Home Actualitate Ghid de aburit liberalii

Ghid de aburit liberalii

DISTRIBUIŢI

Liberalii au intrat deja pe ultima linie a bătăliei electorale. Potrivit unui cotidian central, de acum înainte nu vor mai face campanie după cum îi taie capul, pentru că partidul a plătit bani grei consultanților politici să elaboreze un ghid de campanie. Ghidul de campanie ar trebui să fie un instrument care să-i ajute pe liberali să obțină cât mai multe voturi în alegerile din toamnă. Numai că, așa cum este conceput, ghidul este un document ce promovează non-combatul.   Principala teză a ghidului este că PNL trebuie să ignore PD-L, adică să nu se lupte cu principalul său adversar. Nu trebuie să fii nici fin analist politic, nici mare ziarist deontolog ca să-ți dai seama că PNL și PD-L împart același electorat. Și-atunci, de ce trebuie să fie PSD ținta PNL? Tăriceanu nu va fi votat niciodată de simpatizații PSD, oricâte pomeni le-a dat la final de mandat. "Faptul că PSD va începe să crească datorită electoratului de stânga va ajuta PNL să crească prin susținerea electoratului de dreapta", se arată în ghidul de campanie al liberalilor. "Pe ce te bazezi?", ne întrebăm, vorba lu' Moromete. Mesajul nu numai că e total ilogic, dar e și depășit de vremuri.
PNL nu mai este văzut de mult timp un partid de dreapta, cam de când se afișează în public braț la braț cu pesediștii și de când duce o politică socială mai abitir ca socialiștii, de s-au înverzit de ciudă liderii PSD. Când te bați cu pumnul în piept că ai aruncat cu bani în stânga și-n drepta și când votezi alături de Iliescu nu poți avea pretenția ca oamenii să te mai perceapă ca un partid liberal autentic. În loc să cheltuiască banii pe ghiduri inutile, PNL trebuia să pornească în căutarea electoratului pierdut în timpul mariajului cu PSD.

Logică șubredă

La fel de ilogică este și o altă aserțiune din ghidul de campanie, conform căreia, "dacă PD-L va ataca PSD, va pierde votanții de stânga, iar dacă va ataca PNL, va pierde votanții de dreapta". Mergând pe logica șubredă a celor care au conceput ghidul ajungem la concluzia că PD-L, dacă va ataca în campanie PSD și PNL, principalii săi adversarii, nu va lua niciun vot. Probabil așa speră liberalii, la un loc cu autorii ghidului, pentru că, din nefericire pentru PNL, foștii lor parteneri de alianță, democrat-liberalii, se află în continuare pe primul lor în sondajele de opinie, indiferent cine le comadă.

Teme pentru acasă

Considerându-i probabil pe liberalii din teritoriu ușor oligofreni, ghidul le livrează și formule standard de declarații politice în campanie electorală, pe care aceștia ar trebui să le învețe pe de rost, ca la școală. Varianta pentru răspunsurile la atacurile PD-L este cu siguranță inspirată din manualele specializate în limbajul de lemn: "Privim cu mâhnire campania suburbană a candidaților PD-L, care, în lipsa unor proiecte și a unei activități reale în slujba cetățenilor, inventează calomnii și lansează atacuri murdare la adresa candidaților PNL". Oare autorii ghidului n-au văzut campania din America? Ori sunt total lipsiți de inspirație… În aceeași notă demodată este și mesajul conceput ca ripostă la atacurile PSD: "PSD este un partid hipertrofiat, un partid al baronilor locali al căror singur obiectiv este să se hrănească de la bugetul de stat. Ei vor să caștige ca în capitalism și să muncească ca în comunism". Trecând peste cacofonia din ultima frază, nu putem să nu remarcăm faptul că acest mesaj pare bucățică ruptă din campania Alianței DA, din 2000. Ori, pentru un simplu copy-paste nu-i nevoie să plătești generos ghiduri de campanie bune doar de aburit liberalii.
Interesant este că acest ghid de campanie, realizat de firma de consultanță a lui Dan Andronic a primit și girul șefului de campanie al PNL, Bogdan Olteanu. Întrebat de ziariști, zilele trecute, dacă lucrează cu Andronic în campania sa personală, Olteanu a declarat ferm: "M-a ferit Dumnezeu. Nu sunt nici nebun, nici masochist să lucrez cu Andronic." Călin Năstase

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.