Acasă Actualitate Jumatate din inchisorile romanesti sunt incompatibile cu normele europene

Jumatate din inchisorile romanesti sunt incompatibile cu normele europene

DISTRIBUIȚI

Desi anul trecut au fost modernizate peste 6.800 locuri de detentie, totusi, jumatate din inchisorile din sistemul penitenciar romanesc nu ofera conditiile impuse de exigentele normelor europene, releva un studiu al Ministerului Justitiei, in subordinea caruia este Directia Generala a Penitenciarelor (DGP).

Si in anul 2001 s-a mentinut la cote accentuate rata de supraaglomerare a penitenciarelor, respectiv 146%, aproape in totalitate inchisorile avand in custodie un numar mai mare de detinuti in raport cu capacitatea legala. In continuare exista unitati unde detinutii dorm cate doi intr-un pat, se arata in raport.

Potrivit documentului, nici pana acum nu s-a reusit rezolvarea in totalitate a problemei referitoare la separarea detinutilor pe categorii de infractiuni si grad de periculozitate. De exemplu, sa fie separati arestatii preventiv de condamnatii definitivi si recidivistii de infractorii primari.

La sfarsitul anului 2000, sistemul penitenciar romanesc se afla intr-o perioada de stagnare a reformei, motivul constituindu-l restrictiile materiale si financiare. Conditiile de viata erau diferite de la o unitate la alta, iar problema unor categorii de persoane aflate in unitatile de detentie – minori si femei – era scapata din vedere. Astfel, in centrele de reeducare pentru minori se perpetuau unele restrictii care le transformasera din institutii educative, in unitati de detentie, nefiind asigurat decat un singur penitenciar specializat, si anume cel din judetul Dambovita.

Gestionand un efectiv de peste 50.000 de detinuti – la 1 decembrie 2001 erau 50.040 de persoane care executau masuri private de libertate – intr-un context general restrictiv in domeniul alocatiilor financiare necesare sistemului, activitatea Directiei Generale a Penitenciarelor s-a concentrat spre solutionarea catorva probleme de maxima urgenta.

Din punct de vedere al asigurarii sigurantei detentiei, anul 2001 reprezinta pentru Directia Generala a Penitenciarelor cel mai bun rezultat obtinut in ultimii 20 de ani, raportat chiar la administratiile penitenciare europene cu parametri similari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.