În luna Mai a anului 1878 marele poet român Vasile Alecsandri obținea un important premiu internațional oferit la Montpelier (Franța) pentru studiul limbilor romanice. Poezia premiată purta titlul „Latina Gintă” iar organizatorul competiției era poetul francez Frédéric Mistral (premiul Nobel pentru literatură 1904) bun prieten cu bardul de la Mircești.
Importanța premierii era excepțională, fiind prima recunoaștere internațională a valorii literaturii române. Judecând evenimentul, din perspectiva lui actuală, el ne sugerează o importanță politică internațională deosebită. Într-adevăr, limba română aparținând celor neolatine, împreună cu acestea relevă moștenirea strălucitei forțe culturale a Romei Antice.
În lume există azi multe mii de limbi dar doar câteva sunt vorbite de sute de milioane de oameni influențându-le cultura și comportamentul politico-social.
În prezent limbile neolatine numără peste un miliard de vorbitori în Franța, Spania, Portugalia, Italia, România, America Latină și câteva țări foste colonii franceze din Africa. Moștenirea culturală a lor este uriașă incluzând geneza culturală greco-romană precum și strălucitele opere realizate în Franța, Spania, Portugalia, Italia, România și, în ultimul secol în America Latină.
Limba engleză este vorbită și ea de mai bine de 800 de milioane de oameni, în principal în Marea Britanie, America de Nord, foste colonii din Africa și Australia și, ca limbă cultă în India. Moștenirea culturală a limbii engleze este și ea excepțională având în vedere operele din Anglia și, în ultimele două secole din America de Nord.
În lumea vorbitorilor de limbi neolatine și engleză s-a dezvoltat Creștinismul dăruit oamenilor acum două mii de ani de Mântuitorul Iisus Hristos. Este religia dragostei și speranței în mântuirea sufletului.
Conform statisticii oficiale a Statului comunist chinez, 1,3 milioane de oameni vorbesc limba Mandarin dar, în realitate sunt zeci, dacă nu sute de dialecte locale, cu binecunoscuta scriere ideografică accesibilă dificil pentru masa chinezilor. Această dificultate face ca limba chineză să nu poată oferi o moștenire culturală generală.
Religia derivată din confucianism se prezintă incontestabil o mare operă culturală acesibilă însă în mod limitat din cauza dificultăților scrierii specifice.
Japonezii, și limbile înrudite vorbite de 300 de milioane de oameni din insulele „Soarelui Răsare” și Peninsula Coreană se inspiră de o puternică tradiție cultural religioasă axată pe șintoism și budism.
Limbile hindi și bengaleză vorbite de aproximativ 700 milioane de locuitori ai subcontinentului Indian reprezintă o religie și o filosofie orientată spre completa detașare de cele lumești (Nirvana) a omului, pentru obținerea fericirii individuale absolute.
Limbile arabe, vorbite de 400 milioane de oameni sunt orientate spre religia islamică și, din nefericire, adesea spre violență sau chiar terorism.
Limbile slave (rusa, ceha, poloneza, slovaca, sârba, croata și bulgara), vorbite de aproximatic 400 milioane de oameni se bucură de o bogată moștenire culturală, în principal marea literatură rusă.
Limbile germanice vorbite în Europa Central-Nordică sunt vorbite de aproximativ 250 milioane de oameni având o excepțională moștenire culturală în literatura, muzica și filosofia din Germania și Austro-Ungaria (paradoxal, limba engleză are o structură germanică, dar s-a dezvoltat absolut independent).
Se pot menționa încă foarte multe limbi locale vorbite în țări foste colonii din Africa, cu propria lor tradiție religios-culturală.
*
* *
Trecerea în revista de mai sus a limbilor lumii a avut drept scop înțelegerea locului limbilor neolatine în contextul general.