Acasă Actualitate I-am întrecut pe americani la numărul de parlamentari. Mulțumim USL!

I-am întrecut pe americani la numărul de parlamentari. Mulțumim USL!

DISTRIBUIȚI

Deși se află la poli opuși ca bogăție și număr de locuitori, România  a ajuns să depășească SUA  în ceea ce privește numărul „aleșilor neamului“. Mulțumim USL pentru că am ajuns să spunem, măcar o dată în viață,  că suntem mai „tari“ decât americanii, chiar dacă mulți dintre români continuă să adoarmă cu gândul  la „visul american“, din ce în ce mai îndepărtat pentru mulți dintre ei. În speranța unei vieți mai bune și a unui viitor în care cetățeanul să conteze în raporturile sale cu politicienii,  românii votau în 2009,  în cadrul unui referendum, ca numărul parlamentarilor să se reducă la 300 iar Parlamentul să devină unicameral. Au trecut trei ani de la acest vot iar acum nu avem 300 de parlamentari ci un număr dublu, întrucât  „aleșii neamului“ au avut grijă să arunce la gunoi dorința celor 80% dintre românii care au votat schimbarea sistemului parlamentar. Așa se face că astăzi, în urma votului pentru alegerile parlamentare, vom avea, grație Legii alegerilor parlamentare moșită cu mare grijă de PNL și PSD (actualul USL) în 2008, 588 de parlamentari, în condițiile în care în SUA numărul aleșilor poporului este de 535.  Un Parlament „umflat“ de Legea USL cu circa 25%, creează probleme reale de funcționare, în condițiile actuale de organizare. Dar probabil Ceaușescu a știut că megalomania  va fi perenă la oamenii politici români și că imensele săli din „Casa Poporului“ vor putea adăposti și alți grandomani care îi vor urma. Așa că astăzi  mai marii legislativului caută săli suplimentare pentru a-i adăposti pe toți aleșii neamului, în condițiile în care un alt grandoman al neamului, Adrian Năstase, cel care a organizat mutarea Parlamentului la Casa Poporului,  nu a prevăzut că numărul parlamentarilor va depăși vreodată cifra 500.   Premierul Victor Ponta ne-a dezvăluit ieri că noul Parlament va avea, în urma sistemul de vot uninominal majoritar într-un singur tur pe care PSD l-a creat , alături de PNL,  un număr de 588 de parlamentari, cu aproape 25% mai mulți decât au fost până în prezent.  Dacă în 2009, românii s-au exprimat că vor un parlament redus cu mai bine de 30%, de la 470 de parlamentari la 300, acum USL a avut grijă să mai pună 110 parlamentari-consumatori la panoplia Legislativului.

Statistici mondiale

România a reușit să bată și de această dată un record negativ, ajungând să aibă mai mulți parlamentari raportați la numărul de locutori decât super-puteri precum SUA, India sau Marea Britanie. Nu că ar avea vreo legătură cu reprezentativitatea sporită, ci mai degrabă cu beneficiile sinecurilor politicienilor. Peste Ocean, Congresul SUA numără 535 de membri și este bicameral, grupați în 435 de membri în Camera Reprezentanților și 100 de Senatori. Această cifră este raportată la o populație uriașă de 315 de milioane de locuitori. La fel, în India, țară cu 1,2 miliarde de locuitori, Parlamentul bicameral, denumit Sansad, are 790 de locuri. În bătrâna Europă, lucrurile se așează cam în aceeași logică. Cel mai mare Parlament este cel bicameral al Marii Britanii, compus din Camera Comunelor și Camera Lorzilor. Împreună aceste două camere adună 1.386 de parlamentari, dar această cifră se raportează la o populație de 60 de milioane de locuitori, de trei ori mai mare decât ce a României. La fel, Germania are un Parlament bicameral cu 622 de locuri la 16 landuri și peste 80 de milioane de locuitori. Franța are și ea un Parlament bicameral cu circa 920 de membri la o populație de 62 de milioane de locuitori. Același lucru se regăsește și în Turcia, acolo unde sunt înregistrați circa 75 de milioane de locuitori. Ei sunt reprezentanți în Parlamentul de la Ankara de 550 de parlamentari. Pentru o comparație și mai apropiată, Seimul din Polonia este compus din 460 de membri care asigură reprezentativitatea a circa 40 de milioane de locuitori.

„Casa Poporului“ nu-i mai încape

Dar în România orice este posibil, atât timp cât ținta marii majorități a politicienilor este racordarea la banii statului. Președintele Camerei, Valeriu Zgonea a venit ieri cu o serie explicații alambicate pentru viitoare economii ce se vor face la Cameră. Acesta a declarat în presa centrală că se vor face economii, dar nu a putut identifica zone viabile pentru acest lucru. „Vă asigur că vom discuta și vom alege varianta care ne costă cel mai puțin. Am vorbit și cu premierul pentru a stabili un plan prin care se pot reduce cheltuielile Parlamentului. Vom încerca să reducem la energie electrică. Este vorba de un program din fonduri europene prin care vom implementa un sistem ce reduce consumul de energie. La perisabile vom mai umbla. Se va printa doar ceea este nevoie. În rest vom citi pe internet și în arhive electronice“, a declarat Zgonea. El a mai spus că în ceea ce privește amenajarea unei săli pentru ca tot plenul reunit să poată încăpea, deocamdată se caută diverse soluții. Aceasta ar putea fi Sala Alexandru Ioan Cuza care are o capacitate de circa 600 de locuri, dar pentru amenajarea sa va trebui ca Zgonea să bage adânc mâna în buzunar.

