Acasă Actualitate In Romania se va intensifica productia, traficul si consumul de droguri

In Romania se va intensifica productia, traficul si consumul de droguri

DISTRIBUIȚI

– O analiza a specialistilor Ministerului de Interne prevede ca in Romania se va dezvolta traficul de droguri, existand toti mai multi romani dispusi sa desfasoare astfel de activitati care aduc bani foarte multi intr-un timp scurt.

– Va creste si consumul de stupefiante, dar si productia unor droguri sintetice

– Se apreciaza ca Romania a devenit unul dintre principalele noduri ale traficului international de droguri

– Pe teritoriul tarii noastre actioneaza, mai nou, traficanti israelieni, care isi spala, in cazinouri, banii obtinuti din vanzarea de droguri

Nod gordian al traficului international

Traficul de droguri in sud-estul Europei scoate in evidenta faptul ca Romania, dintr-o tara de tranzit a ajuns in prezent si teritoriu de depozitare, unde drogurile sunt introduse, in special, prin frontiera de sud, sunt stocate pentru diferite perioade de timp, iar in final, redistribuite spre tarile cu consum ridicat, o mica parte ramanand si pentru consumul de la noi din tara. Cantitatile de heroina care ajung spre comercializare in tara noastra sau se afla in tranzit spre tarile Europei de Vest sunt transportate si traficate in special de cetateni turci si iranieni. In unele situatii, heroina este preluata de pe teritoriul tarii noastre in camioane romanesti sau din alte tari si transportata spre Germania, Olanda, Marea Britanie.

Numerosi traficanti israelieni s-au mutat in Romania

Segmentul de nord al rutei Balcanice, care tranzita si Romania, dupa incetarea conflictelor armate din fosta Iugoslavie, a revenit treptat la clasica ruta. Totusi, capturile realizate in ultima perioada din anul 2002 demonstreaza ca traficantii nu au renuntat in totalitate la acest culoar.

Ramane activa si ruta de traficare a cocainei din Ecuador si Columbia, de noutate fiind racolarea de curieri care transporta cocaina in stomac, prin inghitire de casete, sau disimulata in aparatura electronica, bauturi etc., punctele de venire fiind aeroporturile din Spania, Ungaria, Croatia sau Romania.

Informatiile primite de la autoritatile israeliene arata ca pe teritoriul Romaniei si-au stabilit resedinta mai multi cetateni israelieni care fie coordoneaza retele de traficare a drogurilor sintetice dinspre Europa Centrala si de Vest catre America si Australia, fie spala importante sume de bani provenite din traficul de droguri, prin jocuri de noroc in cazinourile din Bucuresti. Din punct de vedere economic, drogurile reprezinta o afacere profitabila care nu necesita -cheltuieli publicitare-.

Din ce in ce mai multi romani sunt dispusi sa devina traficanti

Cetatenii romani se implica din ce in ce mai mult in activitati de trafic, acest lucru fiind determinat de obtinerea unor castiguri rapide si, pe cale de consecinta, se vor intensifica si activitatile de spalare a acestor bani. Ca urmare a sporirii cererii, se constata patrunderea intr-un volum tot mai mare a drogurilor sintetice, existand posibilitatea extinderii numarului de laboratoare clandestine de fabricare ori tabletare a acestora in marile centre urbane. In acest sens, relevant este faptul ca daca in prezent doar circa 10-15% din drogurile intrate in tara raman in Capitala si marile orase, in viitor acest procent va creste, fenomenul consumului extinzandu-se in aglomeratiile urbane. De asemenea, se constata implicarea consumatorilor de droguri si in comiterea unor infractiuni conexe de drept comun, pentru asigurarea resurselor financiare necesare procurarii drogurilor.

S-au inmultit laboratoarele clandestine

Pe fondul unei legislatii in domeniul precursorilor aproape inexistenta (Legea nr. 300/2002 a intrat in vigoare la 13 august a.c.) si in conditiile in care grupuri de cetateni romani si straini s-au aratat interesati de procurarea acestor substante si producerea ilegala de droguri, s-a reusit descoperirea a trei laboratoare clandestine (fata de unul in 2001) si confiscarea a 1.069 kg de precursori (fata de 205 kg in anul trecut). Se inregistreaza si o crestere a capturilor de droguri sintetice fata de perioadele anterioare si se constata patrunderea pe piata romaneasca a tot mai multor droguri sintetice, ca urmare a sporirii cererii, existand posibilitatea infiintarii unor laboratoare clandestine de fabricare ori tabletare a acestora in marile centre urbane. De asemenea, a fost semnalata prezenta pe teritoriul tarii noastre a unor segmente ale unor organizatii criminale internationale cu preocupari in domeniul traficului ilicit de precursori care incearca sa atraga diversi cetateni romani la aceste activitati profitand de starea lor materiala precara. Finantarea activitatilor ilicite a fost facuta de cetateni turci, iar personalul de deservire al laboratoarelor era mixt (cetateni romani si turci). Aprovizionarea cu materiale si substante necesare obtinerii drogurilor s-a efectuat atat din import, cat si din tara, iar destinatia drogurilor obtinute in aceste laboratoare a fost piata externa. Retetele de fabricatie pentru droguri au fost procurate de cetatenii turci si disimularea acestora s-a realizat sub acoperirea unor activitati licite care presupun utilizarea unor instalatii sau substante chimice asemanatoare sau chiar identice celor folosite la fabricarea drogurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.