Acasă Actualitate Impolitete spaniola la exercitiul NATO de la Constanta

Impolitete spaniola la exercitiul NATO de la Constanta

DISTRIBUIȚI


Cel mai important exercitiu la care participa fortele armate romane in acest an, Cooperative Partner 2002 (CP02), a debutat oficial sambata, cu sosirea navelor din forta navala mediteraneana a NATO (STANAVFORMED). Fortele navale romane vor participa cu 15 nave, iar cele straine, cu 34 de nave. Manevrele militare nu au rolul de a sprijini in vreun fel aderarea tarii noastre la NATO si au fost planificate in urma cu doi ani.

Nava -Andalucia- nu a arborat drapelul Romaniei

Este vorba despre un exercitiu care pregateste militarii din tarile integrate in Parteneriatul pentru Pace sa intervina in cazul unor calamitati, pentru restabilirea comunicatiilor, asistenta in aplicarea legilor, asistenta medicala si ajutor umanitar. Exercitiul are un scenariu ale caruie etape sunt in permanenta schimbare, astfel incat militarii sa fie pusi in situatii cat mai dificile, in care sa coopereze si sa se coordoneze cu cei ai altor armate.

Sosirea navelor s-a derulat intr-o cadenta specific militara, dar nu fara un incident, in care a fost implicata fregata spaniola -Andalucia-, din cadrul STANAFORMED. Manevra de acostare a acestui vas s-a derulat in timpul meciului Spania-Coreea, astfel incat ochii presei au fost atintiti asupra militarilor de pe punte. Astfel, grupul de jurnalisti si oficialii biroului de presa al CP02 au remarcat ca fregata nu avea arborat drapelul Romaniei la catarg, asa cum cer uzantele internationale, la intrarea unei nave in apele teritoriale ale unei tari. Nerespectarea acestor uzante reprezinta un act de impolitete la adresa statului vizitat de nava in cauza.

Navele participante sunt prea numeroase pentru capacitatea portului militar, astfel incat s-a solicitat administratiei Portului Constanta alocarea a trei zone pentru acostare. In conditiile respective, vor trebui sa achite taxe portuare, dar administratia a anuntat ca acestea vor fi negociate, astfel incat sa fie mai mici decat cele uzuale, dat fiind numarul mare de vase implicate.


Fregatele pe care le vom avea

Unul dintre cele mai interesante vase aflate in Portul Constanta este nava-amiral a Fortei Navale Mediteraneene (STANAFORMED), din cadrul NATO. Este vorba despre fregata -Sheffield-, aflata sub conducerea comandorului Simon Williams. Fregata face parte din clasa -22-Batch 2- si este de acelasi tip cu cele doua fregate ce vor fi cumparate de Romania din Marea Britanie, care se numesc -London- si -Coventry-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.