Acasă Actualitate Intoarcerea santajistilor

Intoarcerea santajistilor

DISTRIBUIȚI

La o luna dupa ce au fost exclusi din breasla jurnalistilor, Sorin Ovidiu Vintu isi repune santajistii de presa, Bogdan Chirieac si Sorin Rosca Stanescu, pe firmamentul Realitatea TV.
Comunitatea jurnalistilor independenti on-line propune boicotarea totala a postului Realitatea si a produselor Realitatea-Catavencu.

„Curentul” prezinta dovezile AUDIO/FOTO/VIDEO

"Doamnelor si domnilor, felul in care Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac inteleg, dar mai cu seama practica meseria aceasta nu are legatura cu felul in care noi o intelegem si practicam, cu regulile si cu principiile profesionale ale Realitatea TV. Drept urmare, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac NU VOR MAI fi invitati in studiourile Realitatea TV", anunta, pe 14  noiembrie, cu morga de inmormantare, prezentatorul jurnalului de stiri al postului detinut de mogulul Sorin Ovidiu Vintu, devalizatorul FNI.
 ”Meseria”, „regulile” si „principiile” Realitatea TV, prin care ni se solicita mult „respect”, s-au terminat brusc, de tot, ieri, la orele 19.00, cand in platoul de la Casa Scanteii a reaparut, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, santajistul-peste Bogdan Chirieac. Traficanul de influenta a fost prezentat pompos de Razvan Dumitrescu, pentru a comenta „deontologic” in cadrul emisiunii Realitatea Zilei. Aceasta dupa ce, in urma cu cateva zile, Adi Ursu, intrigantul de seara al lui Vintu, il reintroducea pe Sorin Rosca Stanescu in jurnalismul de "elita" al trustului minciunii Realitatea-Catavencu. Actiunea conducerii editoriale a Realitatii TV incalca decizia Comisiei de Media formata din reprezentantii Clubului Roman de Presa si ai Asociatiei Jurnalistilor din Romania, venita in urma santajului practicat de cei doi la seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, si este o noua mostra de lipsita de respect la adresa opiniei publice romanesti a celor care si-au propus sa confiste pana si vocea poporului, prin asa numita "Vox Publica", portalul unde se regasesc toti sclavii lui Vintu, indiferent de orientare politica, sexuala sau ideologica. Este de amintit in acest context cum tocmai Bogdan Chirieac constituite un „model” de „voce publica”, mai ales ca chiar el a dezvaluit reteta executiilor de presa marca Realitatea – de tipul filmului trucat al lui Patriciu si Vintu cu Basescu si copilul – intr-una din convorbirile sale santajiste cu seful ANI, Catalin Macovei (vezi mai jos).

Manifest impotriva minciunii

Mai multe voci ale adevaratilor jurnalisti independenti din spatiul on-line au reamintit ieri miscarea de protest la adresa posturilor otravite Realitatea Tv si Antena 3 in perioada campaniei electorale, soldata cu boicotarea temporara a celor doua canale de dezinformare. Blogarii au realizat deja un manifest care circula pe mail-uri si in care se cere boicotarea totala a tuturor produselor Realitatea-Catavencu si se solicita inclusiv politicienilor si oamenilor de cultura sa nu se  mai prezinte ca niste catelusi la portile studiourilor lui Vintu si Voiculescu.
„Ignorarea deciziei reprezentantilor jurnalistilor din Romania in cazul santajistilor de presa Rosca si Chirieac este un afront la adresa breslei, a publicului roman cat si la adresa bunului simt. Telespectatorii sunt rugati sa nu mai comute pe cele doua canale mincinoase si sa isi gaseasca alternative corecte de informatie. Politicienii onesti si oamenii de cultura au obligatia sa nu mai contribuie prin prezenta lor la asigurarea „onorabilitatii” si „credibilitatii” celor doua posturi care dezonoreaza principala misiune jurnalistica: redarea adevarului in folosul natiunii”, se arata in manifestul on-line. Jurnalistilor cinstiti obligati sa munceasca in cele doua oficine ale minciunii li se aduce aminte ca pana si pe vremea lui Ceausescu au fost declansate proteste pentru libertatea cuvantului si ca sta in puterea lor sa respinga statutul de interfete curate si sa saboteze raspandirea intoxicarilor si manipularilor grupurilor de interese mafiote prin intermediul lor. Ziaristii on-line considera ce se impune si o noua luare de pozitie din partea organizatiilor reprezentative de media.

Hotararile breslei ignorate de sclavii lui Vintu

Protestatarii reitereaza si deciziile ignorate fara jena de trustul lui Vintu: Comisia Media "recomanda instituțiilor de presă și jurnaliștilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac drept jurnaliști sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie". Totodată, Comisia Media considera că "instituțiile de presă care colaborează cu Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac pentru prestații jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci și credibilitatea profesiei".
De asemenea, în urma analizării stenogramelor apărute în presă, a unui punct de vedere remis de Cătălin Macovei și a codurilor deontologie al CRP și AJR, Comisia Media a mai constatat că "Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac încalcă regulile profesiei de jurnalist în momentul în care propun unui demnitar nepublicarea unor informații de interes public. Mai mult, Sorin Roșca Stănescu oferă în mod explicit demnitarului protecție mediatică".
"Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac ajung la o înțelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevărul. Ca urmare a acestei înțelegeri, Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac își pierd imparțialitatea și independența", mai precizează Comisia.
Totodată, conform Comisiei, "Bogdan Chirieac oferă servicii de influență, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice".
Clubul Român de Presă (CRP) consideră că intervenții de felul celor făcute de "oamenii de presă" S.R.Stănescu și Bogdan Chirieac sunt "un afront la adresa jurnaliștilor care își fac onest meseria și trăiesc decent", se spune într-un comunicat al Clubului transmis de Mediafax.

Presedintele jurnalistilor din Romania: „Ne scufundăm în pestilențial”

Președintele Asociației Jurnaliștilor din România (AJR), Cezar Ioan, a fost la vremea scandalului santajului extrem de tranșant în legătură cu demersul așa-zișilor ziariști: „Sunt revoltat. Dacă într-adevăr înregistrarea este autentică – după cum a confirmat Sorin Roșca Stănescu – aceasta descrie o stare cutremurătoare pentru presa română. Pentru oameni normali, care nu s-au mai întâlnit cu asemenea situații, pare un fragment de scenariu din «Ticăloșii» sau alt film cu mafioți. Este înfiorător, mai ales că ni se dezvăluie o lume subterană a presei în care presupuși exponenți ai ei acționează ca niște mafioți și trăiesc liniștiți, fără a li se clinti nici cel mai mic mușchi de pe față, când sunt confruntați cu realitatea faptelor, când sunt demascați. Dacă oamenii aceștia se revendică de la statutul de jurnalist înseamnă că avem o mare problemă de breaslă. Nu se mai poate tolera așa ceva: trebuie să se facă odată curățenie. Cum ne prezentăm noi, ziariștii normali, în fața opiniei publice, care are încă mare încredere în noi, ca reprezentanți ai stabilității democrației, cu astfel de personaje lipsite de orice fel de moralitate? «Lideri de opinie»? Este dincolo de nivelul maxim de suportabilitate. Ne scufundăm în pestilențial. Orice explicație din partea lor, de genul am făcut-o pentru «interesul public» sau pentru «popor», nu poate fi decât ridicolă, penibilă. șantajul duce la șantaj”, afirma presedintele AJR.

