Acasă Actualitate Garda Financiara ia la mana afacerile cu SIDEX ale senatorului-capusa Pacuraru

Garda Financiara ia la mana afacerile cu SIDEX ale senatorului-capusa Pacuraru

DISTRIBUIȚI

Poate intamplator, poate nu, chiar in preajma semnarii contractului de privatizare dintre SIDEX si ISPAT, maritis agreat atat de combinat, cat si de APAPS, Garda Financiara decide sa verifice la sange societatile care au achizitionat, in ultimii ani, benzen din SIDEX. Controlul vizeaza modul in care societatile respective au inregistrat si au platit obligatiile fiscale, in special accizele, catre bugetul de stat. Una dintre firmele vizate este Eurocom SA, care il are printre actionari pe nimeni altul decat opozantul fervent al preluarii SIDEX de catre ISPAT, senatorul PNL, Paul Pacuraru.

Societatea lui Pacuraru a achizitionat in ultimii ani cantitati importante de benzen din SIDEX, respectiv 903,4 tone in anul 1999 si 283,3 tone in primul trimestru al anului trecut, numarandu-se astfel printre cei mai mari clienti ai combinatului la acest produs. Firma senatorului liberal a mai fost verificata si anul trecut pentru afacerile cu benzen, insa comisarii Garzii Financiare au lasat sa se inteleaga ca nu au descoperit nimic ilegal. Paradoxal, dupa numai un an, acestia decid sa reia verificarea fara un motiv declarat. Este drept ca, in urma cu un an, partidul senatorului Paul Pacuraru se afla la putere, iar acum se afla in opozitie. Au acoperit oare comisarii rezultatul controlului de acum un an?

Alte sase firme vor fi supuse controalelor

Pe langa firma lui Pacurau, vor fi verificate si alte doua firme care au avut relatii comerciale cu Eurocom SA, respectiv Media Plus International si Compania Romana de Otel SA Galati.

Comisarii Garzii Finanicare vor verifica, de asemenea, societatile Galtour SA, New Vision SRL, Pacoma SRL, Sion AFV si Gyonor SRL. Doua dintre cele cinci firme, Galtour SA si New Vision SRL, fac parte dintre societatile care au mai fost verificate si in iunie 2000, dar, ca si la Eurocom, controalele nu s-au soldat cu rezultate spectaculoase. Galtour SA, care apartine liberalului Sandu Traian, a achizitionat 1.739,65 tone de benzen in 1999 si alte 712,8 tone de benzen in cursul primul trimestru al anului 2000. Firma New Vision SRL, la care actionar este sotia senatorului PSD Ilie Platica Vidovici, a intrat in afacerile cu benzen ceva mai tarziu, mai precis in primul trimestru al anului 2 000, cand a cumparat 149,9 tone. Intre timp, societatea a ramas fara administrator, deoarece cel care se ocupa de ea, Mirel Amaritei, a intrat in mari incurcaturi.

Afacerile cu benzen au mai fost in atentia Garzii

Societatile care au achizitionat benzen din combinat in perioada 1999-2000 au fost verificate si anul trecut, la solicitarea Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), de catre Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Galati si de Garda Financiara. Firmele verificate au fost Navrom Galati, care ocupa primul loc pe lista clientilor, cu 2.806,18 tone de benzen achizitionate in anul 1999 si 84,2 tone in primul trimestru al anului 2000, Galtour SA, Eurocom SA, Anton & Diaconu SRL, Pressing SA, societati care au achizitionat 759,84 tone de benzen in 1999 si 593,1 tone in primul trimestru al anului trecut. Tot atunci au mai fost verificate societatile Magic SRL, care a achizitionat 1.053,4 tone de benzen in anul 1999 si 534,9 tone de benzen in primul trimestru al anului 2000, Gecris SRL Ivesti, care a achizitionat 411,4 tone in primul trimestru al anului 2000, Economic Grup SRL, care a cumparat 131,9 tone de benzen in anul 1999, si Apolodor 2000 SRL, care a achizitionat 48,2 tone de benzen in anul 1999. Pe lista societatilor verificate mai figureaza MCM Trust INT Galati, care a cumparat 369,29 tone in 1999 si 88,5 tone in primul trimestru al anului trecut, LUKoil Process SRL, Chiosa SRL, Metalpet SRL. Pana la ora actuala, rezultatele controalelor care au fost efectuate la aceste firme nu au fost date publicitatii. De altfel, nu se cunosc nici motivele pentru care au fost reluate controalele. Ramane, asadar, de vazut daca aceste reverificari vor scoate la iveala vreo ilegalitate sau firmele respective vor primi doar -certificate de buna purtare-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.