Acasă Actualitate Ghid MAE pentru cei ce merg în străinătate de Paște: Lăsați în...

Ghid MAE pentru cei ce merg în străinătate de Paște: Lăsați în țară copii ale biletelor și asigurărilor

DISTRIBUIȚI

 Ministerul Afacerilor Externe a publicat un Ghid de călătorie pentru românii care doresc să plece în străinătate cu ocazia Sărbătorilor de Paște din acest an, în care li se recomandă și să lase în țară familiilor sau prietenilor copii ale biletelor de călătorie sau asigurărilor medicale.
În Ghidul publicat la rubrica Sfaturi de Călătorie de pe site-ul ministerului sunt cuprinse și alte măsuri preventive anterioare plecării: verificarea valabilității actelor de identitate, informarea din surse interne, dar și din statele de destinație, privind condițiile particulare din aceste țări, lăsarea către familie a unor date exacte despre itinerariul și modalitățile de contactare.
MAE atenționează că este utilă și luarea în călătorie a unor copii după documentele importante, care să fie păstrate separat de cele originale, putând fi folosite în cazul pierderii/furtului.
De asemenea, românii care călătoresc în țări cu grad de risc sau intenționează să rămână pe perioade mai lungi pe teritoriul acestora sunt îndemnați să își înregistreze prezența în regiune la misiunile diplomatice ale României.
În Ghid sunt cuprinse și referiri la condițiile din unele țări care sunt destinații preferate ale românilor pentru vacanța de Paște: Israel, Grecia, Turcia, Bulgaria, Italia, Austria.
Deși pentru Israel nu este nevoie de viză turistică, românii care merg în această țară sunt atenționați că trebuie să solicite permisiunea de intrare în acest stat în cazul în care doresc să viziteze alți cetățeni români care lucrează acolo sau dacă în trecut li s-a mai refuzat intrarea în țară. Deși situația de securitate este calmă, turiștii care merg în Israel sunt avertizați asupra posibilității reluării tirurilor de rachete din Fâșia Gaza și să manifeste atenție și prudență sporită pe durata șederii, mai ales dacă doresc să intre și în Teritoriile Palestiniene.
Pentru cei care merg în Bulgaria cu autoturismul, MAE atrage atenția că trebuie să conducă prudent, deoarece poliția locală suspendă frecvent permisele. "În cazul în care vă este reținut permisul de conducere, aveți obligația să vă deplasați la secție împreună cu ofiterul de poliție, unde veți lua la cunoștință despre condițiile în care permisul va va reveni în posesie, precum și cuantumul amenzii. Amenda se platește numai la bancă", recomandă Ghidul MAE.
Totodată, românii care merg în Grecia cu autoturismul sunt avertizați că legea elenă interzice cu desăvârșire folosirea, dar și posesia aparatelor și detectoarelor anti-radar, sancționarea implicând amendă de 2.000 de euro, dar și reținerea pentru 30 de zile a permisului de conducere, confiscarea actelor autoturismului sau a plăcuțelor de înmatriculare.
Cei care aleg Turcia ca destinație pentru vacanța de Paște sunt avertizați că intrarea este permisă numai în baza pașaportului, dar este recomandată și deținerea cărții de identitate, pentru că au fost cazuri de români reținuți de autoritățile turce din cauza unor coincidențe de nume cu persoane care au comis infracțiuni pe teritoriul acestui stat.
"Este important de reținut faptul că persoana care a intrat în Turcia cu autoturismul trebuie să și iasă de pe teritoriul acestei țări cu același mijloc de transport. Dacă renunțați la autovehicul în timpul șederii, veți avea nevoie de documente speciale care să ateste că nu ați vândut-o în Turcia", se arată în Ghidul MAE.
Turiștii care merg în Turcia mai sunt atenționați și că este interzisă scoaterea din țară a unor antichități și obiecte de artă, inclusiv covoare, vânzătorul de astfel de articole trebuind să furnizeze pe lângă factură și un certificat oficial pentru trecerea prin vamă.
Ghidul MAE pentru Sărbătorile Pascale 2013 poate fi consultat online la pagina http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2013/pdf/2013.04.29_Ghid_PasteB.pdf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.