„Să se facă odată curățenie. Acești oameni nu sunt ziariști!”

„Nimic nu-i mai poate salva altceva decât retragerea definitivă din rândurile noastre. Aceste persoane nu mai au dreptul să se numească jurnaliști. și mai am ceva de adăugat: sunt foarte curios cum vor justifica unele posturi și agenții – și știți la care mă refer – lipsa cu desăvârșire a acestei știri din programele și fluxurile lor informative. Ce credeți că ar face CNN dacă la acest post s-ar întâmpla așa ceva? Credeți că ar îngropa această mizerie? S-ar auto-desființa dacă s-ar întâmpla așa ceva, apropo de onorabilitate! Așadar, repet: colegii noștri onorabili, cum se vor simți ignorând complet această știre grotească? Dincolo de bine și rău, simpatie și antipatie, vorbim de presă: ne transformăm cu toții în jurnaliști la comandă? Sau mai există demnitate și profesionalism? Cum abordează ei realitatea: «dacă noi nu relatăm acest fapt nu s-a întâmplat»?! Nu numai noi, cu Asociația, ci și colegii din străinătate, de la asociațiile europene, sunt îngrijorați de nivelul alarmant de servitudine la care s-a ajuns în presa română. Se observă din ce în ce mai clar că există un centru unic de comandă. Dacă se dă ordinul de la acest centru, o știre cutremurătoare nu mai există, în schimb un subiect la comandă apare simultan pe mai multe canale și inclusiv, mai nou, pe bloguri pretins independente, ale «publicului», dar afiliate unor trusturi. Dacă așa stă situația, să ni se dea și nouă, celorlalți, la începutul zilei, un buletin de știri «adevărate» și… invizibile: astea există, astea nu există! Ca să știm ce vor cei care dictează, dictatorii presei!“, a conchis cu dezgust președintele AJR, Cezar Ioan.

Stenogramele „Curentul” si tinta Basescu

Scandalul media s-a declansat in perioada electorala dupa ce ziarul „Curentul“ a publicat mai multe stenograme ale unor discuții purtate de șeful Agenției Naționale de Integritate, Cătălin Macovei, cu ziariștii Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu, pe care le reluam integral mai jos, pentru aducere aminte. Potrivit discuțiilor din stenograme, Macovei a fost supus unui șantaj legat de faptul că ar fi contractat un presupus împrumut de 100.000 de euro. Tinta încercării de șantaj urma sa fie chiar presedintele Traian Basescu, atunci candidat, ce trebuia atacat, conform planului, prin vulnerabilizarea si culpabilizarea publica a miniștrilor PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu și Radu Berceanu, care, potrivit declarațiilor lui Roșca Stănescu, ar avea conturi nedeclarate în străinătate.
Din stenograme a reiesit că Bogdan Chirieac i-a spus lui Macovei că a vorbit în seara precedentă întâlnirii cu Roșca Stănescu, care ar fi declarat că are două înscrisuri, „chestii olografe“, obtinute de la o fostă secretară de la ANI. Tot Chirieac este cel care spune că, pentru a nu face publice documentele, Roșca Stănescu „vrea ceva la schimb“, respectiv date secrete din dosarele lui Vasile Blaga, Radu Berceanu și Adriean Videanu.
Scandalul provocat de publicarea stenogramelor l-a determinat pe președintele ANI, Cătălin Macovei, să depună o completare la o plângere pe care a făcuse anterior la DIICOT, care îl vizează pe Sorin Roșca Stănescu.

Seful ANI: „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigație“

Comportamentul lui Sorin Roșca Stănescu, dezvăluit după apariția în presă a stenogramelor discuțiilor de la Snagov, „generează teamă și reticență față de orice demers jurnalistic în rândul tuturor celor care lucrează în sistemul public”, apreciază președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Într-un punct de vedere transmis Clubului Român de Presă (CRP), șeful ANI, Cătălin Macovei, afirmă că, în urma publicării stenogramelor discuțiilor private purtate de el cu Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu, „exercitarea onestă a activității jurnalistice“, dar și întâlnirile – formale sau informale – între reprezentanți ai instituțiilor publice și jurnaliști „vor fi percepute ca fiind ilegale sau cu un crescut potențial de risc“, având în vedere faptul că „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigație“.
Macovei critică modalitatea în care Roșca Stănescu a ales să abordeze discuția de la Snagov, aceasta fiind, în opinia șefului ANI, o dovadă a faptului că Roșca Stănescu nu intenționa să afle adevărul, ci să obțină informații compromițătoare despre anumite persoane.
„Invocarea faptului că se află în posesia unor informații compromițătoare la adresa persoanei mele relevă «tehnicile de investigație» ale lui Sorin Roșca Stănescu“, scrie Cătălin Macovei, în punctul de vedere care i-a fost solicitat de CRP.

Chirieac, exclus si de la TVR dupa PRO TV, Gandul si Adevarul

"Contractul cu dl Bogdan Chirieac a fost realizat pentru o emisiune de politica externa. In acest moment, emisiunea este suspendata.", a transmis Catalin Dumitru, consilier pe probleme de comunicare al Presedintelui Director General al TVR, pe 10.11.2009, imediat dupa aflarea continutului stenogramelor rusinii. Fostul jurnalist mai fusese exclus similar si de la PRO TV, in 2007, dupa scandalul legat de influentarea unor afaceri de-ale sale de mai multe milioane de euro prin intermediul traficului de presa exercitat la cotidianul „Gandul” dar si dupa ce surse din CNSAS au transmis ca „onorabilul” are si un nume de cod ca informator al Securitatii: „Barbulescu”. Sub titlul "Bogdan Chirieac – urmarit de trecut" ziarul Curentul anunta la acea data: "Jurnalistul Bogdan Chirieac nu va mai modera emisiunea Pro Vest de la PRO TV. Coincidenta sau nu, anuntul televiziunii din Pache Protopopescu a venit a doua zi dupa aparitia in presa a unor informatii privind posibile legaturi ale lui Chirieac cu fosta Securitate. Nici pozitia sa de redactor sef la ziarul Gandul nu mai este o certitudine, avand in vedere declaratia lui Cristian Tudor Popescu, conform careia o decizie in acest caz va fi luata dupa decizia CNSAS. Daca isi va pierde pozitia de la Gandul, Bogdan Chirieac va gasi cu siguranta sprijin si intelegere in redactia ZIUA", comenta „Curentul” cu o aluzie la numarul mare de informatori pripasiti la fostul ziar ZIUA.