Bani suplimentari, nerecunoscuți de față cu presa

Chiar dacă nu se cunosc soluțiile, ci doar faptul că trebuie cheltuiți și mai mulți bani pentru reamenajări, Ponta a declarat ieri ca nu va spori bugetul Parlamentului.  De ochii presei, președintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, în prima ședință BPN al PSD de după alegeri, la care au avut acces și jurnaliști, lucru rar, că nu vor fi dați mai mulți bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru că sunt mai mulți parlamentari, el îndemnând la tăierea salariilor și a sumelor forfetare. Evident, acest lucru nu este posibil, deoarece numărul parlamentarilor a crescut cu circa 25%. Direct proporțional vor trebui alocați și banii pentru bugetul viitor al celor două camere iar trendul din ultimii ani a fost mereu unul ascendent. În 2012, Camera Deputaților a beneficiat de un buget de 216.581.000 de lei, aproximativ 40 de milioane de euro, cu 5% mai mare decât în 2011. Dacă numărul deputaților a crescut cu 25 la sută, acest lucru va conduce automat și la sporirea bugetului undeva spre 270.000.000 de lei, adică vreo 50 de milioane de euro. Aceeași situație se va regăsi și la Senat, acolo unde cel mai probabil va merge din nou Crin Antonescu în vederea unei noi suspendări a președintelui Băsescu. Pentru 2012, suma acordată Senatului a fost de 85.140.000 de lei iar în eventua­litatea unei majorări direct proporționale cu noii membrii ai Senatului aceasta va depăși 100.000.000 de lei. Vorba ceea: „lac să fie că broaște sunt destule“

Hotel de lux pentru parlamentari

?ê?£i , pe principiul dacă-i bal, bal să fie, Zgonea a venit ieri cu un nou proiect care ne poate scoate din buzunar alte milioane de euro, pentru confortul aleșilor popo­rului. Pentru a nu mai da bani la diverse hoteluri, unde pot înnopta „aleșii neamului“ din provincie, Zgonea a venit ieri cu o altă soluție ale cărui costuri nu se cunosc și nici data la care ar putea fi gata. El a spus ieri că varianta de a construi un hotel în regim de urgență pentru cazarea parlamentarilor este îmbrățișată de toate grupurile politice, el arătând că va discuta cu liderii de grup și va lua decizia necesară pentru a reduce cheltuielile. „Discutăm de problema cazării. Trebuie să găsim o soluție care să coste din ce în ce mai puțin, care să permită ca aceste cheltuieli din bugetul de stat să fie reduse. Mai există varianta pe care văd că azi toate grupurile politice o îmbrățișează, aceea de a construi în regim de urgență un hotel în care cheltuielile să fie minime, așa cum are și Parlamentul Franței“, a spus Zgonea. El a mai arătat că, în acest moment, datorită tehnologiilor de construcții foarte rapide, în doi ani se poate construi acest hotel în regim de urgență. „Eu mă voi consulta cu liderii grupurilor și voi lua decizia care să reducă cheltuielile“, a spus Zgonea. Cert este că și cheltuielile de salarizare, diurne, bani de călătorii, bani pentru biroul parlamentar, mașina și telefonul de serviciu, vor trebui achitate direct proporțional, chiar dacă Ponta vorbește de un buget similar cu 2012.

Arhitectul general al Parlamentului, chemat să rezolve problema: 588 de parlamentari pe 512 scaune
Noul Parlament va avea 588 de membri, cu 76 mai mult decât numărul de scaune din sala de plen a Camerei Deputaților, unde au loc ședințele comune ale deputaților și senatorilor, motiv pentru care a fost chemat arhitectul general, care să caute soluții, au declarat pentru Mediafax surse parlamentare. Aula Camerei, cea mai mare sală de ședințe de care dispune Parlamentul, are doar 512 locuri, insuficiente pentru cei 588 de senatori și deputați aleși pe 9 decembrie. Surse parlamentare au relatat, pentru MEDIAFAX, că la Camera Deputaților se caută variante pentru rezolvarea acestei situații, astfel că a fost chemat chiar arhitectul general care „să gândească soluții“.
„E de lucru…“, explica un expert în domeniu.
Soluțiile identificate până acum sunt următoarele: fie să se pună scaune în plus în plen, fie ca unii parlamentari să fie urcați la balcoane. Cea de-a doua variantă ar presupune și adaptări la sonorizarea sălii și la dotarea cu microfoane pentru aleșii care vor dori să ia cuvântul în dezbateri. Însă, o rezolvare nu va trebui găsită doar pentru sala de plen a Camerei Deputaților, în care se țin de regulă ședințele reunite ale celor două Camere legislative. Multe dintre sălile comisiilor permanente vor fi neîncăpătoare pentru numărul de membri, având în vedere că și până acum în cazul unor comisii, pentru ședințele cu mai mulți invitați sau în cazul reunirii într-o ședință a mai multor comisii, erau uneori probleme în privința spațiului, astfel că se cautau săli ceva mai mari în care să se desfășoare lucrările.
La Palatul Parlamentului se caută soluții rapide cel puțin pentru sala de plen, având în vedere că prima ședință comună va avea loc la învestirea noului Cabinet, care ar urma să aibă loc până la sfârșitul anului.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.