Acasă Actualitate Guvernul a aprobat contractul de privatizare a companiei CFR Marfă și-l trimite...

Guvernul a aprobat contractul de privatizare a companiei CFR Marfă și-l trimite la CSAT

DISTRIBUIȚI

Contractul de privatizare a companiei CFR Marfă a fost aprobat de Guvern, în ședința de miercuri, au declarat surse oficiale.
Hotărârea de Guvern se referă la aprobarea elementelor principale ale contractului care urmează să fie încheiat între Ministerul Transporturilor și Grup Feroviar Român (GFR) pentru transferul a 51% din capitalul CFR Marfă.
Surse guvernamentale au declarat, miercuri, dimineața, agenției MEDIAFAX că proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea contractului cu GFR pentru pachetul majoritar de acțiuni al CFR Marfă a fost inclus pe agenda ședinței de Guvern de miercuri.
Ulterior, premierul Victor Ponta a confirmat că Guvernul va aproba, miercuri, contractul de privatizare a CFR Marfă și a precizat că documentul va fi transmis însă și Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), astfel încât președintele Traian Băsescu să nu lase Guvernul "să greșească".
Reprezentanții Ministerului Transporturilor au precizat că lipsește avizul Ministerului Justiției, dar premierul a precizat că avizul respectiv a fost emis pe o "copie".
GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câștigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preț de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acțiuni și asumându-și investiții de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiții de mediu.
Stoica a declarat marți pentru MEDIAFAX că Grup Feroviar Român discută cu instituții financiare din top 5 mondial finanțarea tranzacției privind preluarea CFR Marfă și este sigur că va putea face plățile în condițiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă și fără datorii.
Președintele Traian Băsescu a declarat luni că firma care a câștigat licitația pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită și caută bani "pe la bănci", deși nu sunt prea multe instituții de credit dispuse să finanțeze o astfel de sumă, și s-a întrebat de unde va mai avea compania bani de investiții pentru modernizarea CFR Marfă.
Totodată, Băsescu susține că premierul Victor Ponta trebuie să își asume, în calitate de ministru interimar la Transporturi, responsabilitatea politică pentru privatizarea CFR Marfă, având în vedere aprecierile pozitive făcute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.
El a motivat și legat de acest argument opțiunea sa de a decide abia pe 23 august cu privire la desemnarea lui Ovidiu Silaghi pentru portofoliul Transporturilor.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.