Acasă Actualitate Maghiarii din Ditrău au amenințat brutăria: „să dăm foc ca în anul...

Maghiarii din Ditrău au amenințat brutăria: „să dăm foc ca în anul ’90”

DISTRIBUIȚI

În Ditrău trăiesc conform ultimului recensământ 5483 de persoane din care 38 sunt români și 5379 maghiari. Deși se declară pururi nemulțumiți de viața lor de minoritari, maghiarii din zonă nu acceptă nicio altă naționalitate în comuna lor. Probabil cei 38 de români sunt din cei pe care Ceaușescu îi trimitea cu forța în anii ’60-’70 să populeze zona și să-i învețe românește pe maghiari, ceea ce nu au reușit defel.

Astăzi brutăria din Ditrău a emis un comunicat de Presă despre decizia sa finală:
„Având în vedere situația dată, ne-am simțit nevoiți, că ar fi timpul, să publicăm un comunicat și pentru presă. Scrisoarea, care a fost citită ieri la ședința locală, a fost adresată localnicilor, ca să ajungem la un fel de compromis. Prin prezenta, vrem să anunțăm presa despre decizia noastră finală.
S-a păstrat ura și tensiunea la adresa firmei noastre și a celor doi angajați srilankezi, ba mai mult, s-a extins și asupra tuturor angajaților actuali. Am analizat răspunsul localnicilor și deoarece perspectiva comunei a rămas neschimbată, ei dorind în continuare alungarea celor doi muncitori srilankezi, astfel compromisul oferit comunității își pierde valabilitatea. Menționăm faptul că oferta noastră n-ar fi adus nicio modificare negativă pentru cei doi muncitori, n-ar fi afectat nici drepturile salariale nici drepturile lor ca persoane. Având în vedere faptul că firma noastră are două compartimente, una de producție a pâinii și cealaltă de patiserie, ca să nu participe în procesul de pregătire a pâinii conform cerințelor localnicilor, ar fi fost mutați la producția de patiserie.Astfel, am vrut să îndeplinim cerința localnicilor, cu singurul scop, să fie liniște în comună. Menționăm faptul că posturile pe care ar fi fost mutați cei doi muncitori srilankezi nu sunt inferioare din punct de vedere profesional raportat la cele pe care sunt încadrați în prezent. Totodata precizăm faptul că această eventuală schimbare a posturilor de muncă ar fi fost realizate cu respectarea dispozițiilor legale în materie.
Trebuie avut în vedere contextul în care a fost scris comunicatul către localnici,și anume atunci când ni s-au adresat amenințări din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat pe grupul de facebook înființat de unii localnici, slogan-ul “Să dăm foc ca în anul ’90”. Având în vedere acest context, după ce cei 2 angajați srilankezi și-au început activitatea la firma noastră am depus tot efortul necesar ca cei doi să trăiască și să muncească în siguranță.
Noi, fiindcă am fost amenințați, am încercat să ajungem la un compromis. Dar, având în vedere că oferta noastră a fost refuzată, și scrisoarea noastră a fost batjocorită, am reanalizat decizia noastră, și am ajuns la concluzie că rămânem și în continuare alături de muncitorii noștrii din Sri Lanka. Ei vor lucra și în continuare la noi pe același posturi pe care au fost angajați, și în nici un caz nu suntem dispuși să renunțăm la ei. Nu ne lăsăm influențați de ură. Menționăm faptul că în reședința actuală cei doi muncitori se simt bine, sunt satisfăcuți de condițiile de cazare si de condițiile de muncă. În orice amenințare și problemă viitoare vom răspunde numai pe cale legală și în fața autorităților competente. Orice decizie luată de o instituție, sau orice petiție va fi analizată în prezența reprezentanților legali, și respectând normele legale în vigoare.
Totodată reiterăm faptul că așteptăm și cererile de angajare din partea localnicilor calificați ca brutari.
Autoritățiile au intervenit numai ulterior, dar prin prezenta vrem să le mulțumim pentru că depun eforturi pentru siguranța celor doi muncitori străini.
Din păcate oamenii care reprezintă comunitatea celor nemulțumiți de angajarea celor doi brutari srilankezi, continuă să agraveze situația incitând la ură și la violențe. Localnicii din Ditrău au refuzat atât pe cei doi muncitori, cât și produsele Brutăriei, însă noi susținem și în continuare faptul că nu suntem împotriva comunității ci dorim aplanarea acestei situații.
Mulțumim Instituților care ne-au oferit siguranță, și sperăm că vor adopta măsurile legale necesare. Sperăm ca aceasta situație se încheie într-un mod normal, ca între niște oameni civilizați, într-o țară civilizată.
Noi credem că în fața lui Dumnezeu toți suntem egali, indeferent de religie și rasă, și condamnăm ura și discriminarea.
Cu respect,
Conducerea Brutariei Ditrau”

1 COMENTARIU

  1. Or fi spus saraci Sirilankezi pe acolo ca ei lucreaza in Romania si au innebunit EDITAT,auzi nebuni cica dau foc ca in 1990 adica atunci cand ei au dat foc,l-au scalpat pe COFARIU romanul ala de la tg.mures,au dat foc steagurilor romanesti si lui Avram Iancu dupa care UDMReul a acuzat Statul Roman ca a intervenit si nu i-a lasat pe ei sa faca legea in Transilvania;cu toate ca au trecut 30 de ani copiii maghiarilor de atunci au fost crescuti cu ura fata de romani pentru ca transilvania este pamant unguresc care le-a fost furat de romani asa gandesc unguri.
    Unde in lumea asta s-a mai pomenitasa ceva ma!!?,ca tu roman sa nu iti poti inmormanta morti din razboi in tara ta cum s-a intamplat anul trecut cu unguri din comuna aia romaneasca pentru ca lucrul asta ii deranja pe ei minoriari, cica Statul Roman nu le respecta drepturile lor de minoritari si dupa toate abuzurile astea reprezentanti UDMReului nu a condmnat niciodata ilegalitatile astea din contra le-au luat apararea cu toate ca ei primesc salarii de la senatul si camera deputatilor din Romania deci au jurat cu mana pe biblie sa apere:suveranitatea,integritatea si independenta ROMANIEI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.