Basescu despre Chirieac si Rosca: „reprezentati presa ticalosita” ca „santajisti ordinari de presa”

Cu putin timp inainte de devoalarea publica a adevaratei fete a „deontologului” TVR, presedintele Romaniei, Traian Basescu, ii trantise in fata ce crede despre el, intr-un dialog desfasurat in direct, la Televiziunea Romana. Vrand sa-l ironizeze pe presedinte, Bogdan Chirieac i s-a adresat aluziv: „Așa scrie presa asta ticăloșită de care vă luați, eu fiind presa ticăloșită”. „Sunteți, categoric", i-a replicat prompt, dintr-o bucata, Traian Basescu.
Ulterior dezvaluirilor scandalului stenogramelor, intr-o editie speciala a emisiunii „Nasul” de la postul B1 TV,  Basescu nu s-a sfiit sa-i faca pe cei doi, Rosca si Chirieac „santajisti ordinari de presa”. „Domnule, ăsta a avut comportamentul unui pește. A unui pește care îi duce domnului Roșca Stănescu victima pentru șantajat. Asta este Chirieac”, i-a spus Basescu lui Radu Moraru in cadrul emisiunii. „Este o organizație. Nu ați văzut că și Roșca Stănescu nu spune "eu": "noi, noi"… Este liga din sistemul ticăloșit, domnule Moraru, de care vorbeam în anul 2004 și acum aveți șansa uriașă, toți, români și ziariști, să o vedeți la suprafață. Uitați-o cât este de disperată, a ajuns să utilizeze mijloacele mass-media pe care le au la dispoziție pentru intoxicări. Deci, acești "noi" înseamnă instrumente de gen Chirieac, Roșca Stănescu”, a mai subliniat presedintele Romaniei.

Mass media trebuie sa se deparaziteze

In urma acestui cutremur socio-politic, sociologul Liviu Turcu, fost ofiter de informatii de rang inalt refugiat in Statele Unite inainte de 1989, a realizat o analiza a sistemului mafiot de presa, din care redam: “România este într-o fază critică în care, pentru reformarea profundă în spiritul valorilor democrației occidentale a sistemului actual, are nevoie de un sistem politic de tipul republicii prezidențiale. Cu aceasta ajungem la un sector ce exultă în prezent ca mijloc de manipulare și dezinformare a opiniei publice: mass-media. Cu mai bine de 15 ani în urmă am afirmat profetic că invocarea libertății absolute în mass-media românească este un act manipulaționist ce a avut rolul de a servi drept umbrelă psihologică în compensație pentru absența accesului la informații mediatice în fostul regim comunist. În realitate, mass-media postdecembristă a fost parazitată de la bun început de un complex proces diversionist având drept scop controlul percepției publice atât despre trecut, cât și despre evoluțiile curente. Ele au fost totodată paravanul operațiunilor de preluare a controlului politic, economic și financiar de către grupurile de interese născute din fosta clasă politică a regimului comunist în deplină conivență cu fostul segment colaboraționist al birocrației instituțiilor de stat.
Într-o fază ulterioară marcată de altfel evolutiv și de caracterul conflictual acut al relațiilor între nucleele principalelor grupuri de interese ce dominau deja sistemul mass-media au intrat în proces de cartelizare. O cartelizare ce a fost însoțită de epurarea jurnaliștilor care încă mai credeau că pot și trebuie să fie fideli valorilor deontologice și înregimentarea directă, fără perdea, cum se spune, a celor rămași la operațiuni dictate direct de controlorii mass-mediei respective. Audio-vizualul a devenit în ultimii 20 de ani factorul preponderent în formarea sau, mai bine zis, deformarea sub control a percepției opiniei publice. Orice cercetare cu minime pretenții științifice nu poate evita constatarea împingerii percepției publice generale cu preponderență spre zone triviale, vulgare, în detrimentul inculcării valorilor morale și civice ce constituie în mod obiectiv fundamentul unei solide culturi politice individuale”, aprecia reputatul analist roman rezident in Statele Unite ale Americii.
Ziarul „Curentul” solicita cititorilor sa se pronunte la rubrica de comentarii asupra propunerii jurnalistilor on-line de boicotare totala a celor doua canale ale minciunii, atat de catre telespectatori cat si de catre invitatii onesti la emisiunile acestor televiziuni, politicieni sau alte personalitati, care transfera prin prezenta lor acea bruma de onorabilitatea de care au nevoie patronii cartelului media, pentru a-si spala trecutul oneros, de puscariasi si devalizatori, care, foarte probabil, se va rematerializa, in curand, dupa fapta si rasplata.
Victor Roncea

Remember: Stenogramele santajului (interzis minorilor)

Bogdan Chirieac (BC): Sfatul meu e să fii cât mai oficial.
Cătălin Macovei, șeful ANI (CM): Da, da, da.
BC: Să-ți exprimi nemulțumirea, că au fost niște articole nedrepte, dar tu respecți presa și de asta nici n-ai dat în judecată.
CM: Exact, și de aia am și acceptat să ne vedem.
Se aude Sorin Roșca Stănescu (SRS) pe fundal intrând, vorbind la telefon.
SRS: Deci cum i-am spus și lui Bogdan eu nu am nicio simpatie pentru tine…
CM: Mă bucur să aud. Mie-mi plac discuțiile astea bărbătești.
SRS: N-am nicio antipatie personală.
CM: Sunt convins și de asta, vă cred.
SRS: Să dea Dumnezeu să aibă Bogdan dreptate și-ntr-o bună zi să am o simpatie. Pot să-ți spun de ce nu azi. Pentru că știu că ai mers de la unul la altul încercând să-ți păstrezi, să-ți consolidezi poziția.
CM: De la unul la altul, în ce sens?
SRS: ăștia pe care-i controlezi i-ai mai iertat, i-ai mai nu știu ce. Ai făcut un fel de negustorie cu această instituție publică în detrimentul…
CM: Nu, ăsta ar fi un lucru foarte grav. Haideți să discutăm. Mie-mi place că discutăm bărbătește că de-aia am și venit. Să ne vedem. Nu, negustorie nu am făcut, că dacă făceam negustorie să știți că nu ajungeam să dau cu subsemnatul cât am dat. Că nu mă apăra nimeni, să știți. Mâine, ăștia cu care ziceți că am făcut eu comerț, negustorie mă scuipă ca pe o măsea stricată.
SRS: știi cum să te aperi singur. Cum ai încercat să blochezi raportul Curții de Conturi că ai găsit doi consilieri că sunt incompatibili.
CM: Vreți să vă spun adevărul? Deci acolo-s mai mulți incompatibili. Sunt vreo 7. Discutăm deschis, da? Vreau să vă spun că eu puteam să le fac rău. Nici în momentul de față nu are nimeni de la Curtea de Conturi dosar și cu toate astea.
SRS: și ce dacă sunt incompatibili? Nu despre asta vorbim.
CM: Păi stați puțin, lăsați-mă să vă spun. Pentru că nu am vrut să se spună că-i o răzbunare. Pentru că ei au constatat niște rahaturi până la urmă acolo. Că eu n-am furat, spre deosebire de alții, și puteam să le fac dosar, că una e să le zici pe gură că ești incompatibil cu… Doamne iartă-mă! Ei, eu întâi rezolv această problemă pe cale legală, că am văzut că și dvs. vă place justiția. Vă rezolv în justiție și după aia ne ocupăm. Pentru că mie nu-mi place să fac răzbunări pentru că e foarte simplu. Le faci dosar și te duci: ia, hai prietene să negociem. Asta ca să vă răspund la subiectul cu Curtea de Conturi.
SRS: Deci pot să public raportul Curții de Conturi? Chiar dacă ei n-au dat drumul oficial?
CM: Puteți să-l publicați bineînțeles. Dar eu…
SRS: Eu nu știu cât de prieten ești tu cu el. (n.r. cu BC)
CM: Asta să v-o spună Bogdan, că eu nu-mi permit să…
SRS: Nu, dar e vorba de o chestie foarte gravă. Dacă poate, s-o vadă și el sau nu. E vorba de tine, nu de altcineva.
CM: Să vă răspundă Bogdan.
Roșca amenință cu „niște acte“
SRS: Am niște acte. Voi vă hotărâți dacă uită discuția. Poți s-o uiți?
CM: Eu zic că nu, n-o uita. Nu mizați pe asta că nu știu.
BC: Deci pot să uit dacă am venit cu el la tine.
SRS: Păi știi că ai luat 100.000 de la un domn?
CM: Nu, arătați-mi hârtia!
SRS: Nu știu… (scoate documentul)
CM: Nu, domnu’ ăsta a luat împrumut.
SRS: E semnătura ta?
CM: Da!
SRS: și ce scrie aici?
CM: „În prezența martorului“. „Contractul a fost încheiat în prezența martorului Macovei“. Da, așa e, și e valabil și în ziua de azi că ăla n-a dat banii. Adevărat tot ce scrie de la un cap la altul și adevărat că-i semnătura mea. Dar n-am luat eu, din păcate. Acum îmi pare rău, fie vorba între noi, că n-am luat nimic de acolo.
SRS: Păi da. Acum informația care-o am e că ați împărțit banii: tu, martorul, cu ăsta care a luat.
CM: Domnul Roșca, ar fi fost bine. Mă credeți, acum asta n-am cum să dovedesc, dar n-am luat nici măcar un cent și n-am făcut rău.
SRS: și dacă n-ai făcut chestia asta, atunci de ce i-ai dat avocatului cu pixul, semnătura?
CM: Că s-a încheiat în prezența mea.
SRS: Nu asta, ce n-am adus…
CM: La ce vă referiți?
SRS: Că te-ai angajat că-i dai banii înapoi tu și te-ai pârât singur; ai dat o declarație olografă în fața acestui avocat.
CM: Nu, asta aicia nu.
SRS: Nu?
CM: Nu. Arătați-mi declarația! Ce Dumnezeu! Deci dacă am recunoscut că astea-s? Cum să-i dau? Am înnebunit în somn? Când să-i dau? Eu știu că avocatul ar vrea să ia banii de la mine acuma. Dar dacă luam eu banii? Să știți că eu nu am o problemă cu datoriile. Eu când iau un ban îl dau până la ultimul înapoi.
BC: Dar domnul ăla cine-i?
CM: Domnul ăla era un cămătar.

