Acasă Actualitate Guvernul ia în calcul înghețarea pensiilor mari

Guvernul ia în calcul înghețarea pensiilor mari

DISTRIBUIȚI

Înghețarea pensiilor mari, obținute prin legi speciale, sau recalcularea acestora în baza Legii 19 și păstrarea în plată a nivelului obținut sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea noii Legi a pensiilor, au declarat ieri, pentru Mediafax, surse oficiale.
Potrivit surselor citate, există mai multe variante care trebuie analizate pentru elaborarea noii Legi a pensiilor, punerea lor în aplicare însemnånd „tratamente speciale“ pentru pensiile speciale aflate în plată.
Printre variantele analizate se numără înghețarea pensiilor mari, obținute prin legi speciale, sau stabilirea unui nou nivel de plată, prin recalcularea acestor pensii în baza Legii privind sistemul public de pensii.
De asemenea, grupul de experți care lucrează la elaborarea noii legi analizează și posibilitatea impozitării anumitor sume, până în prezent nefiind stabilit nivelul de impozitare sau un anumit plafon de la care să se aplice impozitarea.
„Legea este foarte complexă pentru că trebuie să țină cont de mai mulți factori, dar și de condițiile impuse prin acordul de împrumut, care prevede finalizarea acestui proiect de lege până la sfârșitul anului“, au declarat sursele citate.

Decizie grea

Stabilirea pensiei strict în funcție de contribuția plătită la bugetul de asigurări sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordată prin legi speciale și care depășește valoarea contribuției plătite în timpul activității sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea Legii pensiilor.
„Pentru stabilirea unui sistem unitar și nediscriminatoriu al pensiilor publice se discută despre plata unei pensii calculate în raport cu nivelul acontribuției sociale plătite de-a lungul întregii perioade de activitate sau despre un impozit care să fie aplicat la diferența de sumă dintre pensia calculată pe baza contribuției și suplimentul acordat prin legi speciale. Nu a fost încă luată o decizie finală, deoarece în prezent sunt căutate soluțiile tehnice, dar și juridice“, au afirmat sursele citate.
Potrivit acestora, pensia acordată prin legi speciale este, în unele cazuri, de zece ori mai mare decât pensia calculată strict în funcție de contribuția plătită.
Conform acordului încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internațional, legislația privind pensiile trebuie revizuită până la sfârșitul anului.
În luna mai, Executivul a aprobat un set de șapte principii pe baza cărora va fi elaborată legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotărând ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaționale să fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.