Actuala conducere a Directiei Silvice Suceava sustine ca preturile obtinute pe masa lemnoasa valorificata in perioada 1997-2000 au adus unitatii pierderi de aproximativ 317 milioane de dolari. Directorul DS Suceava, Gheorghe Nichiforel, a prezentat, luni, un amplu material, in care sunt consemnate aceste pierderi. -Este un raport politic si nu tehnic-, spune Gheorghe Flutur, care apreciaza ca respectivele calcule -sunt tendentioase-.
-Fosta conducere a incheiat contracte dezavantajoase-
Din materialul prezentat de Gheorghe Nichiforel reiese ca fosta conducere a DS Suceava a obtinut un pret mediu, in dolari, pe masa lemnoasa valorificata, mult inferior celui inregistrat anul trecut (5,9 dolari/mc in 1997, 5,7 dolari/mc in 1998, 10,8 dolari/mc in 1999, 12,9 dolari/mc in 2000 si 14,5 dolari/mc in 2001). Inmultind cantitatile comercializate cu pretul mediu obtinut in perioada 1997-2000 si comparandu-l cu sumele realizate daca s-ar fi obtinut pretul de anul trecut, Nichiforel a spus ca DS Suceava a pierdut, sub conducerea lui Gheorghe Flutur, 202.932.700 de dolari.
Pe acelasi rationament a rezultat ca, din valorificarea masei lemnoase la agentii economici cu capital privat, s-a pierdut de catre fosta conducere 114.373.800 de dolari. Gheorghe Nichiforel a explicat ca la situatiile din anii anteriori s-a ajuns din cauza incheierii unor contracte dezavantajoase pentru unitate si a admiterii la licitatie a societatilor cu datorii sau in incapacitate de plata.
Directorul DS Suceava a prezentat o multime de cifre, care arata ca rezultatele actualei echipe de conducere sunt cu mult peste cele ale precedentei. El a spus ca, din cauza contractelor dezavantajoase pe care le-a incheiat fosta conducere, au fost depuse patru plangeri penale impotriva lui Gheorghe Flutur si a fostilor lui adjuncti.
Gheorghe Nichiforel a spus ca -Aceste pierderi au fost inregistrate in perioada 1997-2000, cand fosta conducere s-a dovedit a fi slaba, incheind contracte dezavantajoase pentru unitatea pe care o conducea. Ca un exemplu, amintesc negocierea fara licitatie a masei lemnoase, a unei cantitati de 50.000 mc busteni de gater scos la drum auto, cu 20 dolari/mc, mult sub pretul mediu obtinut la licitatia cu firma Romanel Bucuresti. Acest contract s-a derulat incepand cu toamna anului 1997 pana in toamna anului 1999-.
-Nu au nimic comun cu economia de piata-
Contactat telefonic, senatorul Flutur ne-a declarat: -Este un raport politic si nu tehnic, care incearca sa justifice eficienta celei mai mari unitati silvice din tara, o data cu numirea pe criterii politice a noii conduceri. Cine citeste cu atentie si stie cat de cat evolutia pietei lemnului in Romania isi da seama ca, in urma liberalizarii pretului la lemn din 1997, s-a creat treptat competitie si pretul a suportat o majorarea de la un an la altul. A face un calcul tendentios si pus pe seama greselilor manageriale dovedeste clar ca cei care au elaborat acest document raspund unor comenzi politice si nu unor deziderate economice specifice tranzitiei-.
Patru plangeri penale impotriva fostei conduceri
Actuala conducere, a precizat Gheorghe Nichiforel, a facut patru plangeri penale impotriva fostei conduceri a Directiei Silvice Suceava pentru contractul cu Romanel, privatizarea Centrului de Fructe Vatra Dornei si reparatia drumului de la Baranca. -Speram ca noul Parchet anticoruptie, ce se va constitui pe langa Parchetul General al Romaniei, se va autosesiza si va definitiva in cadru legal aceste dosare-, a mai completat Gheorghe Nichiforel.