De la acte la amante

BC: Nu e de la amantă?
CM: Nu-i de la amantă, nu, dar totul este absolut real. N-are rost să…
BC: Nu, că-mi dau și eu seama. știi bine că avem și noi de astea…
CM: Nu!
SRS: Dom’le, cu amantele întotdeauna trebuie să ții seama.
CM: Nevastă-mea nu divorțează de mine.
BC: și dacă n-ai grijă de amantă, odată te varsă!
SRS: Dom’le, Patriciu a cumpărat acu câtva timp o colecție extraordinară la o sumă infimă, de la un nenorocit de baron din Franța care era în proces de divorț, știi? Nu se înțelegeau la preț cu nevasta și l-a reclamat la fisc și au venit ăia să-i ia gâtul, că a trișat… și el la fisc, cu câteva sute de mii, acu’ nu știu câți ani, că nu mai avea bani, că era criză…
CM: Asta-n România?
SRS: Nu, în Franța! și le-a luat pe nimic. Era în pragul sinuciderii. S-a dus Dinu și a luat pe nimic și ăla îi pupa și mâinile.
BC: Deci asta e.
CM: Oricum maestrul și Cancan-ul au făcut un lucru bun din toată… mie-mi place să văd partea plină a paharului. Sunt cel mai fidel, nu mă mai prindeți cu gagici și cu…
SRS: Asta nu e bine.
CM: Asta mi-a zis și el, că e cea mai mare greșeală, înspre bătrânețe.

Tintele lui SRS: Blaga, Videanu, Berceanu și „șeful lor“

SRS: Începusem o discuție și a rămas așa, în coadă de pește, cu Videanu!
CM: Așa e.
SRS: N-am amestecat la vremea aceea și numele de Blaga.
CM: Da.
SRS: La data aceea. Pentru ca „poporul“ să afle adevărul, pentru a se face puțină dreptate, m-ar interesa unde v-ați dus cu investigațiile. Până unde au ajuns aceste investigații.
CM: Păi la Blaga s-a terminat. Asta știți!
SRS: Nu știu! și l-ați găsit curat?
CM: Păi am dat-o public asta. Ce-am terminat. Blaga a justificat tot.
SRS: Nu i-ați găsit conturile de afară?
CM: Suntem în procedură… Lui Blaga?
SRS: Da.
CM: Sincer, nu le-am căutat.
SRS: Urât.
CM: Urât, dar nu am știut.
SRS: Dar ceilalți doi?
CM: La ceilalți doi sunt procedurile în curs. Durează. știți cum v-am zis și la televiziune. Elveția nu mai e ce-a fost. Elveția dă tot acuma, dar e o procedură mai complicată.
SRS: Păi și dacă le dă după alegeri?
CM: Am înțeles. Poate dă înainte de alegeri. Aici aveți dreptate că, dacă afli prea târziu, degeaba afli.
SRS: Ar trebui să se știe.
CM: Am înțeles ideea. Dar ziceți-mi cu Blaga. Are conturi în străinătate? Dar chiar habar n-am avut. În ce țară?
SRS: Franța!
CM: Franța? Păi cu francezii avem o relație bună.
BC: Franța e ca-n România.
CM: Păi da. Da-s pe numele lui, că dacă-s pe-a lui văru’ n-am competența. Pentru că în Franța nu-i complicat, cum zice și Bogdan. Ce mi-e Franța, ce mi-e România. Dar dacă nu-s pe numele lui sau pe-a lui nevastă-sa, pa și la revedere. Copiii sunt majori din câte știu eu.
SRS: Păi și cât mai durează procedura asta?
CM: Dacă v-aș zice că durează o saptămână… Nu vă pot garanta cât mai durează. Nu știu, uite o să mă interesez și vă transmit mâine prin Bogdan. Că eu acuma sunt ocupat să dau cu subsemnatul pe la diverse autorități, că tot ziceți dvs. Că mă șantajează, că mă are Băsescu la mână cu nu știu ce. și chiar nu prea m-am mai preocupat în ultima vreme ce s-a mai întâmplat, dar mâine vă transmit prin maestru’.
SRS: Da, Bogdane?
CM: Că eu cred că nu mai e. Teoretic n-ar trebui să mai dureze mult.
SRS: Oricum, și niște detalii ar fi utile. Unde sunt, cum sunt, numere. Mmm?
CM: Am înțeles.

