Acasă Actualitate Ludovic Orban, un absolvent de TCM restantier la fizica de clasa a...

Ludovic Orban, un absolvent de TCM restantier la fizica de clasa a cincea

DISTRIBUIȚI

Ministrul Orban o -comite- din nou, de data aceasta confundand basmele cu Făt Frumos care creşte-ntr-un an cat alţi-n zece cu legile fizicii. El vrea să ajungă cu trenul de la Bucureşti la Paris în 8 ore, în condiţiile în care cu cel mai performant tren, celebrul TGV, se parcurge o treime din distanţa amintită în 6 ore şi 15 minute. Să fi găsit oficialul, absolvent de TCM Braşov, soluţia magică prin care trenurile să facă peste 1.500 de kilometri în mai puţin de două ore, sau era nevoie de o frază doctă în discurs?

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, dovedeşte carenţe majore la disciplina de studiu numită fizică. Şi aceasta în pofida faptului că în CV-ul său postat pe site-ul Guvernului scrie negru pe alb că este absolvent al Facultăţii Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov, promoţia 1988.

Într-o criză de euforie, ministrul a declarat: -Vom fi cu adevărat integraţi în UE atunci când ne vom urca în tren la Bucureşti şi vom ajunge în 7-8 ore la Paris sau în alte capitale europene-. Poate dă bine citatul la publicul larg dar, după cum veţi vedea în demonstraţia următoare, afirmaţia este contrazisă categoric de legităţile fizicii.

Accesand orice site care cuprinde mersul trenurilor de mare viteză din UE, apar primele semne de întrebare. Aflăm, spre exemplu, că distanţa Munchen-Paris poate fi parcursă, începînd din iunie 2007, cu deja celebrul tren de mare viteză TGV, în 6 ore şi 15 minute. Distanţa pe calea ferată între cele două oraşe măsoară 860 de kilometri, în timp ce între Bucureşti şi Paris, via Munchen, sunt circa 2.460 de km, pe şine. Aplicând clasica regulă de trei simplă, rezultă foarte clar faptul că, în cel mai fericit caz, cu TGV de cea mai nouă generaţie, putem ajunge de la Bucureşti la Paris în 18 ore fără opt minute. Aceasta în condiţiile în care am avea deja atat în Romania cat şi în Ungaria linii ferate identice din punct de vedere al calităţii construcţiei şi performanţelor cu cele din Franţa şi Germania.

Nu vi se pare un pic cam mare diferenţa între cele 17 ore şi 52 de minute rezultate din legile fizicii (după formula distanţa este viteza înmulţită cu timpul, învăţată în clasa a cincea) şi rezultatul calculului ministerial care a dat 8 ore?

Sau poate are domnia sa o formulă misterioasă prin care se ajunge de la Bucureşti la Munchen în mai puţin de două ore (trenuri care să circule cu peste 1.000 de km/h, spre exemplu, luate din desene animate).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.