Home Actualitate Inspectorii DGAF au identificat un prejudiciu de 2,5 milioane lei din contracte...

Inspectorii DGAF au identificat un prejudiciu de 2,5 milioane lei din contracte cu instituţiile publice

DISTRIBUIŢI

Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au finalizat investigaţiile şi verificările demarate la un operator economic din judeţul Timiş, care efectua activităţi de construcţii, instalaţii şi amenajări, în special cu instituţii publice din vestul României. Verificările au vizat activitatea societăţii din perioada 2019-2023, iar prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de peste 2,5 milioane lei, sumă ce reprezintă TVA şi impozit pe profit.

În fapt, operatorul economic verificat a declarat obligaţii de plată cu sume mult inferioare celor înregistrate în evidenţa financiar contabilă, cu scopul de a nu achita suma corectă a TVA-ului şi a impozitului pe profit rezultat în urma activităţii desfăşurate. Astfel, din cauza subdeclarării sumelor datorate, certificatele fiscale necesare contractării lucrărilor efectuate către instituţiile publice pe portalul de achiziţii publice SEAP nu reflectau realitatea.

Totodată, operatorul economic verificat nu a depus în ultimii patru ani bilanţurile financiare anuale, iar în urma activităţilor specifice desfăşurate de DGAF cu privire la verificările antifraudă şi instituirea măsurilor asigurătorii în cauză, societatea şi-a deschis procedura insolvenţei.

Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal inadecvat generează un dezechilibru în mecanismul concurenţial al pieţei, fapt pentru care, DGAF atenţionează contribuabilii asupra obligativităţii respectării legislaţiei fiscale în vigoare. Contribuabilii trebuie să înregistreze, să declare şi să achite toate taxele şi impozitele care le revin din tranzacţiile efectuate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.