Home Actualitate Frații Mararu, de la „schimb mărci și dolari” la „angajez asasin plătit”

Frații Mararu, de la „schimb mărci și dolari” la „angajez asasin plătit”

DISTRIBUIŢI

Frații Mararu au fost implicați, de-a lungul anilor, în schimb valutar ilegal, afaceri cu mașini furate și cămătărie, dar și într-o serie de atacuri mafiote, unul dintre ei, Gheorghe, pierzându-și viața în 2010, după ce a fost împușcat în miezul zilei, într-o cafenea din Piatra Neamț.
Răzvan și Bogdan Mararu, cercetați în dosarul privind atacul armat din cartierul Vitan pentru că l-ar fi plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru Mironescu, și fratele lor, Gheorghe, zis Gheroghiță, s-au "remarcat" în special în județul Neamț, prin scandalurile și atacurile mafiote în care au fost implicați.
Potrivit presei locale, familia Mararu și-a început ascensiunea cu schimbul valutar efectuat în fața unui magazin din centrul orașului Piatra Neamț. Apoi, ar fi trecut la traficul de mașini, iar ulterior s-a reprofilat pe cămătărie și afaceri imobiliare. De asemenea, a fost implicată în incendieri, bătăi și atacuri mafiote, "șicanele" dintre familia Mararu și Dumitru "Puiu" Mironescu, un alt interlop din zonă, fiind cunoscute pe plan local.
"Până în anul 2005, Mironescu Ioan Dumitru a fost unul din apropiații și colaboratorii numitului Mararu Gheorghe Catalin, acesta din urmă dând bani cu camătă la nivelul județului Neamț. Urmare unor neînțelegeri, relația dintre aceștia s-a răcit. În perioada care a urmat, cei doi au început să se învinovățească reciproc pentru diverse infracțiuni comise împotriva membrilor fiecăreia dintre tabere, considerându-le acte de răzbunare ale adversarilor", au arătat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în referatul cu propunere de arestare a lui Mironescu, sub acuzația că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, în ianuarie.
 

 

 
În noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2005, un autoturism Audi A8, al lui Gheorghe Mararu, asigurat pentru 65.000 de euro, a ars în fața blocului unde locuia acesta, iar în noaptea de 8 spre 9 februarie 2006 un Porsche Cayenne, aparținând bunicului lui Gheorghe Mararu, a luat foc în parcarea Hotelului Central din Piatra Neamț.
"La sfârșitul anului 2005 sau începutul anului 2006, Mararu Gheorghe Cătălin a fost agresat de un individ în scara lui de bloc. Cu toate că acesta nu a formulat plângere pentru acest incident, i-a considerat responsabili tot pe Mironescu Ioan Dumitru și Chilat Cristian", s-a mai arătat în documentul citat.
Incendierile bunurilor fraților Mararu au fost corelate de oamenii legii cu atentatul împotriva lui Dumitru "Puiu" Mironescu. Astfel, la 11 februarie 2006, Puiu Mironescu a fost împușcat în fața blocului cu un pistol cu amortizor, de către o persoană neidentificată. Interlopul a fost rănit de două gloanțe la nivelul maxilarului și al gambei piciorului drept.
"Pentru instigare la comiterea acestei tentative de omor s-a dispus, la data de 21.03.2006, începerea urmăririi penale împotriva fraților Mararu", s-a mai precizat în referat.
Dosarul este și acum în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, în primăvara acestui an fiind audiați mai mulți apropiați ai fraților Mararu și ai lui Mironescu.
Tot în 2006, o vilă din Piatra Neamț a lui Bogdan Mararu a fost incendiată, paguba fiind de aproximativ 300.000 de euro. În acest caz, a fost trimis în judecată Daniel Păduraru, un apropiat a lui Mironescu, care a fost achitat ulterior. În luna mai a aceluiași an, un Mercedes al lui Bogdan Mararu a luat foc în fața blocului.
 
