Acasă Actualitate Mamă de traficant de droguri, Pintea pune frână proiectului de lege privind...

Mamă de traficant de droguri, Pintea pune frână proiectului de lege privind legalizarea canabisului și spune că nu lipsesc citostaticele

DISTRIBUIȚI

Sorina Pintea are doi fii: unul, Ionuț, a executat deja 6 ani de închisoare pentru trafic de droguri, al doilea, Cătălin, a fost angajat ca autopsier la Spitalul din Baia Mare unde Sorina Pintea era manager. Detalii AICI.

După ce Sorina Pintea, a devenit ministrul Sănătăţii, numele fiului ei, Ionuţ, a fost intens mediatizat. Cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a făcut un comentariu acid la adresa Sorinei Pintea, legat de fiul acesteia, după ce proaspătul ministru al Sănătăţii a depus jurământul la Palatul Cotroceni. “Doamna Pintea a declarat că vrea să schimbe mentalităţile. Poate ar trebui să înceapă cu mentalitatea propriului fiu al dânsei. Nu mă refer la chestiuni de familie. Când fiul ei a fost condamnat la şase ani de puşcărie pentru trafic de droguri, încep să mă întreb cum va schimba mentalităţile doamna Sorina Pintea”, a declarat la TV Cristian Tudor

Răspunsul a venit astăzi pentru CTP: Sorina Pintea a declarat că nu este în totalitate de acord cu proiectul de lege privind folosirea canabisului în scop medicinal.
„Am văzut acest proiect şi nu pot fi în totalitate de acord. Noi avem un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii care s-a întâlnit o dată oficial, dar şi neoficial cu cei din comisiile de specialitate. (…) Din punctul nostru de vedere şi al specialiştilor, există două componente care sunt în discuţie teoretic: este acel THC care poate fi folosit şi în zona de entertainment şi canabidiolul. Studii de specialitate statuate în UE există pentru canabidiol ori Ministerul Sănătăţii nu poate să gireze altceva decât ceea ce este foarte sigur pentru pacient”, a spus Pintea, la o dezbatere.

Ea a afirmat că „nu este nevoie de o lege a canabisului, o agenţie naţională a canabisului care să mai consume încă resurse”.
„Introducerea canabisului medicinal presupune modificarea unei hotărâri de guvern şi a unei ordin de ministru. (…) Am văzut în proiectul legislativ că îl poate prescrie oricine – nici vorbă, există specialişti, există reguli foarte clare pe care trebuie să le urmărim astfel încât să ne atingem scopul. Canabisul medicinal, canabisul să fie folosit doar în scop medicinal în acest moment”, a spus ministrul.
Sorina Pintea a afirmat că s-au identificat în România citostatice despre care spitalele spuneau că lipsesc, dar pentru care nu făcuseră procedurile de achiziţie.
„La sesizarea presei, am identificat de exemplu două citostatice care existau în România, dar spitalele reclamau lipsa, nu făcuseră procedurile de achiziţie. La fel, serul antiviperin care exista, a expirat la un moment dat în 31 mai, dar nimeni nu s-a gândit să ceară Departamentului de Hematovigilenţă sau producătorului dacă există un termen în care acesta poate fi folosit, pentru că ceea ce adusese în România pe piaţă nu corespundea, practic producătorul a retras. Acum avem. A fost şi o demitere”, a arătat Pintea.
Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical cuprinde norme speciale, în completarea legislaţiei care reglementează regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope (Legea 339/2005) şi care prevede, în mod lacunar, utilizarea în scop medical a unor substanţe şi preparate stupefiante, unele componente ale canabisului (extrem de benefice pentru bolnavii suferinzi) lipsind din reglementarea în vigoare în prezent, a arătat deputatul PSD Ileana Cristina Dumitrache, pe pagina sa de Facebook.
„Prezentul proiect de act normativ introduce posibilitatea pentru pacienţi de a avea acces la canabisul medical pe bază de prescripţie medicală, eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Potrivit proiectului de lege, canabisul poate fi administrat sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu este permis”, se arată în postare.
Proiectul propune înfiinţarea Agenţiei Canabisului (care funcţionează în ţări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum şi de controlul, verificarea şi supravegherea operaţiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical.
Proiectul poartă numele „Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an. În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.
Proiectul de lege a fost depus pe 3 iulie la Parlament. Proiectul a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat semnăturile a peste 90 de parlamentari de la toate partidele – PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.