Acasă Actualitate Interlopul Sandu Geamănu, condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare...

Interlopul Sandu Geamănu, condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare pentru omor

DISTRIBUIȚI

Ilie Alexandru, zis „Sandu Geamănu“, a fost condamnat, marți, de Tribunalul București la 25 de ani de închisoare pentru omor, într-un dosar în care este acuzat că, împreună cu alți trei membri ai grupării sale, a torturat un bătrân în locuința acestuia, furând bunuri de jumătate de milion de lei. Alături de Ilie Alexandru au fost condamnați și cei trei complici ai acestuia la pedepse între patru și 25 de ani de închisoare cu executare.
Astfel, Tinel Niculae a primit 25 de ani de închisoare, Constantin David Stan a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, iar Simion Adrian Florin a primit patru ani de închisoare.
Cei patru au fost obligați de instanță să plătească Spitalului Universitar de Urgență București aproximativ 75.000 de lei, reprezentând costurile din perioada de internare a victimei, care a murit în spital aproape șase luni mai târziu.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.
Sandu Geamănu și complicii acestuia sunt în prezent arestați preventiv.
Ilie Alexandru, Tinel Niculae, Constantin David Stan și Simion Adrian Florin au fost trimiși în judecată în acest dosar în iulie 2011.
Sandu Geamănu a fost acuzat de omor calificat și omor deosebit de grav, tâlhărie cu consecințe deosebit de grave și violare de domiciliu, toate aflate în concurs real, precizau procurorii Parchetului Tribunalului București.
Procurorii arătau în rechizitoriu că, în noiembrie 2008, împreună cu alți trei membri ai grupării sale, Sandu Geamănu a intrat în locuința lui Nicolae Zdoca, în vârstă de 74 de ani, din București, după ce a primit un pont conform căruia bărbatul ar fi ținut în casă „sume importante de bani și alte bunuri de valoare“.
Aceștia au „elaborat un plan“, „și-au procurat mijloacele necesare comiterii faptei“, respectiv obiecte de vestimentație care să le mascheze înfățișarea, dar și o mașină, și au mers la casa lui Nicolae Zdoca.
„Pentru a o determina pe victimă să spună unde se află sumele de bani, au exercitat mai mult timp asupra acesteia acte de violență. Apoi inculpații au sustras suma de 250.000 de lei, un autoturism marca Audi Q7 și mai multe bunuri, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 490.000 de lei“, au precizat procurorii în rechizitoriu.
În urma loviturilor primite, Nicolae Zdoca a murit în spital aproape șase luni mai târziu.
Procurorii Parchetului Tribunalului București au caracterizat modul de operare al grupării interlope „Gemenii“ din București drept unul „lipsit de discreție“ și imprudent, membrii grupării manifestând „un sentiment exagerat de siguranță de sine“ în comiterea infracțiunilor de care sunt acuzați.
Astfel, potrivit procurorilor, Sandu Geamănu și ceilalți membri ai grupării conduse de el „comit, de regulă, infracțiuni contra patrimoniului, adesea cu violență“, loviturile lor vizând „fie autoturisme de lux, fie sume mari de bani sau alte bunuri de valoare ușor de comercializat, precum bijuteriile“.
„Bunurile sustrase, în special autoturismele de lux, sunt valorificate prin persoane cunoscute, specializate în acest sens. De cele mai multe ori inculpații acționează «la pont», adică în baza unei informații obținute și verificate în prealabil“, afirmau procurorii.
Potrivit documentului citat, membrii grupării merg la locul comiterii faptei în grup și, de cele mai multe ori, „unul dintre participanți rămâne în apropiere pentru a asigura paza, a-i avertiza pe ceilalți și pentru a asigura plecarea, scăparea în mod eficient“.
Procurorii îi caracterizează pe interlopi ca fiind foarte violenți. „Actele de violență exercitate de inculpați asupra părților vătămate sunt disproporționate în raport cu scopul patrimonial urmărit. Actele de violență încep brusc, direct, prin surprindere, fără avertizare. Se obține astfel un control total și imediat asupra situației. Se desfășoară activități menite să blocheze orice posibilitate de scăpare a persoanelor vătămate: blocarea/paza ieșirilor, imobilizarea etc“, scriu procu­rorii în documentul citat.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.