Acasă Actualitate Fostul secretar de stat George Costin a amenintat ca il omoara pe...

Fostul secretar de stat George Costin a amenintat ca il omoara pe procurorul care il ancheta

DISTRIBUIȚI

Fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin, cercetat pentru fapte de coruptie, a afirmat ca vrea sa-l omoare pe procurorul care il ancheta, potrivit interceptarilor telefonice puse la dispozitia instantei de Directia Nationala

Anticoruptie (DNA) si incluse in motivarea arestarii preventive, relateaza Agerpres.

"Eu pana nu-l omor pe procuroru' asta nu ma las. Asta, pana nu-l scot afara din procuratura nu ma las", a afirmat George Costin intr-o convorbire telefonica purtata cu fiul sau, in data de 19 ianuarie 2011.

Intr-o alta convorbire telefonica, datata 10 ianuarie 2012, Costin i-a cerut lui Serafim Cotenescu, presedintele unei asociatii de revolutionari din Campulung Muscel inculpat in acelasi dosar, sa obtina informatii despre procurorul de caz, se arata in motivarea arestarii preventive.

"Da, domnu' ministru. Si… va spun eu… Il aranjez… Daca nu… daca vreti sa va aduc o mana, o mana va aduc, daca vreti", i-a spus Cotenescu lui Costin.

Judecatorii considera ca informatiile obtinute de cei doi au au fost folosite si in mass-media, pentru a compromite credibilitatea procurorului de caz.

"Pe parcursul urmaririi penale, inculpatii C.G. si C.S. au efectuat demersuri pentru a compromite credibilitatea organului de urmarire penala (…) culegand date pentru a fi transmise prin mass-media, cu predilectie speciala pentru postul OTV. (…) Si dupa ce inculpatul a fost numit in functia de secretar de stat a continuat activitatea infractionala, iar demersurile sala in sensul compromiterii credibilitatii procurorului de caz s-au desfasurat in aceasta perioada", se arata in motivarea arestarii preventive dispusa de Tribunalul Arges pe 28 februarie.

George Costin mai este acuzat si de faptul ca a incercat sa influenteze martorii care urmau sa fie audiati de procurorii DNA.

"Exista probe in dosar din care rezulta ca inculpatul C.G. a incercat sa denatureze aflarea adevarului prin influentarea unor persoane care au fost citate in calitate de martori", se mai mentioneaza in incheierea de sedinta.

Potrivit motivarii arestarii preventive, faptul ca a incercat sa profite de pe urma participantilor la revolutia din decembrie 1989 demonstreaza "calitatea umana destul de indoielnica" a fostului secretar de stat George Costin si a complicilor sai, Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan.

"Prin actiunile lor, cei trei inculpati, iar dintre acestia mai ales inculpatul C. G., conducatorul intregilor operatiuni si principalul beneficiar al acestora, au incercat sa profite de o categorie de oameni care, in momentele din decembrie 1989, s-au gasit nu de putine ori in situatia de a fi raniti sau omorati in diverse puncte din Bucuresti sau din tara unde au avut loc cu adevarat evenimente revolutionare. Aceste imprejurari denota din partea inculpatilor si o calitate umana destul de indoielnica, la un examen superficial pe care ni l-am ingaduit sa-l facem asupra acestora din punct de vedere psihologic, suficient sa extragem din aceste aprecieri consecinte juridice de natura sa justifice privarea lor de libertate", se arata in incheierea de sedinta.

Instanta a constatat ca cei trei inculpati sunt acuzati de savarsirea unor infractiuni deosebit de grave, de spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat, savarsite "intr-un context legat de evenimente ce se bucura de o sensibilitate aparte in randul opiniei publice, respectiv revolutia din decembrie 1989".

Judecatorii au explicat ca la luarea masurii arestarii preventive au contribuit si mijloacele folosite de cei trei la savarsirea infractiunilor, constand in presiunilor exercitate asupra revolutionarilor pentru ca acestia sa semneze contracte de reprezentare cu clauzele nefavorabile lor, de pe urma carora incii au beneficiat de foloase materiale necuvenite.

"Ca ne aflam in prezenta unui grup infractional organizat rezulta din faptul ca activitatile infractionale ale inculpatilor si invinuitilor au avut un caracter clandestin, iar din acest motiv este de la sine inteles ca grupul organizat nu a avut un statut bine afirmat in care sa se distinga consimtamantul la initiere, sprijinire si aderare la activitatea infractionala", se mai arata in motivarea arestarii preventive.Fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin si doi presedinti de asociatii de revolutionari Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan, din Campulung Muscel si respectiv Buzau, au fost arestati preventiv pe 28 februarie, intr-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA.

George Costin si Mihai Bolocan sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite si spalare a banilor, ambele in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat. La randul sau, Serafim Cotenescu este acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat.

Ulterior retinerii, premierul Mihai Razvan Ungureanu a dispus eliberarea lui George Costin din functia de secretar de stat pentru problemele revolutionarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.