Acasă Actualitate Fostul șef al poliției județene Suceava, judecat pentru corupție

Fostul șef al poliției județene Suceava, judecat pentru corupție

DISTRIBUIȚI

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus, la data de 31 ianuarie 2014, trimiterea în judecată a inculpaților TODIRUț IOAN-NICU?ê?£OR, fost șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, comisar șef, împreună cu alte patru persoane.
TODIRUȚ IOAN-NICU?ê?£OR, la data faptelor șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava având gradul profesional de comisar șef, va fi judecat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial , dintre care una în formă continuată;
TEODOROVICI ALEXA-DUMITRU, la data faptelor șeful Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, având grad profesional de comisar șef este judecat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, dintre care una în formă continuată;
VRANĂU NICOLAI, administrator, asociat și director general la SC GEOMOLD S.A. Va răspunede pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată;
 LICURICI GHEORGHE, expert evaluator autorizat ANEVAR este acuzat de procurori de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial;
5. BEDRULE EMILIA, registrator șef la OCPI Suceava,va fi judecată pentru infracțiunea de fals intelectual.

Procesul va începe la Curtea de Apel Suceava

Potrivit rechizitoriului, în luna februarie 2006, inculpatul Todiruț Ioan Nicușor, în calitatea sa de inspector șef al I.P.J. Suceava, a dispus și a inițiat activități privind achiziția Sediului Poliției mun. Câmpulung Moldovenesc, în condițiile în care această achiziție nu era inclusă în programul anual de achiziții al I.P.J. Suceava și nici în lista obiectivelor de investiții. De asemenea, nu exista vreun acord sau vreo promisiune din partea M.A.I. și I.G.P.R., de alocare a unor sume de bani pentru această achiziție.
Imobilul, care se afla într-o stare de depreciere de 45% și era proprietatea SC GEOMOLD SA, a fost achiziționat într-o modalitate prin care Todiruț Ioan Nicușor a încălcat atât legislația privind achizițiile publice (neexistând o procedură cu reguli de urmat și cerințe minime de calificare) cât și atribuțiile de serviciu (în procesul de achiziție, de negociere a prețului, angajare bugetară, ordonanțare la plată și administrare după achiziție).
Pentru obținerea finanțării achiziției imobilului de la SC GEOMOLD SA, inculpatul a semnat o notă de fundamentare conform căreia a identificat un imobil care corespunde activității muncii de poliție, fără să menționeze că acesta nu este funcțional, că necesită reparații capitale, însă a consemnat dotări inexistente (centrală termică proprie cu combustibil solid etc.) și caracteristici tehnice nereale. Fără ca la acel moment să existe o evaluare făcută de experți ANEVAR, o estimare tehnică sau o ofertă din partea SC GEOMOLD SA, a solicitat ordonatorului principal de credite din M.A.I o sumă de 2.000.000 lei, majorată ulterior.
Practic, prețul pe care IPJ Suceava l-a plătit, respectiv de 2.499.000 lei, a fost stabilit în baza unei înțelegeri dintre Todiruț Ioan Nicușor și Vranău Nicolai, reprezentantul SC GEOMOLD S.A . Mai mult, Todiruț Ioan Nicușor a aprobat propunerea de angajare a cheltuielii și ordonanțarea de plată, fără ca imobilul în cauză să fie recepționat faptic la data efectuării plății.
Ulterior, Todiruț Ioan Nicușor nu a dispus măsuri de conservare a clădirii, fapt ce a accentuat starea de degradare a acesteia, ajungând să necesite reparații capitale cu o valoare mai mare decât prețul de achiziție.
Predarea/primirea imobilului s-a realizat după aproximativ 38 luni de la data la care acesta a intrat în proprietatea statului, perioadă în care Todiruț Ioan Nicușor a acceptat ca în imobil să funcționeze SC GEOMOLD SA, fără să fie percepută chirie și fără să fie încheiat un contract de închiriere. În această perioadă, I.P.J. Suceava, era îndreptățit să încaseze de la SC GEOMOLD SA, cu titlu de chirie, suma totală de 328.904 lei, ceea ce nu s-a întîmplat.
În calitate de șef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava și de președinte al comisiei de negociere al prețului de vânzare-cumpărare, inculpatul Teodorovici Alexa-Dumitru și-a încălcat atribuțiile de serviciu procesul de achiziție al imobilului menționat, de negociere a prețului, angajare bugetară, ordonanțare la plată și administrare după achiziție
Inculpatul Vranău Nicolai, în calitate de administrator, asociat și director general la SC GEOMOLD SA, i-a ajutat pe inculpații Todiruț Ioan Nicușor și Teodorovici Alexa-Dumitru să-și încalce atribuțiile de serviciu în contextul cumpărării imobilului, obținând un avantaj patrimonial în valoare de 784.675 lei – diferența dintre suma încasată de la IPJ Suceava de 2.499.000 lei și valoarea reală a imobilului de 1.440.609 lei și 328.904 lei – chiria neplătită de SC GEOMOLD SA, după ce imobilul a devenit proprietatea statului
Inculpatul Licurici Gheorghe, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, un raport de evaluare prin care a supraevaluat imobilul din mun. Câmpulung Moldovenesc, de la valoarea reală a activului de 1.440.609 lei la valoarea de 2.085.900 lei.
Inculpata Bedrule Emilia, în calitate de registrator șef la OCPI Suceava, a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 477 mp în favoarea SC GEOMOLD SA, în condițiile în care existau piedici legale pentru admiterea cererii și, în acest fel, a creat bazele întocmirii contractului de vânzare-cumpărare.
Ca urmare a faptelor descrise, Todiruț Ioan Nicușor și Teodorovici Alexa-Dumitru, ajutați de Vranău Nicolai și Licurici Gheorghe au contribuit la producerea unui prejudiciu constând în:
– suma de 2.499.000 lei, în dauna bugetului de stat (alocat MAI), reprezentând valoarea achitată de I.P.J. Suceava firmei SC GEOMOLD SA pentru un imobil nefuncțional, neutilizat nici până în prezent ca sediu al Poliției mun. Câmpulung Moldovenesc și ale cărui reparații și amenajări estimate la 3.105.000 lei depășesc prețul achitat vânzătorului.
– suma de 328.904 lei, în dauna bugetului Ministerului Administrației și Internelor (aferent veniturilor extrabugetare) reprezentând chiria neîncasată de la SC GEOMOLD SA, după ce imobilul a devenit proprietatea statului.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.