Acasă Actualitate Guvernul a reintrodus prin OUG ștampila obligatorie pentru angajatori

Guvernul a reintrodus prin OUG ștampila obligatorie pentru angajatori

DISTRIBUIȚI

Deși în ultimii ani guvernele succesive ale României au eliminat obligativitatea aplicării ștampilei și chiar au prevăzut fapta unui funcționar public de a o cere ca abatere disciplinară, ieri s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 70/2023 prin care se solicită impune ștampilei pe adeverințele eliberate de angajatori.

Prin această OUG 70/2023 se introduce Articolul 165^1 în Legea 263/2010 cu următorul conținut:
„Adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.”
Modificarea legislativă a fost semnalată de Nicolae-Laurențiu Rutcovschi, Expert Contabil, Expert Legislația Muncii și Consultant Fiscal care a comentat pentru ziarul CURENTUL:

„Cum ramane cu prevederea din Legea 169/2019 care mentioneaza sanctiuni pentru persoanele care solicita aplicarea stampilei?

1. Alineatul (1^1) se modifică și va avea următorul cuprins:(1^1) Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.
Progresam sau regresam?”, se întreabă expertul Rutcovschi.

2 COMENTARII

  1. Când așa, când așa. Aici se vede câți „deștepți” colcăie acolo unde se fac legile. Multe le fac „pe genunchi”, de azi pe mâine, negândite, nu cunosc situațiile de care se pot lovi atunci când lucrează efectiv cu legile în vigoare, uita anumite situații etc. De-aia avem atâtea legi, majoritatea, „cu completările și modificările ulterioare” sau republicata. Competența slabă, spre zero în unele cazuri, la cei care „emană” legile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.