Acasă Actualitate Generalul Florian Caba, in rezera sau la dispozitia MApN

Generalul Florian Caba, in rezera sau la dispozitia MApN

MApN s-a convins, in sfirsit, ca functia de loctiitor al comandantului Corpului 4 Armata nu este tocmai potrivita pentru ofiter cercetat pentru reprimarea revolutionarilor de la Cluj.

Seful Statului Major General (SMG), general de armata Mihail Popescu, ii va propune ministrului Apararii ca generalul de brigada Florian Caba, numit recent in functia de loctiitor al comandantului Corpului 4 Armata Cluj, sa fie pus la dispozitia MApN, pina la finalizarea anchetei privind evenimentele din decembrie 1989, de la Cluj. Seful SMG afirma ca Sectia Parchetelor Militare i-a comunicat ca dosarul de urmarire penala in cazul generalului Caba nu a fost inchis. Conform sefului Statului Major General, generalul Caba ar putea trece in rezerva, la cerere, pentru ca -are acest drept-.

Generalul Popescu a refuzat, insa, sa precizeze, vineri, daca pina la aceasta ora s-a luat vreo masura impotriva lui Florian Caba, sustinind ca -un general nu se pune la dispozitia MApN prin intermediul presei, punerea la dispozitie fiind un document confidential intern-. Popescu a adaugat ca ministrul Apararii nu vrea sa se puna in situatia fostilor ministri, care si-au pedepsit generalii prin mass-media, dar a dat asigurari ca legea va fi aplicata.

Secretarul de stat in MApN Sorin Encutescu a declarat, in urma cu o saptamina, in Camera Deputatilor, ca MApN nu a primit nici o instiintare din partea Sectiei Parchetelor Militare privind inceperea urmaririi penale impotriva generalului de brigada Florian Caba. -Daca aceasta s-ar fi intimplat, ministrul Apararii Nationale ar fi avut obligatia legala de a-l elibera pe general din orice functie militara detinuta si de a-l pune la dispozitia MApN-, a precizat Encutescu, subliniind ca, pina la proba contrarie, generalul Caba beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Deputatul Emil Boc a cerut MApN revocarea Ordinului prin care generalul de brigada Florin Caba a fost numit in functia de loctiitor al comandantului Corpului 4 Armata, motivind ca generalul Caba -a coordonat in 1989, actiunile represive ale Revolutiei de la Cluj-. Potrivit lui Boc, generalul Caba a coordonat, in 1989, in calitate de sef al Sectiei de pregatire a luptei, deplasarea militarilor din Someseni in Piata Marasti si la Hotelul Astoria din Cluj, -locuri unde au murit zeci de clujeni-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.