Acasă Actualitate La Copalau au fost distruse tone de munitie

La Copalau au fost distruse tone de munitie

DISTRIBUIȚI

Intr-un cadru festiv la care a participat si prefectul de Botosani, Costica Macaleti, militarii de la Inspectoratul de Protectie Civila au distrus, in poligonul Copalau, ultima transa de focoase descoperita in depozitele societatii Remat. Pana acum, au fost distruse in total 4,5 tone de focoase, toate colectate prin punctele societatii botosanene. La actiune a participat intreaga conducere a SC Remat, precum si sefii centrelor zonale de colectare.

-Cate 500 de focoase au fost puse in gropi adanci de doi metri, dupa care au fost distruse printr-o tehnica cu totul noua si mult mai sigura-, a mentionat col. Mitica Bertea, seful IPC Botosani. -De regula, aceste focoase erau distruse prin topire in cuptoare speciale; noi am incercat cu ajutorul lui Dinu Juverdeanu, maistru principal la IPC Suceava, sa aplicam o tehnica speciala, prin care avem siguranta ca marea parte a focoaselor a fost distrusa. Explozibilul utilizat de obicei este trotilul, numai ca noi am mai folosit si un exploziv improvizat, format din azotat de amoniu si motorina, care, fiind lichid, patrunde intre focoase, aprinzandu-le in intregime-, a precizat col. Bertea.

Cu aceasta ocazie, participantii au fost instruiti pentru a preveni aparitia unor incidente similare celui de la Combinatul Siderurgic Galati, cand cateva focoase care faceau parte dintr-un transport de fier vechi, colectat de societatea botosaneana, au explodat intr-un cuptor. La vremea respectiva, conducerea Remat a fost verificata de mai multe comisii, in urma carora s-a costatat ca, de fapt, o mare parte din vina apartine celor care au acceptat colectarea unor cantitati insemnate de focoase considerate drept fier vechi. Cercetarile au evidentiat faptul ca majoritatea focoaselor au provenit de la Centrul de Colectare Ilisesti, din judetul Suceava, fiind aduse de un -comerciant- de astfel de materiale.

Dupa un scurt ceremonial, in care prefectul Botosaniului a primit onorul de la echipa pirotehnica si a fost informat asupra modului in care va decurge distrugerea, cei prezenti au fost indrumati spre marginea poligonului de unde au putut vedea cele doua explozii. Toate cheltuielile acestei actiuni au fost suportate de SC Remat Botosani, unitatea care, de fapt, a mai platit o data focoasele drept fier vechi.

Marius Prelipceanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.