Acasă Actualitate Judecatoarea Stoican trage dupa ea in puscarie o grefiera nevinovata

Judecatoarea Stoican trage dupa ea in puscarie o grefiera nevinovata

DISTRIBUIȚI


Sub presiunea apasatoare a organismelor internationale, justitia romana este nevoita sa dea din cand in cand semnale de lupta impotriva curuptiei din propriul sistem. Unul dintre aceste momente s-a vrut a fi judecarea si condamnarea judecatoarei corupte Georgeta Stoican, devenita multimiliardara in urma -afacerilor- imobiliare din zona Primaverii, pe care le aranja in instanta, restituind fraudulos imobile nationalizate. S-a trimis in judecata un lot: judecatoarea Georgeta Stoican, complicea sa, avocata Nicoleta Maracine, si o grefiera care a avut ghinionul de a fi repartizata la una dintre sedintele publice masluite de Stoican. Evident, ca fina cunoscatoare a sistemului, judecatoarea corupta stia cum sa-si asigure spatele in cazul ca ar fi prinsa, aruncandu-si o parte din vina pe umerii -pionilor- de sacrificiu. Stoican, ca presedinte al completului de judecata, si-a repartizat-o pe grefiera Liliana Tica pentru a o sacrifica la nevoie. De altfel, grefiera fost condamnata la 1,2 ani inchisoare cu suspendare, acuzata fiind pentru ca s-a supus regulamentului de ordine interioara si a semnat ceea ce i-a dispus presedintele completului de judecata, Georgeta Stoican. De asemenea, trebuie semnalata curioasa usurinta cu care s-au ignorat probele nevinovatiei tinerei grefiere prinse in acest joc al coruptiei. Prin acest trist concurs de imprejurari, judecatoarea Stoican va putea trai linistita cu miliardele -agonisite- dupa ce isi va executa scurta pedeapsa de 1,2 ani de inchisoare. Avocata Maracine deja a fugit din tara cu miliardele obtinute in complicitate cu judecatoarea, iar singura care va plati pentru afacerile acestora va fi tanara Liliana Tica.

O grefiera -corupta-, muritoare de foame

Condamnata tot la 1,2 ani de inchisoare, dar cu suspendarea conditionata a executarii, Liliana Tica isi va trai viata ca un cosmar, intre Spitalul Oncologic – pentru a-si trata problemele medicale – si casa derapanata, in care va fi intretinuta de mama, o pensionara care, la randul ei, a slujit 44 de ani justitia romana, tot ca grefiera.

In afara probelor prezentate noua, nevinovatia grefierei Liliana Tica este demonstrata de situatia sa actuala. Bolnava, saraca, dar demna. In primul rand, daca ar fi fost corupta, acum nu ar mai fi stat intr-o casa darapanata, cu gazele taiate si intretinuta de mama sa, ci ar fi locuit intr-o viluta cocheta sau macar intr-un apartament bine pus la punct. Apoi, daca ar fi cazut in tentatia coruptiei, nu s-ar mai fi luptat pentru nedreptatea care i s-a facut si, daca ar mai fi primit si bani, s-ar fi bucurat de libertatea data de suspendarea executarii pedepsei si ar fi putut sa-si intemeieze o afacere. Acestea sunt argumente de bun-simt. Urmeaza probele care au fost prezentate in instanta, dar care, dubios, au fost ignorate cu obstinatie.

