Acasă Actualitate La Iasi se da pe ascuns un nou examen de admitere

La Iasi se da pe ascuns un nou examen de admitere

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Ministerului Educatiei Nationale incepe sa tinda spre zero, din moment ce avertismentele date inspectorilor scolari de Vasile Molan, secretar de stat in MEC, pentru a nu demara -un al doilea examen de admitere- in clasa a IX-a sunt total ignorate. Exemplul vine de la Iasi, unde astfel de examene se deruleaza fara probleme. Parintii spun ca pentru o admitere este nevoie de pana la 10 milioane de lei.

Unul dintre cazuri este cel al Oanei Ursu, care a reusit sa se transfere de la Scoala Profesionala -Dimitrie Mangeron- la Grupul Scolar de Constructii-Montaj -Anghel Saligny-, unde a devenit colega cu liceenii clasei a IX-a G, cu profil de informatica. Oana Ursu nu a reusit la examenul de Capacitate din iunie, dar in a doua sesiune a obtinut medie de trecere. Cu nota 6,14, prin acordul celor doi directori, plus semnatura lui Mihai Dumitriu, seful ISJ, a reusit din toamna sa intre la un profil mult ravnit de elevii ieseni: matematica-informatica. Or, regulamentele prevad ca un elev poate fi transerat de la o scoala profesionala la un liceu numai daca are media mai mare decat a ultimului admis si daca numarul de elevi din clasa respectiva este mai mic de 20. Nici una dintre aceste conditii nu a fost respectata.

Intrebat despre aceste transferuri, directorul liceului Anghel Saligny, Adrian Marcu, s-a grabit sa-si prezinte alibiul: -Totul s-a facut la comanda inspectoratului-.

Desi Vasile Molan, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, a atras atentia inspectorilor scolari sa nu demareze -un al doilea examen de admitere- la clasa a IX-a, la Iasi, acesta se deruleaza fara prea mari probleme. Miscarea elevilor costa, iar parintii spun ca pentru astfel de -inginerii- este nevoie de pana la 10 milioane de lei. Culmea transferarii a fost chiar si depasita la Iasi, unde un copil, care a trecut examenul de Capacitate in august, a reusit sa ajunga la liceu intr-o clasa de informatica, de la o scoala profesionala.

Cazul elevei Oana Ursu

Un prim caz controversat este cel al Oanei Ursu, care a reusit sa se transfere de la Scoala Profesionala -Dimitrie Mangeron- la Grupul Scolar de Constructii Montaj -Anghel Saligny-, unde a devenit colega cu liceenii clasei a IX-a G, cu profil de informatica. Oana Ursu nu a reusit la examenul de Capacitate din iunie, dar in a doua sesiune a obtinut medie de trecere. Cu nota 6,14, prin acordul celor doi directori, plus semnatura lui Mihai Dumitriu, seful ISJ, a reusit din toamna sa intre la un profil mult ravnit de elevii ieseni: matematica-informatica.

In acest caz, transferul miroase de la o posta a -lucratura-. Ultima medie de admitere la -Anghel Saligny- a fost 6,58, iar Oana Ursu a avut, dupa cum am mai spus, media 6,14, deci cu mult mai mica decat a ultimului admis la -Anghel Saligny-. Directorul liceului cu pricina, Adrian Marcu, spune ca -fata a venit cu parafa de la ISJ-. Inspectoratul Scolar neaga insa acest lucru. -Nu-mi aduc aminte sa fi aprobat un astfel de transfer- – spune Mihai Dumitriu, seful ISJ. Asadar, ceata totala …

-Fetei nu-i placea in industria usoara-, explica, unul dintre transferurile bizare, directorul de la Saligny

Un alt caz bizar este cel al elevei Maria Cristina Vasiliu, care a luat tot in toamna examenul de Capacitate, cu 7,32, a venit prin transfer, parafat de Adrian Marcu, directorul de la -Saligny- si Cristina Butnaru, directorul Liceului MIU Victoria, tot la a IX-a G. Motivul prezentat in cererea pe care parintii fetei au depus-o pe masa directorilor a fost: -Lucram in domeniu si fata detine un calculator acasa-. -Fetei nu-i placea in industria usoara si, avand si parintii in domeniu, e lesne de priceput-, a justificat Adrian Marcu.