Două dosare de corupție
În martie 2006, Bogdan și Gheorghe Mararu au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu executare, respectiv doi ani de închisoare executare, pentru trafic de mașini. Potrivit presei locale, ei au scăpat însă doar cu condamnări cu suspendare, în ianuarie 2008, prin decizii definitive ale ultimei instanțe.
Gheorghe Mararu a mai fost vizat în două dosare de corupție alături de nașul său, interlopul basarabean Vasile Rodideal. Acesta din urmă ar fi pus la cale asasinarea fostului său partener de afaceri Tiberiu Cristodorescu, un bun prieten al lui Dumitru Mironescu.
Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005, Rodideal, împreună cu Dumitru Chetreanu, ar fi contactat trei cetățeni din Republica Moldova, care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acționat de la distanță, pentru a-l asasina pe Cristodorescu. În 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internațională, după ce a fugit, în octombrie 2010.
Gheorghe Mararu și nașul său, Vasile Rodideal, au fost trimiși în judecată, în 2006, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, alături de Iulian Țocu, fost deputat și subprefect de Neamț. Acesta din urmă ar fi apelat la cei doi interlopi pentru a face presiuni asupra unui lichidator judiciar. Cei doi ar fi trebuit să-l convingă pe funcționar să nu definitiveze raportul pentru "Comat" SA Neamț, pentru ca fostul parlamentar să aibă timp să cumpere firma. În schimb, Țocu le-ar fi oferit 100.000 de lei. În luna septembrie 2010, magistrații Curții de Apel Iași Iași i-a achitat pe cei trei, sentința fiind menținută și de instanța supremă.
Mararu și Rodideal au fost judecați pentru fapte de corupție și în dosarul "omul Mafiei al vârful Poliției", alături de un fost membru al Corpului de Control al Inspectoratului General al Poliției Române. Potrivit rechizitoriului, omul legii ar fi primit diferite sume de bani de la Rodideal și Mararu, în schimbul unor servicii.
Mararu a fost condamnat definitiv, în mai 2010, de către instanța supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Scandal în Poliție după asasinarea lui Gheorghe Mararu
Gheorghe Mararu a fost asasinat, în 14 noiembrie 2010, într-o cafenea din Piatra Neamț. Cristian Chilat, zis Falău, l-a împușcat de patru ori pe interlop, iar pe fratele acestuia, Bogdan, de două ori. În aprilie 2012, Falău a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, tentativă la omor calificat și nerespectarea regimului armelor și trebuie. "Despre această faptă există suspiciunea că a fost comandată de către Mironescu Ioan Dumitru, persoană care este cercetată pentru complicitate la omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor", arătau procurorii, în referatul cu propunere de arestare a lui Mironescu.
Asasinarea lui Gheorghiță Mararu a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea șefului Poliției Române, Petre Tobă, a secretarului de stat Dan Fătuloiu, și cu depunerea demisiei de către șeful IPJ Neamț , Aurelian Șoric, aflat în relații de prietenie cu frații Mararu.
Șeful de atunci al Corpului de Control din Ministerul de Interne, chestorul principal de poliție Aurel Vlădulescu, declara atunci că Șoric a acreditat, prin afirmațiile făcute, ideea că Poliția agreează cămătăria, subminând încrederea populației în serviciul polițienesc, și a încercat să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea șefilor de post din județul Neamț.
Gheorghe Mararu nu a fost scutit nici de probleme cu Fiscul. Pentru o parte dintre cele 20 de apartamente, spații comerciale și terenuri revândute între 2004 și 2008, de pe urma cărora a obținut 6,2 milioane de lei, Mararu trebuia să plătească la stat 1,28 de milioane de lei. Însă, la începutul lui 2010, și-a donat mai multe terenuri din comunele Girov și Gârcina și proprietățile de pe strada Liliacului 38.
Direcția Generală a Finanțelor Publice Neamț a cerut magistraților Judecătoriei să desființeze contractele prin care Gheorghe Mararu și-a dat bunurile și instituirea sechestrului pe acestea. Următorul termen al procesului este în septembrie, în cauză fiind introdusă, după moartea lui Gheorghiță, familia acestuia.
 
Lanțul răzbunării – atac cu Kalașnikov și bombă sub mașină
După asasinarea lui Gheorghe Mararu, scandalurile între frații săi și Puiu Mironescu nu au încetat.
Astfel, la 14 februarie 2011 Mironescu a fost victima unei tentative de asasinat în Bacău, agresiune comisă de mai multe persoane din anturajul lui Adrian Botez, zis Țâță. "Pentru acest incident, Mironescu Ioan Dumitru l-a considerat responsabil pe Mararu Bogdan Anton", susțin procurorii.
Anchetatorii au stabilit că, în toamna lui 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan și Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druță, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetățean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.
În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca l-a împușcat în cap și în piept, cu un automat Kalașnikov și un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu.
Purtătorul de cuvânt a PTB, Corina Paraschivescu, a anunțat vineri că fraților Mararu li s-a prezentat materialul de urmărire penală, iar aceștia urmează să fie trimiși în judecată pentru instigare la tentativă de omor deosebit de grav și instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În ce-l privește pe Vitalie Proca, autoritățile de la București au făcut o solicitare de extrădare către autorităților ruse, care a fost aprobată, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de către acesta. Ca urmare, procedura de extrădare a fost momentan blocată, iar anchetatorii români, potrivit unor surse judiciare, au fost constrânși de situație să-i trimită în judecată pe frații Mararu fără a-l include pe Vitalie Proca în același dosar, deoarece legea nu permite ca o persoană să stea în arest preventiv mai mult de șase luni fără să fie trimisă în judecată.
În 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale și în cazul lui Ion Druță, zis "Vanea", cetățean moldovean, pentru complicitate la tentativă de omor calificat și complicitate la nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ion Druță este acuzat că, la cererea fraților Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru "Puiu" Mironescu, l-a adus în România și i-a transmis informațiile pentru executarea faptei.
În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de frații Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 2.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, declara că suspecții erau monitorizați de SRI și DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț "un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină". Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub mașina de teren Range Rover și putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.
Dumitru "Puiu" Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care au pus un dispozitiv exploziv sub mașina lui Bogdan Mararu.
În acest caz, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat, în iunie, pe Ovidiu Popa, la 15 ani de închisoare, și pe Emil Cristofor, la șapte ani de închisoare. Cei doi au făcut recurs. Pentru alți patru inculpați, inclusiv Mironescu, procesul continuă, următorul termen fiind pe 8 august la Curtea de Apel Bacău.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.