Acasă Actualitate Încă patru medici puși sub acuzare. Procurorii verifică acuzațiile de trafic de...

Încă patru medici puși sub acuzare. Procurorii verifică acuzațiile de trafic de organe

DISTRIBUIȚI

Conferențiarul urolog Liviu Ghervan, anestezistul Adrian Bărbos, urologul Cornel Burghelea și nefrologul Adriana Milena Muntean au fost puși sub acuzare pentru aderarea la grupul infracțional organizat de profesorul Mihai Lucan și complicitate cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii DIICOT arată că mecanismul pretins nelegal pe care medicul Mihai Lucan și ceilalți membri ai grupului său infracțional organizat l-au aplicat, respectiv de a opera pacienți identificați în spital la o clinică privată, dar îngrijiți înainte și după operații în institutul de stat, a condus la diminuarea semnificativă a bugetului spitalului și acumularea de datorii.

„Degrevarea de sarcina respectivă a avut drept consecință transformarea faptică a ICUTR într-o unitate de tip „«sanatoriu» întrucât, în condițiile în care în cadrul ICUTR nu se mai efectuau intervenții chirurgicale, această instituție din urmă nu putea raporta către CNAS situația de caz rezolvat care ar fi presupus decontarea cheltuielilor efectuate potrivit unui indice de o complexitate ridicată celui care se raporta în situația acordării doar a îngrijirilor medicale obișnuite și, pe cale de consecință, la descalificarea treptată a ICUTR prin prisma indicatorilor financiari medicali ai CJAS”, se arată în dosarul în care procurorii de la crimă organizată au cerut arestarea medicului, a fiului său și a managerului Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICTUR) Cluj Napoca, cererea respinsă de judecători.

În ultimele zile mai mulți aparținători de bolnavi candidați la transplant renal l-au acuzat pe medicul Mihai Lucan că le-a cerut într-un mod imperativ bani pentru a le găsi rinichi compatibili spunându-le în față să-și vândă casele și să-i dea lui banii. Toți acești aparținători sunt martori cu identăți protejate acum.

Procurorii investighează dacă e adevărat că medicul Lucan selecta pentru transplant doar persoane sus-puse cum sunt Alexandru Arșinel și Victor Socaciu și persoane care plăteau sume mari de bani.

Fostul ministru Vlad Voiculescu a sesizat procurorii anul trecut după ce Corpul de Control a constatat că transplantul de rinichi se face preferențial în România: „Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit de asemenea existența unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant în primul rând în interesul pacienților și cu respectarea criteriilor de prioritizare medicală. 60% dintre pacienții care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscriși pe lista de așteptare chiar în același an, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un centru și pe o singură arie patologică 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscriși în același an, 2015”, preciza Vlad Voiculescu.

Reamintim că pentru trafic cu sânge, judecătorii au condamnat la 11 ani de închisoare cu executare un medic din Slobozia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.