorul de ședință. La ultimul termen al acestui proces, reprezentantul DNA a cerut aplicarea unor pedepse cu executare pentru cei doi foști demnitari, la fel ca și pentru restul inculpaților judecați în această cauză, cu excepția unei singure persoane, un expert tehnic.
Magistrații urmează să ia o decizie în acest caz pe 20 noiembrie, dată la care a fost fixată pronunțarea din dosar. În cadrul procesului, sunt judecați Dan Mihai Toader, fost director a instituției, Andrei Marinescu, fost director executiv și Emanoil Lepădatu, ex-director economic, cei doi foști miniștri dar și expertul Ioan Folfă. Potrivit rechizitoriului întocmit în 2010, inculpații sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în cazul înstrăinării unui teren de pe Calea Victoriei din Capitală, care a aparținut Companiei Naționale Poșta Română, iar legea penală prevede în acest caz pedepse de la 5 la 15 ani de închisoare.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, între anii 2005 – 2007, printr-un șir de acte nelegale, reprezentanții Poștei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a  societății Imopost Developments SA, demers în care au fost implicați și cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica“ situația juridică a terenului și a favoriza astfel societatea. Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piață a terenului. SC Imopost Developements SA a fost creată ca un parteneriat între CN Poșta Română SA, două societăți comerciale și alte două persoane fizice, în scopul demolării unor clădiri existente pe terenul de pe Calea Victoriei și ridicarea altei construcții. La data de 19 iulie 2005, conducerea Poștei Române a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei să fie adus de CN Poșta Română S.A. ca aport în natură la capitalul social al societății Impost. Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au subevaluat terenul, stabilind cu intenție o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a imobilului, susțin procurorii. La transferul terenului era necesară o evaluare, făcută de firma lui Folfă, dar valoarea imobilului a fost subevaluată.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.