Home Actualitate Întârzierile uriașe în implementarea PNRR pun România în pericolul de a pierde...

Întârzierile uriașe în implementarea PNRR pun România în pericolul de a pierde miliarde de euro

DISTRIBUIŢI

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra întârzierilor în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, care riscă să priveze țara de accesul la miliarde de euro, esențiale pentru dezvoltarea țării în perioada următoare.

Conform răspunsului primit de FACIAS de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România se confruntă cu dificultăți semnificative în obținerea aprobării celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, în valoare totală de 2.669.705.062 EUR, termenul de evaluare prevăzut în regulament expirând la 15 februarie, fără un rezultat favorabil. Comisia Europeană a solicitat clarificări suplimentare din partea României prin două scrisori, având suspiciuni cu privire la îndeplinirea corespunzătoare a jaloanelor necesare pentru deblocarea plăților. Aceste întrebări vizează în principal domeniile energiei, reformei fiscale și a sistemului de pensii, și bună guvernanță, aflate în responsabilitatea Ministerului Energiei, Ministerului Finanțelor și Secretariatului General al Guvernului.

Doar jumătate din reforme au fost realizate

FACIAS a aflat că sunt întârzieri uriașe și în ceea ce privește implementarea jaloanelor pentru a patra cerere de plată. Din cele 46 de jaloane și ținte prevăzute pentru implementare încă din prima parte a anului 2023, 20 dintre acestea nu au fost îndeplinite nici astăzi. Pentru ca România să depună cea de a 4 a cerere de plată este necesar prima data să fie aprobată cererea de plată nr. 3.

PNRR reprezintă coloana vertebrală a eforturilor de dezvoltare e României pentru perioada următoare, pentru că vorbim de miliarde de euro bani europeni, însă întârzierile în implementarea sa amenință să anuleze beneficiile așteptate.

FACIAS solicită autoritățile române să își asume responsabilitatea și să facă demersurile necesare pentru accelerarea implementării PNRR, evitând astfel riscul pierderii miliardelor de euro alocate de Uniunea Europeană pentru redresarea țării.

1 COMENTARIU

  1. Vaaaaai, ce constatare, ca luam bani din pnrr, ii dam stapsnului o data inapoi(ca ne obliga sa luam de la el tot si sa facem cu firmele lui) si i mai dam inca o data inapoi de la buget ca nu ne incadram in timp sau lipseste o virgula😀😀😀😀. Vaaaaai

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.