Acasă Actualitate Reprezentanții USL – huiduți și îmbrânciți de muncitorii de la Oltchim

Reprezentanții USL – huiduți și îmbrânciți de muncitorii de la Oltchim

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 400 de angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, luni, în fața pavilionului administrativ, pentru că nu și-au primit salariile pentru lunile septembrie și octombrie, la un moment dat având loc o altercație între muncitori.
Potrivit liderului interimar de sindicat, Corneliu Cernev, oamenii așteaptă un răspuns de la actuala conducere cu privire la data când le vor fi achitate salariile pentru lunile septembrie și octombrie.
"Oamenii protestează deoarece nu mai cred în promisiuni. Mie mi s-a promis că în 24 de ore vom avea un răspuns de la conducerea unității în ceea ce privește restanțele salariale, este vorba de banii pe septembrie și octombrie", a declarat Corneliu Cernev.
La protest au venit și președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul județului Mircea Alexandru Nadolu și senatorul PSD Laurențiu Coca, care au fost huiduiți de muncitori.
La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercație, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sărind pe el și spunând că ei vor să-și primească salariile restante.
"Au ieșit sindicaliștii, noi, eu cu domnul prefect și domnul senator Laurențiu Coca, am venit aici. Noi nu am fost îmbrânciți, a fost o aglomerație iscată de un muncitor care a cerut să vină cu prioritate banii pentru repornirea Oltchimu, dar oamenii au sărit pe el, fiind la un pas să-l bată și spunând că ei acum cu prioritate vor banii pentru lunile septembrie și octombrie, sume restante. S-a strigat «Jos Guvernul» și «Mincinoșii»", a declarat președintele CJ Vâlcea, Ion Câlea.
Salariații au strigat "Hoții" și au cerut ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a-i lămuri cu privire la situația combinatului Oltchim.
Protestele angajaților de la Oltchim au început la sfârșitul lunii august, după oprirea producției combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar și fonduri pentru reluarea producției. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulți salariați au intrat în greva foamei.
Muncitorii au renunțat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie și august, precum și bonurile de masă aferente, dar și după ce au fost anunțați că va fi repornită producția.
Producția la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalația de electroliză cu membrană, reprezentanții companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcțiune și electroliza cu catoni de mercur.
În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, afirma că deocamdată funcționează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câștigat licitația pentru pachetul de acțiuni deținut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.