Home Actualitate În atenția ANI, a Parchetului și a Alinei Gorghiu: Bogdan Olteanu este...

În atenția ANI, a Parchetului și a Alinei Gorghiu: Bogdan Olteanu este incompatibil

DISTRIBUIŢI

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, se află în consiliul de administrație al Băncii Naționale din octombrie 2009. În Legea privind Statutul BNR, intrată în vigoare în iulie 2004, la articolul 34 (Incompatibilități și conflicte de interese) se prevede, printre altele, că membrii consiliului de administrație sunt supuși regimului incompatibilităților și conflictelor de interese prevăzut de lege. Mai mult, paragraful următor stipulează că membrii consiliului de administrație se dedică exclusiv exercitării atribuțiilor lor, fiind prevăzută doar posibilitatea desfășurării de activități didactice și de cercetare științifică.
Bogdan Olteanu deține din 2008 funcția de Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Din 2012, Bogdan Olteanu ocupă postul de președinte al acestei structuri, conform declarației de interese depuse la data de 11.06.2012. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional este o instituție permanentă de arbitraj, fără personalitate juridică și funcționează pe lângă Camera Națională (Camera de Comerț și Industrie a României). Potrivit Legii nr. 39/2011 pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, Camerele de comerț sunt organizații autonome, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, de utilitate publică, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, apăra și susține interesele membrilor lor și ale comunității de afaceri în raport cu autoritățile publice și cu organismele din țară și din străinătate.
În Legea 161 din aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției se arată, la art. 84, că funcția de membru al Guvernului (guvernatorului, prim-viceguvernatorului, vicegu­verna­torilor, membrilor consiliului de administrație și angajaților cu funcții de conducere ai BNR li se aplică regimul incompatibilităților prevăzut în prezentul titlu pentru miniștri și, respectiv, secretari de stat, precum și incompatibilitățile prevăzute în legi speciale, conf. Art.99 din lege) este incompatibilă cu:
B) o funcție de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizațiilor cu scop comercial
H) calitatea de membru al unui grup de interes economic
Cerem oficial Agenției Naționale de Integritate să se sesizeze cu privire la cazul Bogdan Olteanu. Salarizarea pentru funcția de președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României pe care o deține Bogdan Olteanu este de 2.549 RON pe lună, potrivit declarației sale de interese.
Camera de Comerț și Industrie a României reprezintă în mod evident o organizație cu scop comercial și un grup de interes economic iar poziția lui Olteanu este o funcție de reprezentare profesională în cadrul unei organizații cu scop comercial.

Beizadeaua comunistă

Bogdan Olteanu reprezintă un caz tipic de ascensiune bazată pe suportul relațiilor de Partid. Bunica era cu URSS-ul, o criminală cu mâinile roșii de sânge de român, tata era secretar de partid, nasul de afaceri și cununie, (Călin Popescu Tăriceanu) devenit premier al României. Crescut în cartierul Primăverii, pe strada vilelor din Zambacian, furate de comuniști de la proprietarii de drept, de mic Bogdan Olteanu a gustat din privilegiile oferite de apartenența la Clan. La o vârstă fragedă avea deja un post de „consilier“ la RATMIL, regie de producție de armament în care nu pătrunzi de pe stradă, și avea la activ în cv și un post de consilier al ministrului industriei și comerțului, „nasul“ Călin Popescu Tăriceanu. Tot pe linie de partid, este introdus în comisiile de privatizare de la BCR și CEC, de unde a încasat sume consistente.
Făcut deputat de București, via „nașul“ Tăriceanu, este ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu în perioada decembrie 2004-martie 2006 și primește și funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României între 2006 și 2008. După care, via Hrebenciuc, este așezat într-un scăunel cald, la BNR. Traseul școlar a fost mai sinuos, eșuând și în studiile inginerești dar și mai apoi în studiile filosofice, el fiind exmatriculat de la universitatea clujeană Babes-Bolyai din cauza „chiulului“ prelungit.
Înscrierea lui Olteanu la cursurile pentru obținerea unui doctorat în filosofie de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj a fost gândită pentru a-și contura o imagine inteligentă, un look de politician cu fițe, deoarece acesta își publicase pe site-ul Camerei Deputaților, un cv în care se autointitula „doctorand în filosofie“, deși el fusese deja exmatriculat, la vremea aceea, de peste un an de zile de la cursurile universi­tății clujene. Meteahna tipică a imposturii regăsită și la alte beizadele din aceeași generație, alde ?ê?£ova, Ponta etc.

Scaunul la BNR, cadou de la Hrebenciuc, zis Javra, zis ?ê?£obolanul

În 2001, obține un master financiar-bancar la Institutul Bancar Roman, o jucărioară tot a clanului securiștilor, un fel de SNSPA. Tocmai aceasta diplomă l-a căpătuit pe Bogdan Olteanu, reușind să obțină – desigur tot cu suportul de partid, postul de vicegu­vernator al BNR, post mai mult decât călduț, salarizat cam la același nivel la care era salarizată și bunicuța pe vremea când figura în clanul nomenclaturii comuniste.
Presa centrală a consemnat reacțiile dure ale finanțiștilor după alegerea lui Bogdan Olteanu în BNR. Evenimentul Zilei menționa de exemplu reacția lui Bogdan Baltazar la aflarea veștii că Olteanu a fost ales în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. „Olteanu trebuie neutralizat în BNR și trimis după țigări“ a spus Bogdan Baltazar, analist financiar, care i-a imputat lui Olteanu faptul că nu a avut „minima decență să nu intre în așa ceva, având în vedere că nu are niciun pic de experiență“. Menționând că alegerea lui Olteanu „e de râsul lumii“ ceva ca din schițele lui Caragiale. Potrivit aceleiași surse, poziția obținută de Bogdan Olteanu a fost o recompensă lui Hrebenciuc, șobolanul rozaliu, alintat duios de către proprii colegi cu apelativul „Javra“
„Olteanu a reușit să devină viceguvernator al BNR în urma negocierilor PNL-PSD. Inițial, PNL avea doar un loc de simplu membru în CA, dar în urma ruperii coaliției liberalii au primit două locuri. Potrivit algoritmului, PNL avea un procent de 1,71, inițial ni s-a oferit un singur loc, ulterior, PSD, prin Viorel Hreben­ciuc a acceptat să ne ofere două locuri, au afirmat surse liberale.
Pentru nepoțeii de băbătii comuniste care au tot ucis români amarați se vor găsi mereu recompense, dar chiar și așa, foamea nesățioasă îi împinge pe nepoței să se arunce până și la sume modeste comparativ cu sutele de milioane încasate de la statul român, doar pentru că sunt nepoțeii potriviți în țara potrivită.

George Roncea

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.