Dărnicia lui Roșca

SRS: Dacă, de pildă, tu-mi dai numerele de cont eu le trimit câte 5 Euro.
BC râde cu poftă
CM: De ce?
SRS: Ca să le verific. (n.r. – râde cu poftă. De fapt, el le trimite bani ca să vadă demnitarii că el le știe conturile. Incomod, nu? și apoi „să-i poată strânge de coaie“ după cum mărturisește ulterior).
CM: Asta putem să facem și noi.
SRS: Poate voi n-aveți. Eu am. I-am strâns.
BC și SRS râd cu poftă.
CM: Noi n-avem, e-adevărat.
BC: Nașule, pregătește și tu 1000. Nu intră 5 Euro.
SRS: Ba da, intră.
CM: Cum să nu, intră și 2 euro jumate.
SRS: Nu merită, băi.
BC: La Videanu, sub un milion nici nu se uită. Las-o-n pula mea!
SRS râde.
SRS: Au intrat mulți acuma de la Urdăreanu (patronul UTI) la Videanu.
CM: Poftiți?
BC: Au intrat foarte mulți bani în vara asta de la Urdăreanu. Foarte mulți.
CM: La Videanu?
SRS: și la Berceanu, și la Videanu.
CM: Foarte interesantă treaba cu nea Punguță, ăla.
SRS: Da.
CM: Soția poate să fie subiectul nostru pentru că…
SRS: Dar nu, e foarte interesant. Nu știu dacă ai apucat să vezi, c-am postat aseară târziu, dar am avut o problemă cu serverul. Ei chiar sunt acționari cu Sulfina Barbu.
CM: Am citit.
BC: Ce-a făcut?
CM: KVB. L-am avut și noi, dar l-am scăpat, ăsta, cum îl chema, ăla de la Garda de Mediu.
SRS: Cum v-a scăpat că a dat declarații aiurea să se apere. Silvian, care-a fost ofițer.
BC: știm cu toții. Păi a fost șeful lui Băsescu!
SRS: Am enorm de multe detalii și date. E un dosar așa gros, că l-am postat eu seara.
CM: Cu Sulfina n-am prea priceput la sfârșit, dar îl mai iau o dată. Nu că eu citesc în fiecare zi blogul dvs. ca să văd dacă mai apar și eu pe-acolo și de aia…

Chirieac, trist că l-a părăsit amanta

SRS: Dacă-l cunoaștem împreună pe Bogdan, n-apari nicăieri.
CM: E, n-am știut asta…
SRS: Dacă tot am făcut cunoștință, eu sunt foarte corect.
CM: La fel și eu.
SRS: Iar atunci, degeaba spui c-am dat tot ce-am avut. La televizor, cu aia era călare pe mine. Câștigase procesul cu tine.
CM: Păi da, l-a câștigat, dar mai e recursul.
SRS: Eu puteam să mă duc la două televiziuni – Realitatea TV și Antena 3, n.red -, tu-ți dai seama ce emisiuni făceam. Ce audiență!
BC: Ce emisiune?
CM: Nu e Bogdane, n-ai pierdut nimic. Trebuie să fim cinstiți.
BC: Sunt disperat. Iară m-a abandonat amanta… Sunt pielea pulii.
CM: Uite, pe tine nu te prinde Cancan-ul, numai pe mine mă prinde.
CB: Ce, bă, sunt demnitar?
SRS: Suntem oameni obișnuiți. Cum zice el: cetățean.
BC: Standard mediu suntem!
SRS râde cu poftă
BC: Standard mediu suntem, în pula mea!
SRS: șomer, mă!
BC: Eu sunt șef de ONG, director de ONG.
CM: OK, vedem ce este, și mâine mă văd cu maestrul (BC).

Roșca vrea să-l strângă pe Berceanu de coaie

SRS: Absolut! Sincer, preocupările mele nu sunt să fac rău unor oameni; nici lui Berceanu. Problema mea e că ăsta distruge un sistem… democratic. Am o problemă.
CM: Berceanu e un tip.
SRS: Nu Berceanu distruge, șeful lor.
CM: Da’ să știți, după părerea mea, Berceanu e un tip care nu știu de cât răspunde acolo. El e cam independent.
SRS: El joacă. E unul dintre marii actori ai țării, îi merge capul, are experiență. Jos pălăria.
BC: Are coaie.
SRS: Dar cineva trebuie să i le strângă și lui. Da’ și decât să i le strângă pe jos când nu mai are rost, i le strâng eu între picioare.
Bogdan Chirieac râde cu poftă.
CM: Maestre, cu părere de rău, trebuie să vă zic că n-am beneficiat de niciun cent.
SRS: Deci omul n-a vrut să-mi dea ce i-ai dat tu în scris.
CM: Păi n-are.
SRS: și a spus că nu-mi dă, că nu vrea să te bage în pușcărie. Îți dau cuvântul meu.
CM: Da, eu vă cred.
SRS: C-a spus că nu vrea să se-ajungă la un dosar penal.
CM: Vă cred, dar ideea este: la ce dosar penal? C-aș fi luat niște bani?
SRS: I-ai dat niște declarații. Poate că băuseși…
CM: Nu, stau prost cu băutura.
SRS: Ai dat niște declarații în care ai recunoscut niște lucruri grave. Ca o garanție că-i vei da banii.
CM: Nu. Vă rog să verificați. Nu vi se pare nefiresc? V-a dat începutul și de ce nu v-a dat și… Că aia era…
SRS: Probabil ca să te atenționeze prin mine. Dar pe mine nu mă interesează cei 50.000.
CM: Dar să știți că eu discut cu băiatul ăla; mai discut și acum, deci nu…

Pentru Roșca și Chirieac, 50.000 de euro nu mai reprezintă o sumă

SRS: Deci pe mine nu mă interesează banii în afacerea asta: ai tăi, ai lui, ai cui or fi, pe mine mă interesează…
CM: Pe mine m-ar fi interesat, că e o sumă, care pentru mine, cel puțin, e o sumă mare asta.
Bogdan Chirieac râde.
SRS: Pentru mine nu mai e (râde și el)
CM: Sunteți în altă ligă.
SRS: Recunosc deschis.
CM: Sunteți în altă ligă, dar vă spun: acea hârtie nu există, sincer, că dacă discutăm atât de deschis încât n-avea rost ca să vă ascund. Nu i-am dat ăluia în scris. N-aveam cum să-i dau în scris așa ceva.
SRS: Bun! Ajută opinia publică, te rog frumos. Niciodată nu se va ști că-i ceva de la tine. Niciodată. Deci eu niciodată nu am divulgat vreo sursă. La mine nu există așa ceva. În definitiv, și tu ai nevoie să-ți faci ceva la un moment dat, să se vadă că voi munciți acolo, și atunci lumea știe că nu mă am bine cu tine, nu? Așa știe toată lumea.
CM: Da!
SRS: și-atunci, perfect. Dacă eu scot ceva, am pe cineva acolo. și când scot ceva, nu scot împotriva activității voastre, mă refer la partea pozitivă a activității voastre, ci scot împotriva unor cetățeni care n-au fost corecți. Gândește-te că avem cel mai bun prilej și cele mai bune condiții de a colabora. Nimeni nu poate să bănuiască.
CM: Să ne suspecteze de prietenii.
SRS: Corect ce spun?
CM: Da!

