Acasă Actualitate Legea USR privind funcţionarea serviciilor medicale mobile la sate, aprobată de Senat

Legea USR privind funcţionarea serviciilor medicale mobile la sate, aprobată de Senat

DISTRIBUIȚI

Iniţiativa legislativă a deputatului USR Tudor Pop privind organizarea de servicii medicale mobile a fost adoptată de către Senat, cu 94 voturi „pentru” şi 37 voturi „împotrivă”.

Iniţiativa introduce conceptul de „ambulatoriu mobil”, prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate, complementare medicinei de familie, iar prin adresabilitatea lor, în special în zonele rurale lipsite de infrastructură medicală, este mai mult decât necesară pentru îmbunătăţirea accesului populaţiei defavorizate la serviciile de sănătate.

Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele judeţene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate. Asistenţa medicală mobilă oferă servicii de prevenţie, profilaxie şi screening pentru afecţiuni medicale prevalente, dar şi un control medical periodic general sau de specialitate.

„Astăzi, satul românesc se confruntă cu una dintre cele mai mari crize de personal medical şi, în general, cu foarte mari probleme de acces la servicii medicale, prevenţie şi educaţie pentru sănătate. Legea Asistenţei medicale mobile pune pe roate un sistem care aduce medicii mai aproape de pacienţii cu acces precar sau inexistent la servicii de sănătate”, declară deputatul USR Tudor Pop.

Iniţiativa legislativă prevede:

* Introducerea în Legea 95/2006 a conceptului de ambulatoriu mobil prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate;

* Includerea activităţii de asistenţă medicală mobilă în programul normal de lucru al medicilor specialişti şi al rezididenţilor;

* Efectuarea stagiilor de practică pentru studenţi în cadrul caravanelor mobile;

* Colaborarea cu medicina de familie şi cu ceilalţi furnizori de asistenţă medicală;

* Includerea furnizorilor de servicii conexe actului medical în caravanele medicale;

* Crearea cadrului legal pentru decontarea serviciilor medicale acordate prin intermediul asistenţei medicale mobile;

* Crearea mecanismului de colaborare între asistenţa medicală comunitară şi asistenţa medicală mobilă de specialitate;

* Asigurarea unei surse de finanţare stabilă prin bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Dacă „Legea Caravanelor” (Legea nr. 65/2020) medicale recunoştea serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialişti, în clădiri autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate, proiectul de astăzi înglobează aceste modalităţi de acordare a serviciilor medicale sub umbrela asistenţei medicale mobile şi conturează un nou Titlu în Legea Sănătăţii (Legea nr. 95/2006)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.