Acasă Actualitate Jaf Phoenixmedificator

Jaf Phoenixmedificator

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi a finalizat recent controlul in legatura cu modul in care majoritatea spitalelor din Romania deruleaza contracte privind aprovizionarea cu consumabile sanitare cu firmele -teparului- strategic Sorin Beraru. Acoperind primele sase luni ale acestui an, perioada in care, datorita scandalului izbucnit in cazul CI-CO, care l-a obligat pe marele afacerist sa fuga in Israel, si a dezvaluirilor ziarului nostru despre marile afaceri pe care le invarte in Sanatate, companiile imperiului Beraru au fost obligate sa-si ajusteze putin tunurile de zeci si sute de miliarde trase bugetului de stat, controlul arata insa cat se poate de convingator dimensiunea impresionanta a jafului practicat de acestea.

Phoenixmed, garantat aproape 100%

Astfel, dintre cele 236 de spitale controlate, 218 (adica 90%, procent incredibil) s-au aprovizionat de la SC Phoenixmed SA, cea mai importanta companie a clanului Beraru in afacerile cu material sanitar. Valoarea totala a contractelor este de circa patru milioane de dolari, din care jumatate a fost platita deja. De mentionat insa doua aspecte extrem de importante: cele 236 de spitale reprezinta doar jumatate din numarul unitatilor presupuse a avea relatii comerciale cu firmele lui Beraru, iar din aprilie-mai, cand businessmanul romano-israelian a simtit ca lucrurile incep sa se imputa, a recurs la o manevra abila, -clonand-, practic, Phoenixmed SA intr-o companie -curata-, cu alti actionari pe hartie, numita… Phoenixmed 2000! Cum aceasta a preluat peste noapte tot personalul si patrimoniul – inclusiv contractele – suratei sale, este de presupus ca valoarea inregistrata in raportul de control este totusi sub cea reala.

Cum s-au deschis usile pentru firma lui Beraru

Cea mai interesanta parte a documentului se refera insa la subterfugiile practicate de Phoenixmed si acceptate, tacit sau cu buna-stiinta, de conducerile spitalelor pentru maximizarea profitului companiei. Totul pleaca, bineinteles, de la modul de organizare, desfasurare si realizare a achizitiilor, conceput in asa fel, incat sa asigure firmei lui Beraru accesul cat mai simplu la fondurile bugetare. Astfel, Curtea de Conturi a constatat cel putin trei tipuri de practici:

– selectia furnizorilor de materiale sanitare s-a facut, in majoritatea cazurilor, pe baza ofertelor depuse periodic de acestia, din proprie initiativa, consecinta a faptului ca unitatile spitalicesti nu au elaborat caiete de sarcini si nu au lansat cereri de oferta;

– in cazul in care selectia furnizorilor s-a efectuat pe baza de licitatie sau analiza de oferte, nu au fost incheiate procese-verbale de adjudecare a castigatorului;

– achizitiile de materiale sanitare au fost efectuate, in majoritatea cazurilor, periodic, doar pe baza de comanda, fara sa fi existat un necesar anual care sa fi stat la baza incheierii unor comenzi ferme, doar 12 dintre cele 218 spitale incheiand contracte, restul operand cu Phoenximed exclusiv pe baza de comenzi.

Fara caiete de sarcini, Phoenixmed a jonglat cum a vrut cu tipurile de produse pe care le comercializa, inventand, de exemplu, cate doua feluri de vata Narcis, evident, cu preturi diferite, cand in realitate era vorba de acelasi sortiment, iar fara proces-verbal privind desemnarea castigatorului, Phoenixmed a putut sa faca livrari chiar si acolo unde pierduse de drept batalia.

Phoenixmed s-a jucat cu spitalele de-a -Pretul corect-

In aceste conditii, obtinand contracte pe banda rulanta, Phoenixmed a facut propria sa lege in materie de preturi. Inspectorii Curtii de Conturi au constatat practica preturilor diferite pentru acelasi material, in aceeasi perioada, acceptata cu draga inima de conducerile spitalelor. De exemplu, vata BBB 200 grame Narcis era vanduta in ianuarie cu 14.900 de lei pachetul la Filantropia si 16.500 la Fundeni, pentru ca, in mai, sa varieze de la 11.000 (Cantacuzino) la 17.990 lei la Spitalul Fundeni. Cel mai frapant exemplu este insa cel al compreselor 40 x 40 x 100 care, in vreme ce erau comercializate cu 12.700-12.900 la Spitalul Bagdasar, erau oferite cu 98.000 de lei pachetul la Institutul Oncologic, pentru a sari, in paralel, la 110.000, ba chiar la 118.500, in cazul Spitalului de Psihiatrie Balaceanca!

Am castigat, acum hai sa furam!

Raportul Curtii de Conturi evidentiaza si faptul ca, la spitalele din Bacau, Bihor, Cluj si Galati, ofertele Phoenximed au fost acceptate chiar in conditiile in care preturile acestora erau net superioare concurentei. O dovada mai clara ca lucrurile erau decise cu mult timp inainte si altundeva decat in sala de licitatie nici ca poate exista! Exista apoi nenumarate cazuri de spitale din Alba, Bihor, Cluj, Dambovita, Gorj, Maramures si Tulcea care au acceptat in momentul facturarii cu totul alte preturi decat cele inscrise in oferta castigatoare a firmei lui Beraru. Diferentele facturate astfel au depasit jumatate de miliard de dolari, suma urmand a fi recuperata de la furnizor.

Va urma la rand si Phoenixmed 2000?

Concluzia operatiunii de control, efectuata de Curtea de Conturi, este ca efectuarea de achizitii sanitare de la Phoenixmed a fost facuta prin procedee care au condus la nerespectarea prevederilor legale ce reglementeaza achizitiile publice de bunuri si servicii, producand pagube unitatilor spitalicesti. De mentionat ca, fata de pseudo-controlul efectuat in august de CNAS, in care se sustinea ca valoarea totala a contractelor incheiate de spitale cu firmele lui Beraru din 1999 si pana la jumatatea anului in curs era de doar 200 de miliarde, suma avansata de Curtea de Conturi pe jumatate din 2001 pare mult mai credibila. Asteptam acum ca autoritatile sa procedeze in mod similar si pentru a doua parte a anului, de aceasta data in cazul Phoenixmed 2000, pentru a descoperi cum, in milioane de dolari, cifra de afaceri a lui Beraru din Sanatate se scrie in continuare cu doua cifre…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.