Urmează discuția a lui Roșca Stănescu cu Bogdan Chirieac despre o conferință.
Îi sună telefonul, vorbește.
SRS: Iar am băgat niște nenorociri pe site…

Chirieac, artizanul pre-șantajului

Cătălin Macovei: Cum ești, Bogdane?
Bogdan Chirieac: Am avut și perioade mai bune…
CM: Așa e, na… Cu balamucul de rigoare… Tu ce faci?
BC: Bani.
CM: E bine dacă faci și niște bani. Înseamnă că faci și lucruri bune…
BC: Ai văzut tu vreodată presa să facă lucruri bune în țara asta?
CM: Dac-o spui tu, înseamnă că e chiar nasol.
BC: Am vorbit aseară cu el (Sorin Roșca Stănescu – n. red.) despre ce ar fi vorba și a zis că sunt două înscrisuri.
CM: Așa.
BC: Că pizda aceea s-a dus la el, da (e vorba de o dră secretară de la ANI – n. red.), deci două chestii olografe în pula mea.
CM: Da…

Dovada șantajului de presă

BC: Si că de data asta nu le-ar da, dar vrea și el ceva la schimb, și anume să avansezi cu dosarele lui Berceanu și Videanu.
CM: Aha. Dar despre ce înscrisuri e vorba?
BC: Acum o să aflăm că dac-aș ști… Că el aseară…
CM: Înțeleg că-s chestii oficiale, nu-s amoroase.
BC: Habar nu am!
CM: Dacă-s amoroase n-are decåt să le dea.
BC: Nici n-am vrut să insist, că era Ciuvică cu ochii pe noi.
CM: Aa, v-ați văzut „face to face“.
BC: Face to face, de ce? C-am fost aseară la emisiune cu el.
CM: De, frate, eu vreau să spună că nu mă mai uit la emisiuni, nu mai…
BC: Foarte bine faci.
CM: Îmi bag pula, m-am săturat.
BC: Foarte bine faci.
CM: Videanu și Berceanu… Are lumea boală pe Videanu și pe Berceanu.
BC: Așa e…
BC: Dar știi de ce are boală: că nu-mpart!
CM: Mănåncă singuri?
BC: Da.
CM: Nici asta nu e corect.
BC: Deci nu că fură, că de furat fură de rup.
CM: Băi, dar nu e corect.
BC: Dar nu-mpart nimic! Videanu i-a mai dat, Berceanu chiar mai puțin. I-au mai dat la campanie lui Băsescu, dar în rest nimic. Numai ei. și au perfectă dreptate ăștia: „Băi, du-te în pula mea“. Povestea ăsta, Victoraș Ponta, în guvern, nici la DIP-ul nu era așa (Dan Ioan Popescu – n. red.), cåte chestii din alea nediscutate bagă Videanu. știi că e ședință de guvern marțea asta…

După șantaj, se ling rănile

BC: Si ăștia-s prietenii tăi?
CM: Da.
BC: Mă rog.
CM: Da mă, dar asta e subțire. Mă gândesc.
BC: Trebuie mai multă grijă.
CM: Nu, ăla, creditorul e problema. Păi zicea că ce: să-i scriu eu! Doar n-am înnebunit? Asta e bluf! Îi dădea ăla… Păi îți dai seama că dacă îi dădea astea și-aș fi scris eu ceva, eraaaa…
(…)
CM: Să mă gåndesc pånă luni să văd care-i problema… Deci eu credeam că-i altceva, cine știe ce. Băi, dar mă crezi că acolo eu am fost pur și simplu martor; eu n-am avut, și ți-am zis după, ce circ, că ăla a făcut uråt. Bă, că să-mi dea ăla bani. Da mă, să-ți dea banii, dar nu veni la mine, că eu am fost martor la încheiere și mă duc oriunde și spun că i-ai dat bani că el zicea că „ce, dom’le, nu mai recunoști?“. Ba da, dom’le, recunosc că i-ai dat banii, dar eu n-am nicio treabă.
BC: și ăsta de ce nu i-a dat banii.
CM: Că dracu să-l ia. Că n-a avut de unde.
BC: Dar pentru ce, ca să cumpere un pămånt, ceva?
CM: Bogdane, sincer să fiu, nu știu ce e. ăștia aveau niște combinații cu terenuri între ei. Nu știu și mai bine că nu știu.

Fezandeala: „Ce caută președintele ANI cu traficanții de terenuri, în mafia imobiliară“

CM: Nu știu, e foarte delicată. Pånă la urmă, dacă e să scrie… Mă, omule, tu nu-nțelegi că acuma chiar n-am niciun interes să te mint pe tine: chiar nu am avut nicio treabă.
BC: Nu asta-i problema.
CM: știu că nu asta-i problema, legal vorbind.
BC: Nu ai niciun fel de problemă în planul legalității. Problema este strict în planul imaginii în ceea ce te privește.
CM: Da
BC: Aia, în pula mea.
CM: Păi da, poa’ să scrie, e escroc. A escrocat, pă pula mea.
BC: A escrocat, n-a escrocat…
CM: Bogdane, dar asta vreau să spun că e o chestie de când lucram în domeniul privat. Deci nu-i acuma. E din 2007. N-aveam nicio funcție publică.
BC: Mă gandesc că…
CM: Nici măcar garant, că dacă e s-o luăm pe… sunt martor mă, martor că s-a încheiat contractul.
BC: Deci dac-o spargem o spargem. S-o spargem măine.
CM: Păi cum s-o spargem måine?
BC: S-o dăm noi în presă. Necentrată pe tine.
CM: Mda, băi și m-am întålnit acum vreo două luni cu el. ăla: „ce faci?“. „Bine, ăla nu mi-a dat banii“. „și eu ce vrei să-ți fac?“. S-au auzit, s-au pula mea..
BC: Deci asta-i ticăloșie groasă, månca-ți-aș, să-i lase înscrisurile lui NAșU’.
CM: Eu cred că nu i le-a dat lui. Cred că le-a dat prin cineva, printr-un intermediar.
BC: De unde știi tu. Cred că NAșU’ cånd a dat în tine, s-a dus! Că așa se întåmplă. Dai într-unul, vine lumea singură. Nu că n-avea de unde să-l știe pe ăsta.
CM: Păi n-avea. E un avocat de doi lei. Corect! și lumea atunci: uite, dom’le, că mai știu și eu. știu cum e, se rostogolește treaba.
BC: Fiindcă să-ți spun o chestie. Dacă treaba cu gagica în planul opiniei publice n-a avut absolut nicio relevanță, ai și remarcat. Băi ce ticăloși. De asta-ți spun. Eu le gestionez în planul imaginii. Chestiunea cu banu’. Lumea-i mult mai atentă la bani.
CM: știu decåt la gagici și la…
BC: Deci asta cu gagica îți garantez că nu ți-a scăzut cu nimic, ba dimpotrivă. Dar asta cu banii, ce caută președintele ANI, cu traficanții de terenuri, în mafia imobiliară.
CM: Bine, îți dai seama că poate ăștia nu-s nici mafioți, nu-s nimic. ăla care a dat banii e avocat și celălalt e om obișnuit. Nu sunt. Dar poate s-o bage, s-o umfle, știi?
BC: Adică ce, tu îi bănuiești pe ăștia de bună-credință. Dacă era bună-credință nu puneau måna pe documentele astea. Despre ce vorbim.

„PSD o să iasă să spună că cerem schimbarea președintelui ANI“

BC: Aia, că ai pe cineva. Chiar dacă nu te acuză pe tine direct, te acuză că nu poți stăpåni instituția. Eu ți-o analizez exact așa cum e și chiar vreau să găsesc o soluție să te scot din căcatul ăsta. Pe de altă parte, dacă o dă el cum vrea el, e o chestie ultra-nasoală, din cauza asta mă gåndesc să o spargem noi. Fiindcă ăștia care e, pula mea, deci PSD, o să iasă să spună că cerem schimbarea președintelui ANI care e amestecat în mafia imobiliară.

