Acasă Actualitate Francezii își îndeamnă călătorii feroviari să se ferească de „hoții români”

Francezii își îndeamnă călătorii feroviari să se ferească de „hoții români”

DISTRIBUIȚI

În spiritul parteneriatului strategic franco-român

Romånii au ajuns din nou subiect de discriminare și etichetare în Hexagon, după ce Societatea Națională franceză de Căi Ferate (SNCF) a decis să semnaleze, la finele lunii ianuarie, eventuale infracțiuni care ar putea fi comise de romåni în trenuri. Concret, este vorba despre afișele denumite „Info Siguranța“ din trenurile expres regionale din Midi-Pyrennes prin intermediul cărora călătorii sunt avertizați în legătură cu prezența romånilor, sugerånd că aceștia sunt hoți de bagaje și îndemnånd totodată pe aceștia la semnalarea „faptelor romånilor“ către autorități, scrie portalul Rue89.com. „În ultimele săptămåni, au fost semnalate probleme produse de romåni. S-au constatat numeroase furturi de bagaje. Vă cerem atenție sporită“, se arată în afiș.
Contactați de jurnaliștii de la acest portal francez de știri, reprezentanții Căilor Ferate Franceze s-au scuzat și au spus că afișul respectiv a fost retras. „Mesajul a fost pus în câteva trenuri din regiune. Un funcționar al SNCF a avut o exprimare nefericită“, au declarat oficialii SNCF pentru site-ul Rue89. Aceștia au mai spus că regretă incidentul și vor demara o anchetă internă în vederea elucidării cazului, adăugând că acest incident ar putea fi opera „unui funcționar al SNCF care a avut o exprimare nefericită“. Mesajul discriminatoriu și ofensator la adresa românilor a fost descoperit de către scriitorul Mouloud Akkouche în trenul care face legătura între orașele Foix și Toulouse. Acesta l-a pozat și apoi a trimis fotografia la adresa redacției portalului Rue89.com. Afișul se încheie cu mesajul: „Toate actele românilor trebuie semnalate serviciului de securitate al SNCF la numărul *****“.

MAE: „Discriminarea este inacceptabilă“

Contactat de „Curentul“, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Lucian Rosenfeld, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă a luat act de acest incident pe care l-a calificat drept inacceptabil. „Calificarea cetățenilor români drept infractori este inacceptabilă și respingem orice formă de discriminare și mesaj discriminatoriu la adresa românilor“, ne-a declarat oficialul MAE. El a mai adăugat că diplomația română urmărește atent situația și deocamdată nu a înaintat nicio notă de protest pe lângă Ambasada Franței la București. La 4 februarie 2008, România și Franța au semnat un parteneriat strategic care viza „mobilitatea universitară științifică, libera circulație a persoanelor, apărare și mobilitate europeană“, după cum declara, la acel moment, președintele Traian Băsescu. Mai mult, în urmă cu circa două săptămâni, secretarul pentru Afaceri Externe al Franței, Pierre Lellouche, venea la București cu un mesaj prin care presa România în scopul de a-și ține țiganii acasă, în ciuda faptului că aceștia, în calitate de cetățeni comunitari, pot circula liber pe întreg teritoriul UE.

„Corbi“ restricționați

Cetățenii români au fost constant ținta atacurilor cu caracter discriminatoriu din partea Occidentului, odată cu aderarea țării noastre în ianuarie 2007 la Uniunea Europeană. La finele lui 2009, Marea Britanie anunța că Ministerul Afacerilor Interne britanic a decis să păstreze în continuare restricțiile pentru muncitorii români și bulgari. „Aceste restricții vor fi menținute până la finele lui 2011“, declara ministrul de Interne britanic, Alan Johnson, în ciuda dreptului de liberă circulație a forței de muncă care reprezintă un principiu fundamental al Pieței Unice, garantat prin tratatele UE. În urmă cu aproximativ un an de zile, Uniunea Democratică de Centru din Elveția își lansa campania împotriva extinderii acordului de liberă circulație la România și Bulgaria. Dreapta populistă elvețiană a folosit atunci imaginea unor „corbi negri“ care atacau Elveția drept simbol al pericolului ce ar amenința țara, în  cazul în care referendumul privind această chestiune se va dovedi pozitiv. Românii au mai fost folosiți, de asemenea, ca subiect politic, la finele lui 2008 – începutul lui 2009, și de către clasa politică de la Roma, dar și de presa din Peninsulă în speranța atragerii unui capital politic cât mai mare.

Reacții sterile

Cu toate că aceste evenimente nu au fost deloc puține, autoritățile române, în special cele din țară, au avut reacții destul de sterile și nu foarte energice în ceea ce privește combaterea acestor acțiuni cu caracter discriminatoriu. România a preferat să toarne milioane de euro în campanii de imagine cu rezultate cel puțin dubioase, care nu au făcut decât să scoată bani din buzunarele contribuabililor români pentru a fi apoi transferați în conturile unor firme de publicitate care, în unele cazuri, au obținut acele contracte prin atribuire directă, o metodă frecventă de eludare a licitațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.