Acasă Actualitate Fostul Șef al Corpului de Control al MS care a sesizat DIICOT...

Fostul Șef al Corpului de Control al MS care a sesizat DIICOT în cazul Lucan a fost pus ostentativ de Bodog adjunct la anti-fraudă la CNAS

DISTRIBUIȚI

Profesorul Mihai Lucan, fostul zeu al urologiei din Ardeal, a fost demolat parcă întruchipând celebra zicală cu cât cazi de mai sus, cu atât cazi mai tare. Cel care i-a dat lovitura de grație lui Lucan este Constantin Dina, numit șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății de Nicolae Bănicioiu în 2014 și schimbat de Florian Bodog în 2017 cu

Claudiu Hirțea, angajat al Serviciului Parcări Oradea. Într-un an de mandat, noul șef al Corpului de Control al MS nu a descoperit, în mod previzibil, nimic.

După controalele făcute de Dina în 2016, au fost sesizați procurorii în cazurile Ana Aslan, Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava, Spitalul Judeţean din Ilfov și Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj. Toate sesizările fiind făcute în mandatul de jumătate de an al ministrului Vlad Voiculescu deși Dina era șef de peste doi ani.

După demiterea de către Bodog, Dina a preluat șefia DSP Constanța iar la începutul lunii decembrie 2017, a fost numit director general adjunct al Direcției Generale de Control și Anti-Fraudă din cadrul CNAS. Dar dacă rapoartele lui vor fi îngropate așa cum au făcut Bănicioiu și Achimaș, totul nu e decât o sperietoare. Dina a fost demis de la conducerea Corpului de Control al MS de Bodog tocmai din cauza lui Lucan, a explicat fostul ministru Vlad Voiculescu: „Preţul pe care şeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii l-a plătit a fost eliminarea, a fost pierderea jobului. Şeful Corpului de Control a fost eliminat de Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, imediat după plecarea mea. A fost adus cineva cu origini din Oradea”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Pe lângă infracțiunile economice, profesorul Lucan este cercetat de procurori pentru trafic de organe și tentativă de omor calificat.

Medicul Mihai Suciu a explicat: „Lucan mi-a spus într-o zi că trebuie să mă duc la Oradea ca să fac o recoltare de rinichi, deşi nu era rândul meu să fac asta. Am mers totuşi şi mi-am făcut treaba. Apoi, Lucan mi-a spus să mă ocup eu de operaţie din postura de prim operator, iar el s-a oferit să-mi prepare rinichiul. M-a surprins pentru că el nu mai făcuse de foarte mult timp asta, dar am acceptat. În timpul operaţiei, după ce mi-a dat rinichiul pregătit, am constatat că ieşea sânge printr-o gaură făcută în artera rinichiului. Am apelat la colegul Florin Elec, care m-a ajutat şi am reuşit să rezolvăm complicaţia care apăruse şi care nu ţinea de munca noastră, ci de prepararea rinichiului. Iar de asta se ocupase Lucan. Iar el a înţepat intenţionat artera unui pacient ca să mă saboteze. Lucan nu avea cum să facă asemenea greşeală, era practic imposibil. Deci nu cred că a fost neglijenţă. Rămâne varianta că a făcut-o intenţionat, ceea ce spun şi colegii mei care au asistat la operaţie. Nu mi-a venit să cred că a putut să facă una ca asta, pentru că a pus în pericol viaţa pacientului încercând să se răzbune pe mine”, a acuzat Mihai Suciu.
Afirmaţiile sale sunt confirmate şi de medicul Florin Elec, care a făcut parte din echipa de chirurgi condusă de Suciu. Elec a fost „mâna a doua” la operaţia respectivă, deşi era cel mai experimentat chirurg din echipă.
„Mi se pare şi mie suspect că Lucan l-a desemnat pe Mihai să intre în operaţie ca prim operator. Până atunci, Mihai îşi făcuse treaba excelent din postura de mâna a doua, dar nu mai operase ca prim operator, iar cazul era unul foarte greu. Dat fiind conflictul dintre ei, m-a surprins decizia luată de Lucan. Sigur că e greu de dovedit că Lucan a greşit intenţionat. Cert e că el a preparat rinichiul, iar de greşit a greşit. Accept că nimeni nu e perfect, dar totuşi aici este vorba despre o greşeală pe care un chirurg nu prea are cum s-o facă. Dacă a fost intenţie sau doar o neglijenţă, alţii vor stabili. Mie mi se pare în orice caz o greşeală ciudată”, a spus Elec.

Doctorul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT pentru delapidare şi constituire de grup infracţional organizat, a fost plasat sub control judiciar. Până azi, Lucan a susținut că nu dă declarații presei pentru că i s-a interzis să dea declarații. Rugat de jurnalişti, să răspundă la mai multe întrebări în cursul vizitei sale la Poliţie din ziua de luni, 1 ianuarie, Lucan a vorbit cu presa. „Să mă anunţaţi atunci când o să îl omor şi pe Papă. (…) La fiecare transplant tai câte o arteră renală, înseamnă că la fiecare transplant am avut o tentativă de omor? Anchetatorii nu au experienţă în domeniu. De ce trebuie toate să fie făcute de mine? Pentru că transplantul ăsta nu a fost făcut de mine”, a declarat fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. El a mai precizat că transplantul la care se face referire nu a fost făcut de el, ci de medicul Suciu, cel care îi şi aduce acuzaţiile. „E jocul mai mare decât pot eu să joc”, le-a mai spus Lucan jurnaliştilor, sugerând că pilele printre procurori, judecători și politicieni pe care el le are sunt la nivel local sau din eșalonul doi național. De altfel DIICOT structura centrală a preluat dosarul pentru anchetă iar pentru măsuri preventive s-a stabilit competență pentru autoritățile din București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.