Prelucrarea psihologică a șefului ANI

CM: Spune-i că vreau să mă gåndesc pånă luni. Vreau să-mi analizez și eu…
BC: Nu trebuie să-i spun nimic deocamdată.
CM: … șansele, să pun în balanță.
BC: Deci, dacă mă sună…
CM: Eu sunt un tip calculat. Îmi place să analizez.
BC: Pulică ăsta! Ticălosul care a dat, nu poți să-l contactezi?
CM: Ba da, o să vorbesc cu el. Îți dai seama că o să mă duc peste el!
BC: Dar ai o singură problemă. Tot ce-i spui îi spune lui Roșca.
CM: Cu cine, cu ăla care a dat banii.
BC: Da. ăla te-a dat în gåt.
CM: Păi da, ăla m-a dat în gåt.
BC: Deci tot ce-i spui îi spune.
CM: Da. și cred că nu o să-i convină lu’ ăsta, după aia, că el știe.
BC: Deci, opinia mea e că ăla e un ticălos sinistru cu care nu mai ai…
CM: Nici nu ar fi bine să-l contactez.
BC: Mai ales că orice-i spui o să spună „dom’le, a încercat să mă amenințe“.
CM: și dăm în altele.
BC: Dăm în alte chestii, da.
CM: Pe de altă parte, să vorbesc cu ăla care a luat banii.
BC: Nu, tu nu mai ai ce să faci în cazul ăsta.
Vorbește la telefon.
BC: Opinia mea e că în niciun caz să-i contactezi pe cei doi. Deci singura ta chestie este că erai în domeniul privat și în cazul unui proces vei depune ca martor.
CM: Exact.
BC: Pentru că în acest moment orice vorbire cu aceștia…
CM: Nu poate decåt să înrăutățească situația.
BC: Deci dacă ăla care a dat banul… Bătråne, e asemenea calitate umană încåt a dat aceste hårtii cu tine lui Roșca. Despre ce vorbim?
CM: Îți dai seama că…
BC: Despre ce pula mea vorbim? Îți dai seama cu ce te confrunți acolo? Deci absolut e ceva înspăimîntător. și asta-i la tine, bătråne: atacul.
CM: Pai da. Îți dai seama că îl doare în pulă pe ăla de la care a luat bani. Că ăla e un nimeni. Bun, și care să fie interesul lui ăla? O fi luat ceva bani?
BC: N-ai văzut ce i-o fi spus lui ăsta. și alte chestii, și nu știu ce. S-o fi dus la Roșca că tu ai luat jumate din bani.
CM: și i-am dat și scris.
BC: Aia cu scrisul a încercat el marea cu degetul să te sperie un pic, dar…
CM: Păi unde să le scriu. N-ai auzit: „te-oi fi îmbătat“. Stau prost cu băutura.
BC: A, mai poa’ să fie altceva. Mai poate fi o făcătură.
CM: E, asta ar fi nasol dacă e, dar…
BC: Dragul meu, se descoperă. Se descoperă că e o făcătură și pe cine mai interesează.
CM: Corect. Că vorba aia, scrie la calculator textul și semnătura mea, mare șmecherie, se scanează.
BC: Deci despre ce vorbim? Adică poate fi un set-up (înscenare, n.r.) complet. Iar în partea asta, pula mea. Asta-ți spun, că faptul că există semnătura ta pe aia de martor și de nu știu ce este suficient de…, și-i autentică. Este suficient pentru a cauționa și o eventuală declarație a ta, falsă.
Chirieac: „Are dreptate și Băsescu cu ticăloșia din presă“
CM: Prin care să fie grozăvii.
BC: Da, falsă!
CM: Păi ăsta-i adevărul. Ce vroiai să zic, că nu-i a mea?
BC: Bă, ce ticălos, să-mi bag pula în mă-sa, ce ticălos. Îți spun că are dreptate și Băsescu cu ticăloșia din presă. (Era o referire a lui Băsescu chiar la el, într-o emisiune de la TVR –
n. red.)

„Dracu’ Roșca și fra-su Vîntu“: „O să le publice sau o să-i șantajeze pe Videanu, Berceanu…“

BC: Stii cine îl poate bloca pe Roșca?
CM: Mm?
BC: Dar scapi de dracu, dai de fra-su: Vîntu!
CM: și Vîntu o să vrea același lucru.
BC: Vezi? Pula mea! Ei nici de șantaj nu poți să-i acuzi. Nu ți-au cerut nimic. ți-au cerut să-ți faci datoria.
CM: (Råde) Păi da, dar mi-a cerut să-i dau lui cum ar veni.
BC: Ca ziarist, să-i dai lui ca să publice, că neavånd raportul ăsta ți-a cerut să-i dai informații ca să le publice. Acum, ca să le publice sau să-i șantajeze pe Videanu, Berceanu…
CM: Asta nu mai știu.
BC: Dar oficial (oficial însemnånd la EL CAPITANO – n. red.) ți-a cerut ca să dai acte să le publice. Pentru „interesul public“, pentru „a salva țara“.
CM pufnește.

Al meu Predoiu

Bogdan Chirieac: Si de ce mi l-au futut și pe Cătălin Predoiu?… N-am apucat să vorbesc cu Vîntu față către față. Chestia aia făcută de Realitatea cu intratul în vestiar peste el. Băi, nu se poate așa ceva.
Cătălin Macovei: Ei, nu se poate. Bine că n-a intrat la duș.
BC: Da, mă. Așa ceva, și înregistrare ilegală. Băi, nu se poate așa, băi, nu se poate așa ceva. și Vîntu știa de chestia asta că i-am zis: „Băi, ce pula mea, mă, asta-i Realitatea?“ Face: „Să mă dai în judecată!“.
CM (întrebător): Aa?
BC: „Să mă dai în judecată!“
CM: Cine-a zis?
BC: Vîntu! Tre’ să ajung să vorbesc față către față cu el.

De dragul lui Patriciu, Roșca îl amenință pe Băsescu

CM: Roșca e jucător. Într-un fel, să știi că-mi place. Hai să fim sinceri. Omul știe să joace.
BC: Băi, și să știi că dac-ajungi… Să știi că eu am fost profund surprins de ce-a făcut atunci.
CM: ți-am zis, cu doza lui de ticăloșie.
BC: El este, era în același timp foarte bun prieten și cu Băsescu, și cu Patriciu, în mod real. și cånd Băsescu a vrut să-l fută pe Patriciu…
CM: Atunci s-au stricat, nu?
BC: Atunci s-a stricat. Atunci cånd l-a sunat pe Băsescu. Deci ei jucau table împreună la Snagov, la pula mea, înțelegi? și l-a sunat la telefon spunåndu-i: „Traiane, să-mi bag pula, dacă te iei de Dinu, te fac!“. Iar Băsescu a ieșit în presă și-a spus că a fost amenințat de un jurnalist!
CM: Da, mi-aduc aminte episodul.
BC: Roșca Stănescu, pula mea, nu știu ce…
Bogdan Chirieac vorbește la telefon în limba engleză cu un „prieten din țările calde“, care îi solicită un CV pentru a putea fi cooptat în stafful său. Formează un număr de telefon unde îi răspunde „Dudișor“, asistenta iubită, pe care o roagă să-i trimită CV-ul său prin fax domnului Ernst Rohrer. (rezumat)

