Acasă Actualitate Macovei: Depolitizaţi CCR! Un alt caz Dorneanu nu e de dorit!

Macovei: Depolitizaţi CCR! Un alt caz Dorneanu nu e de dorit!

DISTRIBUIȚI

„Avem nevoie de o Curte verticală, dreaptă, care să respecte Constituţia, şi nu voinţa politică a celor care îi propun!

Informaţiile din presă despre negocierile tensionate din coaliţia PSD&ALDE pentru numirea unor judecători la Curtea Constituţională sunt alarmante şi arată intenţia politicienilor de a controla Curtea.

Singurele criterii pentru numire trebuie să fie cele din Constituţie: „înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

Un judecător al Curţii Constituţionale nu trebuie să fie obedient, cu o imagine deteriorată sau un executant al ordinelor venite de la politicieni. Un magistrat care primeşte funcţii prin vot politic pentru ca apoi să înceapă o prigoană împotriva judecătorilor şi procurorilor pentru a răspunde dorinţelor unor politicieni nu are ce căuta la CCR şi nici în justiţie.

Singurele negocieri care ar trebui să aibă loc la numirea unor judecători la CCR sunt cele cu societatea civilă reprezentativă, cu activitate recunoscută în apărarea legilor, anticorupţiei şi a cetăţenilor, nu satelite ale partidelor politice şi ale mogulilor penali.

Mă aştept ca măcar partidele de opoziţie să respecte criteriile constituţionale pentru numirea judecătorilor la CCR şi să nu amestece politicul şi politicienii cu studii juridice cu funcţia de judecător CCR. Un alt caz Dorneanu nu e de dorit!”, cere europarlamentarul Monica Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.