Acasă Actualitate Încă doi români au fost reținuți în Timiș pentru călăuzirea de migranți...

Încă doi români au fost reținuți în Timiș pentru călăuzirea de migranți din Irak, Siria și Iran

DISTRIBUIȚI

Călăuzirea de migranți se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare. Conform Codului Penal românesc, traficanții de migranți care racolează, îndrumă, călăuzesc, transportă, transferă sau adăpostesc o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au depistat și identificat, în cadrul unei acțiuni pe linia combaterii migrației ilegale desfășurate pe raza județului Timiș, doi cetățeni români care au sprijinit 20 de cetățeni din Irak, Siria și Iran în încercarea de trece ilegal frontiera.

Călăuzele au fost reținute 24 de ore, iar cei 20 de cetățeni străini au fost preluați de Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru solicitanții de azil.

Ieri, în jurul orei 12.30, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au desfășurat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență.

Astfel, polițiștii de frontieră au identificat, pe raza județului Timiș, două mijloace de transport, un autoturism și un microbuz, conduse de doi cetățeni români. În microbuz s-a constatat că se aflau 20 de cetățeni străini, care nu aveau documente de identitate asupra lor, autoturismul având rol de antemergător.

Având în vedere faptul că nu își justificau prezența în zonă, cetățenii străini — 7 bărbați, 7 femei și 6 minori — și cei doi șoferi români au fost conduși la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontiera Timiș pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, s-a stabilit că cetățenii străini provin din Irak, Siria și Iran, adulții au vârste cuprinse între 20 și 37 de ani, iar copiii între 1 și 12 ani. De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a mai stabilit că cei doi cetățeni români, I.C. și T.G., ambii în vârstă de 44 de ani, aveau rol de călăuze și i-au ajutat pe cetățenii străini să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru cei 20 de cetățeni străini, respectiv trafic de migranți pentru cei doi cetățeni români, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Totodată, pe numele celor doi cetățeni români au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, iar cei 20 de cetățeni străini au preluați de Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru solicitanții de azil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.