Acasă Actualitate Hotii de lemne isi trimit la furat copiii

Hotii de lemne isi trimit la furat copiii

DISTRIBUIȚI

Forte ale Detasamentului de Interventie Rapida Suveva au descins, la sfarsitul saptamanii, la Cantonul Runc, dupa ce conducerea Directiei Silvice a sesizat Politia Judeteana ca fenomenul a capatat dimensiuni ingrijoratoare. Desi pana acum au fost aplicate zeci de amenzi contraventionale, acest lucru nu i-a descurajat pe hoti. Mai mult decat atat, de foarte multe ori, acestia isi trimit copiii la furat lemne, fiind constienti ca impotriva lor nu se pot lua masuri legale.


In flagrant, doar minori si batrani

Dupa ce au strabatut in lung si-n lat padurea, -cagulatii- nu au reusit sa surprinda in flagrant decat patru copii minori si doi batrani, care taiau cioate si crengi uscate. Copiii, care aveau varste cuprinse intre 11 si 14 ani, au declarat ca au fost trimisi de parinti sa aduca lemne pentru foc.

-O data pe zi, ne trimit parintii, pe mine si pe fratii mei, dupa lemne pentru foc, pentru ca nu avem cu ce ne incalzi si nici cu ce face de mancare. Cu ce vreti sa facem focul? Noi nu taiem decat cioate, varfuri si crengi uscate, nu copaci, cum fac altii-, a mai spus Nelu Morosan. Acelasi lucru a fost afirmat si de ceilalti copii, prinsi in flagrant la taiat lemne in padure. Vasile Spataru a spus ca si el vine de mult timp la taiat uscaciuni, dar ca nu l-a intrebat nimeni, pana acum, de ce face asta.

Seful Detasamentului de Interventie Rapida, colonelul Mircea Stoleru, a spus ca, de foarte multe ori, parintii isi trimit copiii la furat lemne, profitand de faptul ca micutii nu pot fi trasi la raspundere.

20 metri cubi de material lemnos confiscat

Dupa ce au cutreierat padurea in cautarea hotilor de lemne, -cagulatii- au descins in curtile tiganilor, unde se puteau vedea stive de lemne. Luati la bani marunti, dupa mai multe discutii aprinse, tiganii au recunoscut ca lemnele sunt taiate din padure, astfel incat, politistii au retinut, in vederea confiscarii, peste 20 metri cubi de material lemnos, aplicandu-se, totodata, patru amenzi contraventionale.

Seful Ocolului Silvic Vama, Vasile Malis, ne-a declarat ca, pe raza Cantonului Runc, se fura foarte mult material lemnos, hotii, in special, tigani, actionand in grup, cate sapte-opt. -Au terminat de taiat padurile particulare si, acum, au intrat in padurea statului-, a spus, Vasile Malis.

Pentru ca politistii din comuna si silvicultorii nu mai reusesc sa faca fata hotilor, a fost solicitat sprijinul Detasamentului de Interventie Rapida. Colonelul Mircea Stoleru ne-a declarat ca, formatiunea pe care o conduce va interveni, de cate ori va fi necesar pentru a combate taierile ilegale de lemne. -Acolo unde fondul silvic este batjocorit, unde se comit taieri ilegale de arbori, Detasamentul de Interventie Rapida va actiona cu operativitate, astfel incat cei care distrug padurea sa fie trasi la raspundere. Actiunile vor continua, pana cand, silvicultorii din zona vor reusi sa-si desfasoare, fara probleme, activitatea-, a conchis seful DIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.