Geoană a strâns câteva zeci de milioane

BC: Greu cu gagicile. Măcar să fii bucuros că esți ok cu prietena. Pe mine m-a lăsat amanta iară. Aveam tot timpul discuții. și apoi mă întreabă lumea de ce sunt așa de rău la televizor.
BC: A fost de un ridicol absolut Geoană cu chestiile alea, 50.000 de case pentru familiile tinere cu chirie. Dom’le, n-a făcut una.
(Apoi dă un interviu unei ziariste de la „Gazeta de Cluj“ despre referendum, în care afirmă că acesta nu are rost).
BC: Deci, Cătăline, începe o campanie anti-Băsescu și anti-Geoană. O să spui, bine, de ce anti-Geoană? De ce? Geoană știe că n-are nicio șansă și atunci toți banii pe care i-a stråns, și a stråns cåteva ZECI DE MILIOANE, îi duce la soacră-sa. N-ai văzut așa ceva. Bătråne, n-a plătit ni-că-ieri pe nimeni!
CM: De ce?
BC: Păi dacă tot pierde.
CM: Păi și nu țipă lumea, băi, banii, ți-am dat banii, ce faci?
BC: Asta se întåmplă, asta se întåmplă. Deci, pă televiziuni, pă ziare, nene, îi bagă pula pånă-n epiglotă (n.r.: Mic cartilagiu al regiunii superioare a laringelui. Situată la extremitatea superioară a laringelui, ea face parte din peretele anterior al acestui organ; baza limbii se găsește chiar deasupra și în fața ei.)

Vânzătorul de locuri în parlament și în ministere

BC: E un fenomen! Să fuți cel mai mare partid comunist, cel mai mare partid din Romånia, care-i partidul comunist, numai pentru bani. În condițiile-n care-ai stråns, Cătăline… Lasă-mă-n pula mea! Deci ai våndut locurile-n parlament!… Aicia la stånga?
CM: Da, încolo…
BC: Ai våndut locurile în parlament, ai våndut locurile în ministere, ți-ai luat banul, bătråne. Ai intrat pe toate „deal“-urile (n.r.: afacerile) și s-au așezat niște lucruri. și frate, ai stråns bani. Ai luat cu șapte måini, ai luat cu pula mea…

Executiile de presa marca Realitatea

Bogdan Chirieac: Începe o campanie anti-Băsescu… Vîntu, Patriciu, Roșca Stănescu, pula mea… (mașina rulează; Chirieac revine la problema lui Macovei) știi cine îl poate bloca pe Roșca?
CM: Mm?
BC: Dar scapi de dracu, dai de fra-su: Vîntu!
CM: și Vîntu o să vrea același lucru.
BC: Vezi? Pula mea! Ei nici de șantaj nu poți să-i acuzi. Nu ți-au cerut nimic. ți-au cerut să-ți faci datoria.
CM: (råde) Păi da, dar mi-a cerut să-i dau lui cum ar veni.
BC: Ca ziarist, să-i dai lui ca să publice, că neavånd raportul ăsta ți-a cerut să-i dai informații ca să le publice. Acum, ca să le publice sau să-i șantajeze pe Videanu, Berceanu…
CM: Asta nu mai știu.
BC: Dar oficial (oficial însemnånd la EL CAPITANO – n.r.) ți-a cerut ca să dai acte să le publice. Pentru „interesul public“, pentru „a salva țara“.

CM pufnește
Bogdan Chirieac este sunat de la restaurantul Hotelului Parc, unde îl invitase anterior și pe Cătălin Macovei și unde urma să se întålnească printre alții cu Marius Pieleanu (PSD), Alecu Racoviceanu („Gardianul“) și Răzvan Dumitrescu (Realitatea TV).

BC: Da, frate, sunt în Otopeni
Marius Pieleanu: Mai vii astăzi?
BC: Pai ți-am spus două jumate, că ajung eu… Sunt în Otopeni.
MP: Dacă ești în Otopeni, ajungi fix pula la două jumate.
BC: Pula mea, dacă ne-ai pus pe toți în funcție de pula domniei tale: că ai tu emisiune ne-ai tras pe toți.
MP: Nu-i adevărat de loc. Răzvan a pus ziua de vineri. El a vrut astăzi.
BC: A zis la două. Răzvan a venit?
MP: Răzvan a venit, Alecu a venit, suntem la ciorbe acuma. Ia o ciorbă că ești comunist de bine…
BC: Bine, păi o să iau și eu o ciorbă de văcuță… Pa, pa!
BC (către Cătălin Macovei): Vrei să mănånci cu noi?

(E a doua oară cånd îl invită să vină la această masă de prånz, la Hotel Parc, și să se întålnească cu Alecu Racoviceanu și cu Răzvan Dumitrescu – n.r.)

CM: Nu, nu, că am o întålnire acuma.
BC: Fi-ți-ar întålnirea să-ți fie…
CM (revine la subiectul șantajului): Bogdane, să știi că eu nu sunt atåt de îngrijorat. Am curu' tare, ca să zic așa… Evident că-i o chestie absolut neplăcută, dar, băi frate, dacă ciordeam ceva, dacă aveam vreo implicare, atuncea tremuram.
BC: Bătråne, Cătălin: eu te apăr! Deci eu o să spun așa: domnul Macovei era avocat.
CM: Eram consultant, nu eram avocat. Dar eram în domeniul privat.
BC: Așa. În domeniul privat. și, ca martor, a girat un împrumut. Ca martor.
CM: N-am girat. Am fost de față. Nici măcar n-am girat. C-altfel mă trecea girant, garant.
BC: Un împrumut între două persoane private.
CM: Exact!
BC: Ce i se poate reproșa, mai ales că le cunoștea pe-amåndouă?
CM: Da.
BC: Deci, asta nu-i o problemă. Dar o campanie de presă ridicată la putere… că dacă apare în „Ziua“, „it doesn't make sense“…
CM: Da.
BC: Adică „Ziua“ singură n-are putere. Dacă o preia Realitatea, se finalizează cu demiterea ta. Demisie sau demitere, cum vrei.

(Cazul cu trucajul forțat de „Gardianul“ și Realitatea cu Băsescu – n.r.)

CM: Nu-s foarte convins. Adică Realitatea!, bun, și ce: „Președintele ANI e în mafie!“? Eu habar n-am; adică arătați-mi mafia imobiliară. Dacă era Popoviciu, dacă era vreun magnat de-ăsta. Dar sunt două persoane fizice, Bogdane. Unde-s mafioți? Pånă la urmă, hai, trebuie să dovedești…
BC: NU, nu! Chiar nu trebuie să dovedești.
CM: Ca ăia-s mafioți? Păi n-au cazier, n-au dosare penale, unu-i avocat!
BC: Mi se rupe pula. Chiar mi se rupe pula. Unde, cånd a mai dovedit presa din Romånia ceva?!
CM: Acu' zece ani poate…
BC: Așa, cam așa ceva… Să fim serioși!

Video

{youtube}fXdg1BbGfI8{/youtube}

Varianta Audio mai jos

http://www.trilulilu.ro/VictoRoncea/3c983f9f57ce87

http://www.trilulilu.ro/VictoRoncea/e6acae5ccc7cef

http://www.trilulilu.ro/VictoRoncea/14d40dd6f089ed

http://www.trilulilu.ro/VictoRoncea/d69aa8d14df1fa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.