Spre deosebire de primul caz, transferul Mariei Cristina Vasiliu respecta o parte a regulamentului, fata avand o medie mai mare decat a ultimului admis de la -Saligny-. Dar ce s-ar intampla daca toti elevii de clasa a IX-a care au acasa computere si parintii lor lucreaza in domeniul informaticii ar cere transferul la clase speciale?

-Totul s-a facut la comanda inspectoratului-

La Grupul Scolar -Anghel Saligny-, -miscarea- elevilor de clasa a IX-a este de-a dreptul vijelioasa. Un alt caz este Razvan Ionel Cojocaru, care a luat Capacitatea in toamna, dar cu media 6,14 (cu mult sub cea a ultimului admis la Liceul -Saligny-) si, cu bunavointa ISJ, a reusit sa ajunga la clasa a IX-a A, dupa ce, initial, fusese repartizat la scoala profesionala din cadrul Grupului Scolar -Anghel Saligny-. Un alt elev, Andrei Boros, a obtinut acordul sefului ISJ pentru a trece de la profesionala la clasa a IX-a E, profil electrotehnica, cu 6,51, cu toate ca ultima medie de admitere la Liceul -Saligny-, in vara, a fost 6,58. Intrebat despre transferuri, directorul Marcu s-a grabit sa-si prezinte alibiul: -Totul s-a facut la comanda inspectoratului-. Ce inseamna acest lucru? Inspectoratul Scolar Judetean a trimis pe 19 septembrie doua adrese catre aceeasi institutie: Grupul Scolar -Saligny-. Intr-una din adrese il anunta pe directorul Adrian Marcu ca elevii Andrei Boros si Razvan Ionel Cojocaru vor pleca prin transfer din scoala. In cealalta adresa, in mod surprinzator, directorul era informat ca acesti copii se reintorc tot la -Saligny-, dar la clase de liceu, nu la profesionala. Se pare ca in aceste cazuri a fost vorba de -transferuri speciale- (cele facute in cazul copiilor gemeni, cei cu probleme de sanatate si copii ai caror parinti au decis sa-si mute domiciliul dupa admitere)

Genovica Vulpoi se jura ca au fost aprobate numai exceptiile

Genovica Vulpoi, seful Comisiei judetene care a aprobat transferurile de anul acesta, sustine ca a aprobat doar exceptiile prevazute de regulamentul scolar, iar cazurile de transfer pe care le au liceele iesene au fost aprobate de consiliile profesorale ale scolilor. Regulamentul scolar prevede, in capitolele 6-7, la articolul 126, alineatul 6, ca, de la scoala profesionala la liceu, transferurile se aproba in limita efectivelor de elevi, dintr-o clasa, de maximum 30 de persoane, dupa promovarea examenelor de diferenta si cu respectarea mediei prevazute de un alt articol, 124. Articolul cu pricina spune insa ca media celor transferati trebuie sa fie cel putin egala cu a ultimului admis la liceu. Asa cum am aratat mai sus, in cateva cazuri de la Liceul -Saligny- s-a trecut insa peste aceste prevederi.

Mihai Dumitriu, seful ISJ, spune ca s-au admis cazuri de transfer pentru clase de liceu, de la profesionala, pentru ca efectivul de elevi pe clasa sa nu fie sub 20, minimum admis. Ceea ce nu este insa cazul pentru clasele unde au ajuns acesti elevi, respectiv a IX-a A si a IX-a E, unde sunt 25 si respectiv 28 de elevi inscrisi. Asadar, se poate spune ca regulamentele au fost calcate in picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.