Home Actualitate Gata cu democrația! Ciucă și Bode te vor 7 ani la închisoare...

Gata cu democrația! Ciucă și Bode te vor 7 ani la închisoare dacă țipi la mitinguri. Proiectul ar fi plagiat

DISTRIBUIŢI

Premierul Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode, acuzați că și-au plagiat doctoratele, s-au gândit să prevină protestele care ar putea apărea în țara noastră și, în calitate de parlamentari, au depus un proiect de lege care majorează pedeapsa de la articolul 371 de la un maxim de 2 ani cât este astăzi sau amendă, la 7 ani.

Articolul 371 din Codul penal are astăzi următoarea formă: „Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Cei doi au decis să majoreze pedespele cu până la 5 ani

Proiectul de lege inițiat de cei doi PNL-iști majorează pedeapsa la închisoare de la 1 an la 5 ani și introduce două agravante:
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către:
a) două sau mai multe persoane împreună; (n.a. deci la un miting, protest)
b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.” (n.a.-animal ce poate pune în pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor este și un câine enervat).

Societatea civilă a explicat cum ne vor CIUCĂ și BODE la închisoare dacă protestăm

Reprezentanții societății civile reclamă modificarea articolului 371 din Codul Penal prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice – inițiativă similară cu cea a PSD din 2017.

”Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităților:

– urlă, deci tulbură liniștea publică;

– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

– sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani”, arată reprezentanții ONG-urilor ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Asociația MozaiQ LGBT, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, Asociația Respiro, Asociația Rise OUT, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Miliția Spirituală.

Ciucă nu știe sau nu înțelege ce a semnat

„Îmi pare rău că s-a interpretat greșit demersul. Vă rog să analizați și veți vedea că (n.r. – proiectul depus) nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta. Este vorba doar de cei cu arme, arme albe, obiecte contondente etc. Am cea mai mare deschidere pentru dialog și modificare, în consultare directă cu toți cei care consideră că demersul este greșit”, a declarat Nicolae Ciucă pentru Libertatea.

Nicolae Ciucă a precizat că proiectul are la bază „protejarea copiilor, bătrânilor, a cetățenilor împotriva actelor de violență, tâlhărie, lovituri cauzatoare de moarte”.

Președintele EUROPOL îi ironizează pe cei doi miniștri

“În acest pachet de modificări propus de către premierul Ciucă şi ministrul Bode – pentru că este important de precizat cine este iniţiatorul acestor modificări, vorbim despre nişte iniţiatori de forţă – nu pot să nu vă spun că, având în vedere dubiile cu privire la cele două personalităţi mi-am pus întrebarea dacă nu cumva le-au copiat de undeva. Parte din ele sunt copiate pentru că înainte de modificările Codului Penal din 2014 cuantumurile pedepselor pentru parte din aceste infracţiuni într-adevăr erau la acelaşi nivel ca şi cel propus acum. În 2014 am avut parte de o înlesnire a pedepselor pentru diferite infracţiuni şi de reconfigurare a unora dintre ele. Simţeam nevoia să văd o fundamentare care să se raporteze la cifre şi la statistici, adică să vedem că numărul de infracţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice a crescut cu X procente sau cu Y procente, să vedem o jurisprudenţă pe astfel de fapte, adică ce fel de pedepse s-au aplicat din 2014 de la ultima modificare a Codului Penal pe aceste infracţiuni până în prezent. Nu avem nimic în sensul acesta, nu avem niciun fel de informaţii în nota de fundamentare şi nici ulterior nu am văzut ca cineva să aibă acces la astfel de informaţii şi există o oarecare temere a societăţii civile cel puţin cu privire la câteva infracţiuni pe care dacă le citeşte un cetăţean de rând ar putea inclusiv în situaţia în care avem parte de o adunare publică, un protest, dacă unul dintre participanţii trage de gard şi jandarmul la fel, de cealaltă parte trage de gard, se poate considera că a produs prin acţiunea sa tulburarea ordinii şi liniştii publice şi se circumscrie acestei fapte”, a afirmat Cosmin Andreica la Prima Tv.

Grupul pentru Dialog Social i-a scris lui Iohannis

Revoltaţi de proiectul de modificare a Codului Penal anunţat la data de 7 februarie în numele Guvernului României de primul ministru Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne Lucian Bode, ne adresăm dvs. cu cererea de a vă utiliza prerogativa constituţională de a veghea asupra Constituţiei şi de a media între stat şi societate. Vă cerem anume să vă implicaţi pentru a împiedica modificarea art. 371 a Codului Penal privitor la tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Proiectul anunţat de Guvern reia o iniţiativă mai veche a epocii Dragnea, prin care se încerca descurajarea oricărui protest al cetăţenilor împotriva unor acte abuzive ale guvernării. După cum vă amintiţi, Domnule Preşedinte, în faţa tentativei de compromitere definitivă a arhitecturii justiţiei din România, chiar dvs. aţi protestat în stradă, alăturându-vă sutelor de mii de manifestanţi care au strigat lozinci şi au protestat împotriva unei guvernări iresponsabile, ale căror acte scoteau practic România din Uniunea Europeană şi din comunitatea internaţională a statelor de drept.

În ipoteza în care protestele din 2017 şi 2018 ar fi fost înfrânte de forţele represive aflate la comanda instituţiilor de forţă ale statului, numeroşi manifestanţi ar fi fost cu siguranţă acuzaţi de ‘atingeri grave aduse demnităţii persoanelor’ şi ar fi fost condamnaţi în numele art. 371 din Codul Penal.

Astăzi, asistăm la o încercare de înăsprire a acestui articol, care elimină din lege posibilitatea ca aceste acte să fie pedepsite prin amendă, ridică pedeapsa cu închisoarea de la cea prevăzută în forma actuală ‘de la 3 luni la 2 ani’ la ‘de la 1 an la 5 ani’, ba, mai mult, introduce circumstanţe agravante dacă fapta este ‘săvârşită de către două sau mai multe persoane împreună’, pedepsind-o cu închisoare ‘de la 2 la 7 ani’. Trecând peste caracterul abuziv al formulării circumstanţei agravante (se ştie că adesea un protest antiguvernamental adună mai mult decât o singură persoană!), proiectul de lege incriminează de fapt orice formă de protest public, pe seama căruia ar putea fi oricând reţinute acuzaţii vagi de tipul ‘atingeri grave aduse demnităţii persoanelor’, pretext sub care protestatari bine intenţionaţi ar putea fi judecaţi şi condamnaţi la ani grei de temniţă.

Domnule Preşedinte, vă amintim că România este un stat democratic în care libertatea de exprimare şi libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituţie. Vă amintim de asemenea că demnitatea cetăţenilor României, oricare ar fi ei, nu este mai prejos de demnitatea persoanelor care îşi exercită atribuţii de serviciu şi, prin urmare, a legifera în beneficiul unora şi în detrimentul celorlalţi reprezintă o gravă atingere adusă principiilor statului de drept.

Grupul pentru Dialog Social

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.