Haosul din rechizitorii

In primul rand, trebuie spus ca Liliana Tica a fost trimisa in judecata fiind acuzata ca a semnat adrese dictate de presedintele completului de judecata, judecatoarea Georgeta Stoican, in dosarele masluite de aceasta din urma. Prin doua rechizitorii al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (PCAB), emise de procurorul Luminita Palade, intr-unul a fost scoasa de sub urmarirea penala, pentru ca in cel de-al doilea sa fie trimisa in judecata. O oarecare ordine in idei este pusa prin al treilea rechizitoriu, nr. 354/P/2000 din l3.06.2022, al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, emis de procurorul Alexandru Cinteza, prin care s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la efectuarea de catre Liliana Tica a acelorasi acte procedurale, retinandu-se aspecte privind imprejurarile in care aceste acte procedurale au fost efectuate, conditiile si dispozitiile primite. Insa, din motive care ne scapa sau pe care nu le putem demonstra, s-a -uitat- a se tine cont de probele grefierei. Noi vom tine cont de ele si le putem pune, oricand, la dispozitia Ministerului Justitiei. Poate ca expertii acestui minister vor putea explica cum pentru aceeasi fapta, un procuror emite doua rechizitorii, pentru ca intr-unul sa dispuna neinceperea urmaririi penale, iar in cel de-al doilea, acelasi procuror sa dispuna trimiterea in judecata…

Grefiera – -vinovata- ca si-a facut datoria

Asa cum spuneam, -infractiunea- pentru care a fost condamnata grefiera Liliana Tica este aceea de a se fi conformat regulamentului de regula interioara privind atributiile grefierului de sedinta, conform carora, la alin. a), se prevede ca este obligat -sa execute orice alte insarcinari, din dispozitia si sub controlul presedintelui completului de judecata-.

In acelasi regulament de ordine interioara, la alin. j), se spune: -Grefierul de sedinta va indeplini orice alte sarcini de serviciu dispuse de grefierul-sef si de conducerea instantei-. Or, exact asta a facut Liliana Tica atunci cand s-a conformat dispozitiilor date de judecatoarea Stoican si a semnat adresele respective. Regulamentul este din anul 1997, an in care Liliana Tica este nominalizata ca grefier de sedinta. In acest sens, la dosar, Liliana Tica a depus, in cadrul probei, un set de 13 documente, printre care si copii de rezolutie de primire, semnate si datate de judecatoarea Stoican cu semnatura cu care obisnuia sa o semneze pe grefiera in condica de sedinta si pe hotararile de la mapa. De altfel, acest aspect s-a confirmat si printr-o expertiza grafologica.

Instanta surda la declaratiile martorilor

Interesant este si faptul ca s-au ignorat declaratiile de martor, extrem de importante prin relevanta lor, date de grefierele din cadrul Judecatoriei Sector 1. De exemplu, din declaratia de martor data de grefiera Constanta Maschio, la data de 20.02.2002, din care vom spicui: -Ceea ce stiu cu siguranta este ca i-a spus (judecatoarea Stoican – n.n.) prin telefon sa intocmeasca si sa o semneze pe o adresa, ca ea pleaca si nu o poate semna, adresa pe care i-a inmanat-o lui Nicoleta (avocata Maracine, complicea judecatoarei Stoican – n.n), care a venit imediat dupa convorbirea telefonica la noi in birou sa ridice adresa-; -… nu m-a surprins ca dna Stoican i-a dat aceste dispozitii, pentru ca si mie imi daduse aceleasi dispozitii pe vremea cand lucram cu dumneaei-.

O alta declaratie extrem de importanta, dar care nu a contat pentru instanta, este cea a martorei Anca Constantinescu, data la 12.02.2002, din care, de asemenea, vom spicui: -Nemultumirea Lilianei era ca nu putea sa verifice ce a facut judecatorul cu dovezile de comunicare… Garantia o reprezenta insusi judecatorul-. Desi judecatoarea Georgeta Stoican a sustinut ca nu o cunoaste pe avocata Nicoleta Maracine, martorii spun cum aceasta era chemata cu apelativul -Getuta- de catre complicea sa, cele doua fiind vazute susotind pe holurile judecatoriei. Mai mult, judecatoarea corupta a incercat sa-si plaseze punctual infractiunile comise pe umerii grefierei. Si se pare ca, in mare parte, a reusit… Asta poate si pentru ca Liliana Tica este prea saraca pentru a-si permite un avocat, in locul celui primit din oficiu, si prea increzatoare in justitia careia i-a slujit 14 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.