Acasă Actualitate -Legea motilor- s-a impotmolit in normele metodologice

-Legea motilor- s-a impotmolit in normele metodologice

DISTRIBUIȚI

-Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta in poarta.- Aceste cuvinte, rupte din manualele de istorie, capata o semnificatie actuala, in contextul promulgarii noii -Legi a motilor-. Desi prevede acordarea unei intregi serii de facilitati locuitorilor din zona Apusenilor, legea cuprinde totul, mai putin modul in care Guvernul trebuie sa aloce fondurile destinate sustinerii ei. In aceste conditii, la mai bine de un an si jumatate de la adoptarea legii, cultura si civilizatia traditionala a motilor par a fi condamnate definitiv la colbul uitarii.

Facilitatile

In 26 iulie 2000, Camera Deputatilor a adoptat Legea nr.144, -privind acordarea de facilitati persoanelor care au domiciliul in localitatile rurale aflate in zonele montane-. Potrivit legii, -persoanele care au domiciliul in localitatile rurale din zonele de munte au dreptul, pentru practicarea unor mestesuguri traditionale, la o cantitate de lemn, pentru a fi prelucrata in produse finite si semifinite, in vederea efectuarii schimbului de produse din lemn cu cereale necesare locuitorilor acestor zone-. In acest scop, primarii localitatilor de munte urmau sa ofere locuitorilor din zonele montane, anual, 10 mc de material lemn pe picior, pentru a confectiona produse finite si semifinite de la grinzi si scanduri si pana la butoaie si linguri. Pe langa aceasta cantitate de lemn, noile familii urmau sa primeasca din partea primariilor, o singura data, 25 mc de lemn pentru construirea unei case.

Totodata, legea prevede ca, pentru transportul pe calea ferata, locuitorii zonelor montane beneficiaza de 50% reducere, atat pentru ei, cat si pentru produsele lor. Pentru cazul in care transportul se efectueaza cu vehicule tractate de animale, carutasii au dreptul sa-si pasca gratuit animalele pe pasunile comunale pe care le intalnesc in cale.

Realitatile

In fond, de un an si jumatate nu s-a intamplat nimic. Desi legea are un caracter important, prin faptul ca doreste sa sprijine cea mai defavorizata categorie rurala, pana acum, nici macar un punct al ei nu a fost pus in aplicare. Motivul? La un an si jumatate de la adoptarea ei, nu s-au formulat inca normele metodologice de punere in aplicare. Pana atunci, prefectii asteapta, primarii asteapta, taranii asteapta.

Chestionat in privinta acestei legi, Aurel Purcel, taran din Marisel, spune ca habar nu are despre asa ceva si ca lor (locuitorilor comunei – n.r.) nimeni nu le-a spus nimic. -Apai, daca ni-ar da lemn, n-ar fi rau, ne-am mai descurca si noi cumva, ca nu ni-i usor, mai ales ca la noi nu prea se fac bucate (cereale – n.r.)-, spune acelasi taran, unul dintre miile de potentiali beneficiari ai acestei legi.

Parlamentarii clujeni, in lupta cu morile de vant

oblema locuitorilor din zona Muntilor Apuseni este puternic sustinuta si promovata de catre doi dintre parlamentarii clujeni. -Desi aceste drepturi sunt consacrate din punct de vedere legal, Guvernul a refuzat sa includa in bugetul de stat sumele aferente pentru acordarea facilitatilor-, spune deputatul Emil Boc, autorul mai multor interventii si interpelari pe aceasta tema.

Deputatul Damian Brudascu, autorul a patru proiecte de lege si a numeroase interventii pe aceasta tema, este foarte transant: -Consider ca doar aceasta lege, care, iata, nici macar nu se aplica, nu este suficienta. Este nevoie de o lege unitara pentru cele cinci judete care includ Muntii Apuseni, pentru ca este zona cu multe probleme. Referitor la legea propriu-zisa, am inaintat un proiect de lege la secretariatul Camerei Deputatilor, unde sunt propuse modalitatile de acordare a facilitatilor cuprinse in lege-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.