DISTRIBUIŢI
e-factura

Astăzi a avut loc votul final în Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie pe Regulamentul privind identitatea digitală europeană (eID), care va elimina atât cozile la ghişeuri cât şi nevoia pentru faimoasele dosare cu şină.

„Identitatea digitală va însemna că, prin aplicaţia eID instalată pe telefon, ne vom afla la un click sau la un swipe distanţă de servicii publice şi private. Toate documentele noastre, de la adeverinţe, certificate, autorizaţii până la documente de identitate, vor fi într-un portofel digital şi protejate la cel mai înalt nivel. Mai mult, vom putea decide dacă şi cu cine partajăm documentele şi informaţiile noastre direct din aplicaţie. Dacă autorităţile din România nu fac paşi spre digitalizarea serviciilor publice atunci o facem noi, la nivel european.” a declarat Alin Mituţa, membru în comisia pentru industrie a Parlamentului European şi coordonator din partea grupului politic Renew al acestui proiect legislativ.

La propunerea lui Alin Mituţa, portofelul digital va conţine şi semnătura electronică gratuită pentru toţi cetăţenii europeni, ceea ce e un pas important înainte pentru a elimina procedura complexă şi costul aferent semnăturii electronice.

Foarte important de ştiut – nimeni nu va fi obligat să folosească sau să deţină portofelul digital. Acesta este complet voluntar, aşa încât cine va prefera să meargă fizic la ghişeu, va putea să o facă în continuare. În schimb, autorităţile din România vor trebui să pună la dispoziţia doritorilor acest serviciu digital.

Urmează votul de confirmare în plenul Parlamentului European, după care Regulamentul intră în vigoare iar statele membre vor avea maxim 24 de luni pentru a pune la dispoziţie noul sistem de identitate digitală.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.